Política

Munté: “Les eleccions s'ajustaran a la legalitat i després del 27-S no hi haurà marxa enrere”

La vicepresidenta insisteix que el decret de convocatòria s'ajusta a la llei i que serà la gent la que li donarà un caire plebiscitari

La vicepresidenta i portaveu de la Generalitat, Neus Munté, ha recalcat aquest dilluns que les eleccions catalanes del 27-S i el decret de convocatòria que les empararà “s'ajustaran perfectament a la legalitat vigent”, encara que tindran un “caràcter plebiscitari des d'un punt de vista polític”.

El president català, Artur Mas, signarà avui el decret de convocatòria dels comicis, encara que Munté ha admès que “desconeix” si ho farà en un acte institucional o com es durà a terme. “Ho sabrem en les pròximes hores”, ha apuntat.

En declaracions a RNE, Munté ha explicat que aquestes eleccions tindran un “caràcter extraordinari, no tant pel decret que les empararà, perquè són eleccions que s'ajustaran perfectament a la legalitat vigent, però sí pel caràcter plebiscitari que des d'un punt de vista polític i ciutadà se li donarà”.

El fet que el decret sigui igual al de qualsevol altra convocatòria d'eleccions autonòmiques es deu al fet que el govern vol “fer les coses ben fetes, l'objectiu fonamental que perseguim”, ha assenyalat la vicepresidenta. “Es tracta d'un procés profundament democràtic que s'empara en la legalitat vigent”.

Munté ha considerat també que després del 27-S “no hi ha marxa enrere” i la cita electoral “marcarà un punt molt important”. No obstant, “la voluntat és respectar el resultat, sigui quin sigui”.

La vicepresidenta de la Generalitat ha asseverat que les formacions sobiranistes esperen una “majoria suficient i sòlida” a favor de la independència, però sense “definir un percentatge (de vots) o nombre d'escons, perquè estem en un moment en què tota xifra que es marqui de manera concreta pot ser fàcilment atacable”.

“Sabem per experiència que costa poc desmuntar segons quins plantejaments que siguin excessivament concrets i tancats”, ha dit Munté, que d'una altra banda ha opinat que “el futur de Mas està molt consolidat”, que el president català “ha actuat amb moltíssima generositat a la llista conjunta” i que “el seu paper està fora de qualsevol dubte”.

Després de destacar la “força” de la llista del Junts pel Sí, que encapçala Raül Romeva i el vot que rebi “ha de ser vist com a favor del sí”, Munté ha afirmat que hi ha “un acord i un consens molt clar que Artur Mas és el candidat a la presidència”.

A més, ha lamentat la “campanya orquestrada” des del govern espanyol per “infondre por”: “És d'una gran irresponsabilitat, segur que el govern de Rajoy podria plantejar un altre tipus d'arguments més enllà de l'això no passarà perquè jo ho dic. Som tots majors d'edat i demanaria una mica més d'intel·ligència argumental”.

“No ens estem saltant la llei, ho estem fent de manera correcta i d'acord amb els passos legals”, ha reiterat Munté, que ha afegit també que “ningú ha parlat d'una declaració unilateral el 28-S”. A aquest respecte ha afegit que “els marcs legals existeixen o es poden crear” i que hi ha una legalitat estatal i una altra de catalana. “Si neguem que les dues són legalitat, tenim un problema”, ha opinat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.