Política

La llista d'esquerres es fixa en Oliveres com a candidat

Catalunya Sí que es Pot es planteja el nom de l'històric activista, que demana “paciència”, com a líder de consens

ICV, EUiA, Podem i Procés Constituent negocien per ratificar l'acord en pocs dies

L'activista històric per la justícia social i els drets humans Arcadi Oliveres es perfila com el candidat de consens de les forces que confluiran en la candidatura Catalunya Sí que es Pot. ICV, EUiA i Podem han sondejat durant temps diverses personalitats de la societat catalana per trobar un lideratge indiscutible per la seva trajectòria d'activisme polític i social.

Amb els caps de llista ja escollits de Joan Coscubiela per ICV, Joan Josep Nuet per EUiA, Albano Dante Fachín per Podem i Teresa Forcades per Procés Constituent, els partits de la confluència buscaven paral·lelament un nom de consens per encapçalar la llista. De fet, Forcades va passar a liderar Procés Constituent al novembre, arran de la renúncia d'Oliveres a fer-ho. El compromís social i també sobiranista de l'escollit era una condició que s'imposaven les direccions dels partits tenint en compte el caràcter constituent que la confluència vol donar a les eleccions catalanes i a la centralitat que ha pres en el debat polític català la qüestió de la independència. Oliveres reuneix aquesta condició sobiranista junt amb el seu compromís amb el moviment dels “indignats” del 15-M, d'on també ha nascut Podem, de Pablo Iglesias. Fonts consultades indiquen que el mateix Iglesias al costat dels altres líders d'ICV i EUiA han insistit en les darreres setmanes a Oliveres que accepti el repte.

La confluència de les quatre formacions, però, no està encara ratificada per les bases respectives, i el cap de llista no es decidirà fins que no es tanqui aquest primer tràmit. Precisament, el Procés Constituent de Forcades i Oliveres ha de deliberar avui sobre l'acord, mentre que ICV, EUiA i Podem preveuen fer-ho al llarg de la setmana.

Oliveres va admetre ahir que se li ha fet la proposta, però va demanar “prudència” i “paciència” perquè l'acord de coalició no està tancat i cada formació té el seu propi calendari i debat intern. El possible candidat, tot i haver expressat les seves reticències a encapçalar la candidatura, va admetre a aquest diari que s'ho podria replantejar davant el consens unànime de la resta de grups.

Altres fonts de Procés admetien que hi ha encara punts importants de fricció en les negociacions, i no donaven per fet l'acord, ni de bon tros. Els punts de fricció podrien passar precisament pel mètode d'elecció del candidat de confluència, ja que altres temes a priori espinosos, com ara la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació estan ja pactats. Cal recordar, a més, que una part de Procés Constituent és partidària directament de coalitzar-se amb la llista de la CUP. Ahir, durant tot el dia, van haver-hi noves trobades entre les quatre formacions que van permetre acostar les posicions.

Veterà activista per la pau i els drets socials

Nascut el 1945, a Barcelona, el mateix any que l'alcaldessa de Madrid, Manuel Carmena, Oliveres es llicenciat en ciències econòmiques. Membre del moviment escolta, s'implica en la lluita antifranquista el 1966 des del Sindicat Democràtic d'Estudiants. Participa en la famosa Caputxinada de Sarrià, és processat pel Tribunal d'Ordre Públic. Participa en l'Assemblea de Catalunya, en el naixent moviment veïnal i el 1974 s'integra a l'organització catòlica internacional Pax Christi. El 1976 participa en la Marxa per la Llibertat i acaba tres dies a la presó.
El 1981 entra a Justícia i Pau, on ha protagonitzat nombroses campanyes. Es considera independentista, tot i que no és partidari de la DUI, i no vol esperar a la independència per millorar la justícia social a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.