El rei només ofereix la llei
Felip VI afirma que “el respecte a la legalitat mai ha sigut, ni ha de ser un tràmit o una formalitat per a les institucions de l'Estat”
“No ens hem saltat la llei”, respon Mas
Comparteixen la presentació dels nous jutges
La processó va per dins, o a aquestes altures de l'auca, ja no existeix. El retrobament entre el rei Felip VI i el president de la Generalitat ahir –una setmana després de la seva entrevista i l'endemà que el president de Cantàbria titllés Artur Mas d'“irreductible” en el procés sobiranista, amb permís de la casa reial– va ser correcte i sense sorpreses, en l'entrega de despatxos a la nova promoció de jutges, formada a l'Escola Judicial amb seu a Barcelona.
En l'acte, al Palau de Congressos de Catalunya, el president Mas, més xerraire, va donar conversa a un Felip VI eixut. I és que el rei portava sota el braç un discurs gens arriscat, i amb la mateixa música que el del govern espanyol del PP. “Per al Poder Judicial, com per a la resta d'institucions de l'Estat, el respecte a la llei mai ha sigut, ni és ni ha de ser un simple tràmit o una mera formalitat”, va declarar el rei davant la plana major judicial, política i militar de l'Estat espanyol i catalana. A la taula presidencial, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es va estrenar a repartir despatxos als 35 nous jutges i jutgesses, juntament amb el president del Tribunal Superior de Catalunya (TSJC), Miguel Ángel Gimeno; la fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal; la directora de l'Escola Judicial, Gema Espinosa, i la subdelegada del govern espanyol, María de los Llanos de Luna.
“La llei –va insistir el rei– és la font de legitimitat i l'exigència ineludible per a una convivència democràtica en pau i llibertat.” Amb aquestes paraules tothom va entendre que Felip VI –que va presidir per primer cop com a rei aquest acte judicial– es dirigia al govern català perquè no prescindeixi de la Constitució, que també va citar. “La conquesta de l'estat social i democràtic de dret, amb què comença la nostra Constitució les seves primeres paraules, ha estat una aspiració llarga i legítimament sentida i desitjada per tots, i la seva plena vigència és imprescindible per al funcionament de la nostra comunitat política i per al nostre desenvolupament econòmic i social.”
El rei va tenir paraules amables per als nous jutges i jutgesses i les seves famílies, i els va recordar que “sense justícia i sense una justícia independent, no existiria veritablement el concepte d'una comunitat política democràtica”, a més de recordar-los també “el seu deure de compromís civil i moral amb els ciutadans i amb el nostre país”.
Abans, el president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, també va destacar la importància del respecte a la legislació vigent. “El nostre estat de dret reclama dels seus jutges que custodiïn sense ambigüitats la Constitució i la llei perquè és l'única manera de donar resposta, amb absoluta imparcialitat i independència, als problemes de la ciutadania”, va afirmar Lesmes, que va afegir: “Cap societat prospera amb conflictes.” Lesmes també va insistir als jutges que no oblidin que estan al servei del ciutadà, que formen part d'un servei públic per resoldre problemes de la societat. A més, els va demanar que no perdin el seu “coratge i integritat” i que facin “front a qualsevol pressió o manipulació”, que el consell, òrgan de govern dels jutges, els donarà suport.
En el refrigeri, el president Mas, interrogat pels periodistes, va explicar que mai fa valoracions sobre les seves entrevistes personals amb el rei, i que en l'acte d'ahir, juntament amb Lesmes i el ministre de Justícia, Rafael Catalá, van conversar sobre la carrera judicial i la nova fornada de jutges. “No ens hem saltat la llei”, va respondre Artur Mas en preguntar-li si se sentia al·ludit pel discurs que el rei acabava de fer. “Sempre escolto amb atenció tot el que ens diuen”, va rematar el president de la Generalitat.
Ningú va sortir del guió i el president Mas, com és tradicional, va rebre després els membres del Consell del Poder Judicial i la judicatura al Palau de la Generalitat.
LES FRASES
Pocs jutges i sense jutjat propi
La promoció 65 de l'Escola Judicial és més minsa que les anteriors. El govern espanyol va convocar 35 places, que han estat ocupades per 25 dones i 10 homes.
La número 1 de la promoció, Elena Gutiérrez Martínez, va rebre la creu de Sant Raimon de Penyafort de mans del rei Felip VI. La jutgessa ha escollit anar a un jutjat de Madrid. Una altra de les novetats d'aquesta promoció és que no tindrà un jutjat propi assignat. Seran jutges de reforç en jutjats ja existents, els anomenats JAT (Jutges d'Adscripció Territorial).
Dels 35 nous jutges i jutgesses, cinc exerciran a Catalunya, i la setmana vinent juraran el càrrec davant del president del Tribunal Superior de Justícia de catalunya (TSJC), Miguel Ángel Gimeno. La majoria de jutges provenen de Madrid (7) i de València (4). De Catalunya n'hi ha un. La mitjana d'edat dels nous juristes és de 27 anys, i només dos dels membres de la promoció tenen o han tingut algun jutge a la família.