Política

Una exdirectora pròxima a C's denuncia pressions pel 9-N

Agenjo afirma que Ensenyament va exigir-li que entregués les claus de l'institut, ella no ho va fer i no va rebre cap sanció

Un inspector en cap reitera que “es van donar indicacions, no instruccions”

L'exdirectora de l'institut públic Pedraforca de l'Hospitalet de Llobregat Dolores Agenjo va anar ahir al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per declarar com a testimoni en la causa penal contra el govern de la Generalitat per organitzar la consulta ciutadana. Al final, la seva declaració es va suspendre fins al setembre, però la docent va explicar la seva posició als periodistes que esperaven al carrer. Agenjo va assegurar que havia rebut “pressions” perquè obrís el centre educatiu el 9-N i com que s'hi va negar va trucar-li la directora territorial de Barcelona, Montserrat Llobet, perquè li donés les claus. Tampoc no ho va fer, i la funcionària d'Ensenyament no va rebre cap sanció.

Agenjo va ser l'única directora d'institut de Catalunya que no va obrir el centre el 9-N i per això va assegurar que havia rebut “tant felicitacions com amenaces”. A la pregunta de si és de Ciutadans, la docent va assegurar que “no és de cap partit”, però que en les eleccions passades va acceptar el “càrrec honorífic” de tancar la llista de C's a l'Hospitalet.

La defensa de la consellera d'Ensenyament, exercida per l'advocat Jordi Pina, va demanar l'ajornament de la declaració d'Agenjo ja que l'acusació popular del sindicat ultradretà Manos Limpias havia aportat feia pocs dies un centenar de correus electrònics de directors de centres que mostraven el seu desconcert sobre si havien d'obrir els centres o no per la jornada del 9-N. Entre aquests missatges de correu, també hi ha els que la mateixa Agenjo va enviar a un periodista de Madrid en què li explicava que havia requerit a Ensenyament una ordre per escrit perquè obrís el centre el dia de la votació ciutadana, a més d'ajuntar-hi comentaris i peticions fetes per altres companys a la conselleria.

Pina també va aclarir que Agenjo no ha estat forçada a jubilar-se per part d'Ensenyament com ella assegura en alguns mitjans de comunicació. L'advocat de Rigau té el certificat que Agenjo va demanar la jubilació el 10 d'octubre del 2014, quatre dies abans que el president anunciés la consulta, i la va agafar el gener passat.

La directora de l'institut Pompeu Fabra de Badalona, Josepa Bosch, sí que va declarar ahir davant del magistrat instructor del TSJC, Joan Manel Abril. La docent –que ja era de vacances– va assegurar que en no rebre cap instrucció per escrit d'Ensenyament, com li recomanava el seu inspector, va donar les claus del centre a un voluntari, com va fixar la conselleria, segons fonts judicials. En el mateix sentit va declarar l'inspector en cap d'Ensenyament de Barcelona, Francesc Güell, que va assegurar que “no es va donar cap instrucció als directors sinó indicacions” perquè el titular dels centres educatius, la Generalitat, en fes ús.

El català torna al TSJC

D'altra banda, l'ús del català va tornar ahir en aquesta causa al TSJC. Per deferència a l'advocat de Manos Limpias, magistrat, fiscals i lletrats parlaven en castellà, i tenia un traductor. L'advocat Jordi Pina va alertar ahir, però, que Manos Limpias no ha requerit –tal com ha fet en tots els escrits de les defenses– la traducció dels correus electrònics dels directors, i com que el lletrat va dir que no calia cadascú va tornar a ser lliure d'escollir llengua.

LA DATA

10.10.14
Va demanar la jubilació
la directora Dolores Agenjo, quatre dies abans que el president convoqués la consulta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El Tribunal de l'ONU exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona