Política

Lluís Llach diu sí a liderar la llista unitària a Girona

Es confirma que el cantautor encapçalarà Junts pel Sí

De número 2 es valoren els noms de la sindicalista Dolors Bassa i de la vicerectora Gemma Geis

Puigdemont (CiU) serà el 3 i Sabrià o Torrent (ERC), el 4

Finalment s'ha confirmat que Lluís Llach encapçalarà la llista unitària Junts pel Sí a Girona. El 16 de juliol passat, aquest diari ja avançava que el cantautor de Verges era un dels possibles candidats a número u a les comarques gironines per a la candidatura que impulsen CDC, ERC i les entitats sobiranistes Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural. Però no va ser fins ahir que la notícia es va fer oficial. Ho va fer ERC a través del Twitter.

Al llarg d'aquests dies el mateix Llach no havia amagat la seva disposició a col·laborar en aquesta llista allà on fos “útil”, tot restant importància al lloc que pogués ocupar. Finalment, serà un de capdavanter i a la candidatura de Girona. El consens dels partits i entitats en relació amb la seva persona era total. Només faltava que el cantant digués que sí. I ho ha fet. Una responsabilitat que Llach ha assumit i que, sens dubte, significa una incorporació molt potent per a Junts pel Sí, tant pel simbolisme que representa el cantautor en aquest país com per la seva trajectòria d'implicació política els darrers anys en el procés sobiranista català.

Ara toca desvelar qui acompanyarà Llach en els primers llocs de la llista. El número dos està destinat també a una persona de la societat civil, i la intenció és que, en un principi, sigui una dona. En aquest sentit, dos noms sonen amb molta força. Per una banda, el de la secretària general de la UGT a les comarques gironines, Dolors Bassa. El fet, però, que estigui implicada directament amb ERC –ha estat regidora per a aquesta formació a Torroella de Montgrí– genera algun petit recel. Per altra banda, també es parla de Gemma Geis, vicerectora de la UdG, un dels joves valors en el camp universitari gironí però amb menys projecció mediàtica que Bassa. En tot cas, el segon lloc de la llista encara no està decidit. I el fet que sigui una dona o un home condicionarà tota la resta de la llista pel compliment de la llei de paritat, que obliga a tenir com a mínim dues dones en els cinc primers llocs.

El que ja està acordat és que, a partir del segon lloc, la llista de Girona estarà formada únicament per polítics de CDC i ERC, pràcticament de manera intercalada. El tercer lloc serà per als convergents i és gairebé indiscutible que l'ocuparà l'alcalde de Girona i actual president de l'AMI, Carles Puigdemont. No obstant això, oficialment no s'anunciarà fins dijous al vespre o divendres al matí. I és que la setmana que ve CDC a les comarques gironines inicia el seu procés per escollir les persones que formaran part de la candidatura. La darrera assemblea se celebrarà dimecres, i dijous a la tarda hi haurà un consell nacional a Bellaterra, on es donarà el sí definitiu als candidats d'arreu de Catalunya.

Pel que fa a ERC, dues persones sonen per ocupar el quart lloc de la candidatura: l'alcalde de Sarrià i diputat, Roger Torrent, i el diputat i portaveu nacional del partit, Sergi Sabrià. Aquest lloc, però, també està pendent de la llei de paritat, ja que, si el número dos no fos una dona, sumat al fet que Puigdemont és gairebé indiscutible, això obligaria a ERC a buscar una dona per al quart lloc –i el cinquè, de CDC, també seria dona.

Finalment, fonts consultades han confirmat que s'està treballant perquè, per part de CDC, s'incorporin a la llista representants de Demòcrates de Catalunya –Elena Ribera podria ser una de les persones escollides– i que, per part d'ERC, hi hagi membres de MES –exmilitants del PSC–, i aquí podríem estar parlant de noms com ara els de Marina Geli, Pia Bosch o Magda Casamitjana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Els EUA comissen l’avió oficial de Maduro a la República Dominicana

barcelona
Regne Unit

Londres suspèn 30 llicències d’exportació d’armament a Israel

barcelona
amèrica llatina

El Suprem del Brasil confirma la suspensió d’X per desacataments a la Justícia

barcelona
guerra a europa

Zelenski afirma que l’operació ucraïnesa en Kursk va segons el que es preveia

barcelona
judicial

Un garbuix judicial endarrereix l’aplicació de l’amnistia en la causa de l-1-O

barcelona
rússia

Detenen a un altre general rus acusat de rebre suborns

barcelona
estat espanyol

El PSOE fixa el seu congrés del 15 al 17 de novembre i Sánchez optarà a la reelecció

barcelona
Guerra a Gaza

Biden retreu a Netanyahu que no fa prou per aconseguir un acord d’alto el foc

Barcelona
europa

El rei encarrega al nacionalista flamenc Bart de Wever que formi govern a Bèlgica

barcelona