Política

L'ANC creu que les “amenaces” de l'Estat busquen “la por” i avisa que intervenir l'autonomia tindria “resposta”

El president de l'entitat diu que després del 27-S “no hi haurà una majoria alternativa a la sobiranista” perquè posa en dubte que a la resta de partits tots siguin “unionistes”

Jordi Sánchez insisteix en que estarien “legitimats” per “iniciar el procés” d'independència si les forces sobiranistes obtenen majoria absoluta al Parlament

El president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sánchez, creu que les “amenaces” que llença l'Estat espanyol quan recorda la possibilitat d'intervenir o suspendre l'autonomia de Catalunya estan fetes amb la intenció de sembrar “la por” entre els catalans davant el procés sobiranista. En una entrevista concedida a l'ACN, Sánchez avisa, però, que si en algun moment l'Estat materialitzés aquesta o altres “amenaces”, Catalunya oferirà “resposta adequada”. D'altra banda, Sánchez assegura que després del 27-S “no hi haurà una majoria alternativa a la sobiranista” perquè posa en dubte que a la resta de partits no independentistes siguin tots “unionistes”.

Des de fa dies plana en l'ambient polític el missatge provinent de diferents estaments de l'Estat que si el procés sobiranista pretén culminar en la independència de Catalunya, s'actuaria fins on calgués, incloent la suspensió o la intervenció de l'autonomia catalana. Segons Jordi Sánchez, aquesta és una reacció que evidencia que “la proposta de les formacions sobiranistes i les entitats els ha agafat amb el peu canviat, que un cop més han llegit malament la realitat catalana que s'han trobat que això tenia un creixement d'il·lusió que convertia el 27-S amb unes plebiscitàries”.

“Són reaccions improvisades i la majoria sense fonament jurídic. La suspensió de l'autonomia no és jurídicament possible, no està contemplada. Una altra cosa és la intervenció i altres mesures. Però el que denota és improvisació i una resposta fruit del nerviosisme”, ha afegit Jordi Sánchez.

Per al president de l'entitat sobiranista, a més, que “per primer cop el president del govern espanyol hagi reconegut de manera explícita que la declaració d'independència és una possibilitat ben real” és “un salt qualitatiu”. “Diu que si això succeeix aplicaran unes mesures. Ara ja reconeixen l'escenari, i sempre ho havien negat”.

En qualsevol cas, si aquestes “amenaces” de l'Estat es fessin realitat en algun moment, el president de l'ANC assegura que els catalans han de saber que tant els partits com les entitats “tindran resposta per a tots els escenaris”. “És una hipòtesis que des de sempre ha estat contemplada. Però no es tracta de donar carta de credibilitat a les amenaces, perquè responen a una idea molt bàsica de fer por. Hem de donar un missatge tranquil·litzador perquè moltes amenaces són sense fonament. I tothom ha de saber que si les amenaces es concreten, com no seran de la nit al dia i tindran un recorregut, la resposta que es donarà serà l'adequada i sempre ajustada al màxim a la cohesió social, el civisme i la fermesa”, ha explicat.

D'altra banda, i preguntat sobre quin seria l'escenari si Junts pel Sí i la CUP sumessin majoria d'escons però no de vots el 27-S, Jordi Sánchez insisteix en que estarien “legitimats” per “iniciar el procés” d'independència “perquè els escons és la manera que tenim en unes eleccions de comptar els vots.

A més, assegura que el recompte dels vots independentistes no es pot quedar únicament en aquestes dues llistes. “Si obtenen una majoria de vots, es podrà dir clarament que el Parlament té majoria d'escons independentistes. Però si es queda a tres o quatre o cinc escons d'aquesta majoria, no es podrà dir el contrari perquè estem convençuts que dins d'altres formacions hi ha també persones que són sensibles a un plantejament autodeterminista”, ha sentenciat, tot afegint que “mentre el bloc del 'sí' a la independència està perfectament definit, la resta no ho està”. “No hi ha majoria alternativa a l'independentisme avui. El 27-S no hi ha una majoria alternativa a les forces sobiranistes, perquè la resta és molt diversa. No és el mateix el PPC, que C's que Catalunya Si Que Es Pot”, ha reflexionat.

En aquest sentit, ha considerat que “acceptar que només les formacions obertament independentistes són les que acumulen vots independentistes seria assumir excessivament”. “És tant com dir que els que no estan aquí són unionistes. No és veritat, hi ha moltes sensibilitats”, argumenta Sánchez. I és que per a ell, “si aquestes formacions no obtenen una majoria de vots no es pot deduir automàticament que hi ha una majoria contrària a la independència, perquè a la resta hi ha una pluralitat molt gran”.

Romeva tindrà el pes de la campanya

Després de veure com a l'acte de presentació de l'acord de Junts pel Sí el cap de llista, Raül Romeva, tenia el pes de les intervencions i era el punt central de l'esdeveniment, el president de l'ANC té molt clar que durant tota la campanya l'esquema es repetirà. “La decisió que les persones que encapçalin no siguin líders de partits no és una cosa estrictament estètica, no és per amagar candidats ni crear confusió. És el símbol de l'excepcionalitat del moment. Per tant, no tinc cap dubte que tot el protagonisme el tindran els caps de llista, perquè el que anem a fer no és una legislatura normal i ells són els que representen aquesta excepcionalitat”, ha sentenciat.

Per últim, Jordi Sánchez té la porta oberta a que l'ANC celebri durant la campanya electoral un acte “unitari” que agrupi totes les candidatures independentistes. “És una opció, no està descartada i el que haurem de veure és que totes les actuacions que puguem fer tinguin cabuda en la legalitat, perquè tenim marge d'actuació limitat en campanya”, ha dit, tot afegint que el que sí pensa impulsar l'entitat és “una campanya ben intensa de cridar a la participació per fer que les eleccions siguin plebiscitàries”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.