Els ajuntaments demanen a l'Estat que els perdoni un deute de 1.500 milions d'euros
La Federació de Municipis considera «inajornable» que s'estableixi el calendari definitiu per a la nova llei de finançament local
Una de les dues principals agrupacions municipalistes de Catalunya, la FMC, va posar ahir sobre la taula les seves reivindicacions per tal que els ajuntaments puguin «salvar els mobles» durant l'any 2010. El president de la federació i alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, es va referir als 1.500 milions que els ajuntaments van rebre de més com a lliurament a compte de les transferències de l'Estat l'any 2008, i que ara estarien obligats a retornar, ja que els ingressos reals de l'executiu estatal van ser menors als pressupostats. «Està molt bé la proposta del govern estatal de retornar aquests diners en quatre anys, i amb un any de carència, però caldria que es condonés aquest deute, ja que els diners ja s'han invertit en serveis als ciutadans», va reclamar Bustos. La federació també reclama que no es produeixin més retallades en les partides que els ajuntaments reben de l'Estat i de la Generalitat.
Canvis en el fons estatal
Els més de 400 representants aplegats ahir a Calafell van aprovar una resolució que denuncia la situació «financera límit» en què es troben les hisendes locals, i que els representants municipals van advertir que es pot anar agreujant al llarg del proper any. «Estem molt preocupats pels dos anys vinents, ja que hi haurà molts ajuntaments que no tindran capacitat per fer front a les despeses i obligacions contretes a través dels contractes de serveis», va advertir el vicepresident de la FMC, Lluís Tejedor.
Amb vista al proper exercici, els alcaldes van valorar també la reedició del fons estatal d'inversió local, que, tot i considerar-se una mesura «extremadament positiva», la federació va considerar millorable pel que fa a la proporció de la subvenció que es destinarà a serveis socials, educació i altres despeses corrents. Mentre que la proposta actual preveu destinar un 15% del fons estatal a aquesta finalitat, la FMC va reivindicar que aquest percentatge s'elevi considerablement. «No creiem que calgui arribar al 60% que ja ha demanat la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, però sí que apostem per una xifra a mig camí», va explicar Bustos.
Fons de l'IVA
La resolució aprovada per l'assemblea inclou també la petició que es creï un fons a partir de l'IVA que els ajuntaments estan obligats a pagar i que volen que pugui retornar d'alguna manera a les finances municipals. «Aquests diners haurien de servir per impulsar obres als municipis, no té sentit el model que s'està aplicant ara», va reivindicar un altre dels vicepresidents de l'agrupació municipalista, Josep Maria Tost. Els alcaldes també van expressar els seus temors pels efectes de l'augment en el tipus de l'IVA anunciat pel segon semestre del 2010.
Altres mesures que els consistoris agrupats a la FMC defensen a la resolució és l'elevació fins al 130% del límit d'endeutament a què actualment estan sotmesos els ajuntaments, i que ara es troba situat en el 110%. A més, es reclama més flexibilitat a l'hora de poder tancar els exercicis econòmics i que les entitats locals puguin tenir un dèficit equivalent al 0,35% del PIB, a més de reformes a la llei del cadastre immobiliari i de la llei d'hisendes locals.
Nou finançament
La reivindicació de fons, però, es va centrar en la necessitat de començar a treballar ja per la reforma del sistema de finançament. «S'ha d'establir ja un calendari de manera inajornable», va remarcar el president de la FMC. «Cal que aquest sigui el darrer any que parlem del finançament», va sentenciar el vicepresident i alcalde de Manlleu, Pere Prat. Des de la federació es considera insuficient el 13% dels ingressos estatals que actualment perceben els ens locals, i reivindiquen que l'aportació s'elevi fins al 25% o el 30%.
El conseller de Governació, Jordi Ausàs, va reconèixer durant la inauguració de l'assemblea la necessitat de garantir «recursos suficients i necessaris» per als ajuntaments.
LES DECLARACIONS
«Un ERO no és la solució»
Davant la situació d'escanyament financer en què es troben diverses entitats locals, el president de la FMC va considerar que un expedient de regulació d'ocupació (ERO) «no és la solució dels problemes». Això sí, Bustos va comprendre la posició en què es troben molts alcaldes i alcaldesses amb dificultats econòmiques als seus ajuntaments i es va comprometre a oferir «el suport» de la federació si aquesta és l'única sortida per al consistori en qüestió.
Les reclamacions de l'assemblea de la FMC no es van limitar, però, a aspectes econòmics, sinó que en les resolucions aprovades també es va demanar l'establiment d'un procés de diàleg entre el govern català i els ajuntaments a l'hora de desenvolupar el nou règim jurídic local d'acord amb l'Estatut de Catalunya.
Els ens locals també volen que el govern català els tingui en compte a l'hora de desenvolupar les polítiques d'ocupació amb la creació d'una comissió mixta i de consells territorials d'ocupació. Pel que fa a l'àmbit social, l'assemblea de la FMC va aprovar també una moció a favor de l'elaboració i el desplegament dels plans locals d'inclusió social i l'increment dels recursos per a serveis socials, atenció a la infància i persones dependents.