Decidim.cat preveu més de 100 consultes sobiranistes fins a l'abril del 2010
La plataforma recomana que els referèndums es facin els dies 12 de desembre, 28 de febrer i 25 d'abril
Més d'una setantena de municipis catalans ja han aprovat en els seus plens mocions per donar suport a consultes sobre la independència de Catalunya, i n'hi ha una quarantena més que tenen pendent fer-ho properament. Segons aquests números, des de Decidim.cat es calcula que més d'un centenar de poblacions podrien fer referèndums semblants al d'Arenys de Munt des d'ara i fins a finals d'abril, segons va explicar l'alcalde de Sant Pere de Torelló i portaveu de la plataforma, Jordi Fàbrega. I per què fins a finals d'abril? El dia 25 d'aquell mes és l'última de les tres dates que proposen des de la plataforma per celebrar les consultes. Tot i que inicialment s'havia pensat fer múltiples referèndums en un mateix dia per multiplicar l'efecte mediàtic, l'alcaldessa de Santpedor i també portaveu de Decidim.cat, Laura Vilagrà, va explicar que finalment s'ha decidit «recomanar» tres dies, ja que no tots els municipis tenen el procés per celebrar la consulta en el mateix grau de maduresa. Els dies proposats són el 12 i 13 de desembre –s'ha ampliat al dia 13, suggerit inicialment perquè coincideix amb la Marató de TV3–, el 28 de febrer i el 25 d'abril.
En la reunió d'ahir, també es va acordar la creació d'una comissió mixta formada per representants de Decidim.cat i de les plataformes sobiranistes per centralitzar els processos. Sota el seu paraigua es crearà una altra comissió de caire més tècnic dirigida per l'exvocal del Consell General del Poder Judicial i president del Cercle d'Estudis Sobiranistes, Alfons López Tena. En la trobada també es va consensuar la pregunta de les consultes, que s'emmiralla en la feta a Arenys de Munt. «Està d'acord que la nació catalana es converteixi en un estat de dret independent, democràtic i social, integrat a la UE?» és la formulació amb què es trobaran els ciutadans.
La pregunta forma part del protocol acordat també en la reunió per saber què s'ha de fer per impulsar o donar suport a una consulta sobiranista. Entre d'altres coses, es fixa que poden votar els majors de 16 anys empadronats al municipi, tinguin la nacionalitat que tinguin.
«Taca d'oli»
Tant Fàbrega com Vilagrà feien una valoració molt positiva de la reunió. «Creiem en l'efecte taca d'oli o dominó», deia Fàbrega, apuntant que cada cop hi ha més municipis que volen fer consultes.