Política

La CUP proclama Baños per “guanyar” i “desobeir”

El periodista encapçalarà la llista per Barcelona i farà tàndem amb la professora universitària Anna Gabriel

La formació s'obre a pactar amb Junts pel Sí, però no aclareix si investiria Mas

No hi ha hagut sorpresa i s'ha confirmat el que era un secret de domini públic. El periodista Antonio Baños serà el candidat de la CUP el 27-S després de les primàries que ha celebrat l'organització aquests últims dies. El cap de llista, que va obtenir un 67% de suport, tindrà com a tiquet electoral la professora universitària Anna Gabriel mentre que l'advocat Benet Salellas estarà al capdavant de la candidatura de Girona; a Tarragona, el geògraf Sergi Saladié, i a Lleida, l'historiador Ramon Usall. En les seves primeres declaracions com a número 1, Baños va assegurar que ha assumit aquest repte per “guanyar” el plebiscit del 27-S, per “desobeir” l'Estat espanyol i els poders i per “construir” un nou país i nous valors. Un dels primers embats, però, que haurà d'entomar el candidat i la CUP és si coordinaran esforços durant la campanya i després del 27-S amb Junts pel Sí i si donaran suport a la investidura d'Artur Mas com a president. En el primer cas, van deixar la porta oberta de bat a bat, però pel que fa al líder de CDC van ser més ambigus i l'únic que van avisar és que no investiran un “president autonòmic”.

Baños es va presentar a les primàries amb un equip tancat amb quatre persones més, que han estat les més votades, i que el seguiran en la llista: Anna Gabriel, l'economista Josep Manel Busqueta, l'activista Gabriela Sierra i l'historiador Albert Botran. Completaran els deu primers Eulàlia Reguant, Julià de Jòdar, Mireia Vehí, Joan Garriga i Pilar Castillejo. A tot Catalunya van votar 2.526 persones, un 63% del cens, i el territori amb més participació va ser el de Girona.

El nou cap de cartell per Barcelona, que substituirà David Fernàndez, va recordar que es presenten sense cap “por” i va etzibar a Mariano Rajoy –que sempre branda la Constitució i la legislació per intentar aturar el procés– que la CUP “es buscarà problemes amb les lleis injustes, les espanyoles”. Baños també va subratllar que el camí cap al 27-S no s'ha de centrar només en la construcció de la independència, sinó que també s'han d'alçar altres valors com ara els drets socials i la lluita contra el feixisme “que ha entrat en campanya”, amb clara referència a Xavier García Albiol.

Per la ruptura

La CUP encararà el 27-S amb l'objectiu de sumar forces perquè guanyi el sí. És per aquest motiu que no descarta arribar a enteses amb Junts pel Sí, la candidatura de CDC, ERC i les entitats sobiranistes. “Volem maximitzar el nombre de forces independentistes. Junts pel Sí està a favor de la ruptura i ens hi podem entendre, i amb Catalunya Sí que es Pot també podem fer el mateix en el procés constituent”, va explicar el número 5 per Barcelona, Albert Botran.

En canvi, els cupaires eludeixen parlar sobre si faran Artur Mas president o no en cas que els seus vots siguin necessaris. A ningú se li escapa que els paràmetres de CDC i Mas no encaixen amb els arguments de la CUP i ahir ja van alertar que aquesta mena de debats són més propis d'un procés “autonòmic” que no pas de trencament. “No anem a fer cap govern, sinó una ruptura amb l'Estat”, va rematar Botran.

LA XIFRA

2.526
persones
han participat en les primàries de la CUP celebrades els últimes dies. Representa un 63% dels inscrits.

LES FRASES

Volem desobeir per definir el punt de ruptura amb l'Estat espanyol i els poders, i per construir murs de defensa
El 27 de setembre volem guanyar el plebiscit que ens ha de donar un mandat
Antonio Baños
cap de cartell a barcelona
Parlar de debats nominals [al·ludint a la possible investidura de Mas] és d'una lògica autonomista
Albert Botran
NÚMERO 5 PER BARCELONA

Una candidatura “compromesa” amb les “lluites”

Els encara diputats David Fernàndez, Quim Arrufat i Isabel Vallet van apadrinar la candidatura de la CUP, que van definir com un grup humà “compromès” amb diverses “lluites”. Vallet va apuntar que, a partir del 27-S, no s'apartaran del projecte de la formació, sinó que faran un “pas al costat” i continuaran “implicats”.

Al marge de Baños, que serà el cap de cartell visible de l'organització, a Girona el candidat serà l'advocat Benet Salellas, que ahir va destacar que la CUP combinarà l'eix social i el nacional i que, en cap cas, en prioritzarà un sobre l'altre. Darrere de Salellas, hi haurà Marta Ball-llosera, vinculada des de l'adolescència a les associacions Iaeden i Salvem l'Empordà, i el número 3 serà l'exregidor de Girona Jordi Navarro. Per la seva banda, a Tarragona el candidat és el professor de geografia de la Universitat Rovira i Virgili, Sergi Saladié; la número 2, l'ambientòloga Maria Mestre Montserrat, i el 3, el pensionista i activista Jaime Rodríguez.

Finalment, a Lleida, el cap visible és l'historiador i col·laborador de L'Esportiu Ramon Usall, seguit de l'ambientòloga i paisatgista Mireia Boya i el ramader Josep Antoni Vilalta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”