la crònica
Unió agita el papu de la por
El dinar de la Cambra de Barcelona amb Ramon Espadaler, secretari general d'Unió i candidat pel 27-S, de convidat va començar amb un agraïment remarcable. El president de la Cambra, Miquel Valls, va donar les gràcies a Duran i Lleida i Sánchez Llibre “per haver defensat els interessos de les empreses catalanes a Madrid”, en la seva tasca de diputats al Congrés. A més d'ells, ahir a la Llotja de Mar també hi havia l'exvicepresidenta del govern i vicepresidenta d'UDC, Joana Ortega.“La incertesa d'aquestes eleccions, que són autonòmiques, ens crea una certa preocupació a empresaris i inversors”, va recalcar Valls. Amb aquesta catifa vermella ben estesa, Espadaler va perfilar el seu partit com el defensor del món empresarial. En diverses ocasions, va semblar llançar una opa sobre l'empresariat votant de CDC perquè abraci ara Unió. Paraules com ara estabilitat, seguretat, coherència, seny o responsabilitat van farcir un discurs que buscava enllaminir els assistents, una mica menys nombrosos –segons alguns habituals– que en altres dinars.
“Unió rebutja situar el país al marge de la legalitat”, va afirmar Espadaler, que també va refusar “de ple la unilateralitat” i “qualsevol decisió que pugui situar Catalunya fora de la Unió Europea”. Al mateix temps, va condemnar “l'immobilisme” del govern espanyol. La seva recepta? Obrir noves vies de diàleg, explorar el dret a decidir i esperar un canvi al govern espanyol, que creu que és el que hauria d'haver fet el president Mas en lloc de convocar el 27-S. No obstant això, el líder d'UDC no va concretar cap proposta pròpia sobre la relació de Catalunya amb Espanya que volguessin portar a una hipotètica consulta. Tampoc figurarà en el seu programa electoral.
El presidenciable democristià va agitar el papu de la por per totes les vies imaginables. “No ens trobaran prometent pel 27-S allò que el dia 28 no podrem fer”, va assegurar, bo i presentant UDC com la garant d'una “concepció catalanista i integradora, lluny de radicalismes”. “Sense amagar les nostres sigles –nova cleca a Mas–, no renunciem a la capacitat d'influir allà on es prenen decisions”, hi va afegir. Fins i tot va arribar a establir un paral·lelisme entre el referèndum grec i el 27-S: “Quan a Grècia han omplert les urnes i el populisme ha triomfat, hi ha hagut frustració i desesperança.” També va considerar que la llista Junts pel Sí tindrà “un programa de govern impossible”. Amb una frase de lema ho va reblar: “La prudència no ens farà traïdors però el patriotisme no ens farà irresponsables.” I encara en tenia guardada una altra: preguntat per la possibilitat que el govern espanyol suspengui l'autonomia catalana com a reacció contra el 27-S, Espadaler ho va trobar “previsible”. “No ho desitjo, però no ho veig impossible”, si les forces independentistes sobrepassen la legalitat, va donar a entendre. Durant el dinar, una pantalla anunciava el proper ponent per al nou curs. Tenia gràcia, perquè hi apareixia la imatge del president Mas, que hi farà una conferència el 9 de setembre. Veurem quina mena de catifes s'estenen aquell dia.