Política

Cartells renovats

Tots els partits polítics estrenen cap de llista en les eleccions del 27-S

La majoria són dirigents veterans com Romeva, Espadaler, Iceta i García Albiol

Catalunya Sí que es Pot, C's i la CUP hi presenten novells

Renovació de dalt a baix. Les eleccions del 27-S ja s'han fet lloc en l'actualitat política amb un tret inèdit: cap formació repeteix el cap de llista que va presentar en els comicis anteriors, celebrats fa tan sols dos anys. Tanmateix, no tot són cares noves ara. Polítics veterans com Miquel Iceta (PSC), Ramon Espadaler (UDC), Raül Romeva (Junts pel Sí) i Xavier García Albiol (PP) es barrejaran dalt de l'escenari amb rostres menys coneguts com el de Lluís Rabell (Catalunya Sí que es Pot), Inés Arrimadas (Ciutadans) i el més que probable candidat de la CUP, Antoni Baños, si, com tot sembla indicar, guanya el procés de primàries, que finalitza tot just avui.

En total, set caps de cartell nous que, a més a més, incorporen noves estructures polítiques que s'han bastit per a l'ocasió. És el cas de Junts pel Sí, que, per primera vegada en la història, uneix CDC i ERC sota un mateix paraigua. L'ex-Iniciativa Romeva és l'encarregat d'encapçalar aquesta llista, en què el número 4 és el president de la Generalitat, Artur Mas. El cap de l'executiu anava de número 1 de CiU en els comicis anteriors i ara té un altre excap de llista al darrere, el que va ser número1 d'ERC en les eleccions passades, Oriol Junqueras. Així doncs, Junts pel Sí es presenta amb un trident polític que esborra l'excés de lideratge que va exhibir CiU a l'entorn de la figura del president en les eleccions anteriors. Ara, en canvi, Mas, que ben segur que també tindrà un paper destacat en la campanya electoral, que començarà l'11 de setembre, compartirà missatge polític amb altres dirigents destacats com Junqueras i Romeva, i també amb personatges públics com ara Carme Forcadell i Muriel Casals.

Una altra nova coalició que apareix en escena és Catalunya Sí que es Pot, que, després de la renúncia del professor Arcadi Oliveres, ha optat pel dirigent veïnal Lluís Rabell per encapçalar la suma de Podem, ICV i EUiA. Aquests dos últims partits es van presentar junts el 2012 sota la batuta de Joan Herrera, que aquesta vegada no apareix en la candidatura. Tot i que no s'ha confirmat oficialment, es pensa en Herrera per ocupar els primers llocs de la candidatura a les eleccions al Congrés dels Diputats. No en va, serà en aquest escenari madrileny on possiblement s'acabi dirimint la política catalana en els pròxims anys. Així ho veu també el fins ara cap de cartell de Ciutadans, Albert Rivera, que també fa la maleta i dóna pas a la diputada Inés Arrimadas, una de les polítiques més novelles del 27-S. El destí de Rivera i Herrera a Madrid podria ser compartit per Alícia Sánchez-Camacho, que ahir mateix va anunciar que no repetirà com a candidata del PP. Serà substituïda per l'exalcalde de Badalona Xavier García Albiol, un polític veterà que el maig passat va ser apartat de la cadira de l'Ajuntament badaloní per un pacte de les esquerres.

La sacsejada política, a més de renovar de dalt a baix la cartellera, també ha deixat empremta en la ja exfederació de CiU. Després de 37 anys, Unió es presentarà sense la companyia de la sigla de CDC. Ramon Espadaler serà el nou cap de cartell dels socialcristians, un veterà de la política parlamentària, així com Miquel Iceta, que, un cop ha aconseguit consolidar el seu regnat al PSC, serà el candidat socialista a la presidència de la Generalitat.

7
candidats
es van presentar als comicis del 2012 i també seran set els que aspiraran ara a la presidència de la Generalitat, ja que, malgrat que CDC i UDC s'hagin separat, els convergents sumen ara amb els republicans sota el paraigua de Junts pel Sí.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.