Política

PERE REGULL

ALCALDE DE VILAFRANCA DEL PENEDÈS

“Crearem una nova Taula Social amb la ment oberta”

“Hem fet el pacte que la ciutat necessitava. Quan ens vam trobar amb ERC per primer cop ens van deixar clar que l'assemblea no volia entrar al govern”

“S'han de garantir els sistemes necessaris per fiscalitzar l'acció dels polítics, però crec que tampoc no cal fer escarni públic de les propietats dels regidors”

AMB LA VÈNIA
Advocat de professió i vocació. Va encapçalar la candidatura de CiU a Vilafranca per primera vegada l'any 2003. Des d'aleshores CiU no ha fet més que créixer. Diputat de CiU al Parlament, assegura que té poques discrepàncies amb la resta de partits del consistori respecte a les necessitats de Vilafranca. Va arribar a l'alcaldia gràcies a una moció de censura contra el PSC, amb el suport d'ERC i la CUP, però cap d'aquests dos partits el va voler acompanyar al govern, així que va quedar sol governant en minoria. El mandat passat tampoc no va assolir la majoria absoluta i es va trobar un cop més a l'alcaldia negociant amb tothom fins que va signar el pacte amb el PSC. Ara repeteix sociovergència. Diu que hi busca l'estabilitat que Vilafranca necessita.
Hem d'estar preparats per atraure l'impuls privat quan millori el context econòmic
L'última escanyada del govern espanyol ens ha frenat la inauguració de l'ambulatori

El mandat passat el va començar governant en minoria, però va arribar al final amb un pacte amb el PSC. Ara els resultats han volgut que repetís aquesta opció, tot i que tenia alternatives.

Què l'ha fet decidir un cop més per la ‘sociovergència'?
Aquest és el pacte que la ciutat necessitava. Quan ens vam trobar amb ERC per primer cop ja ens va deixar clar que l'assemblea havia decidit no entrar al govern i, en tot cas, donar suport des de fora a determinats temes.
Vostè ja va governar quatre anys en minoria...
Sí, però ara vénen moments difícils i els ajuntaments hem d'estar al costat de la Generalitat. Els dos últims anys del mandat passat el pacte va ser bo, es va establir una bona relació de confiança i el PSC va entendre que ideològicament no estem tan allunyats des del punt de vista social.
Quines són les prioritats per als pròxims quatre anys?
Al setembre convocarem la Taula Social de Partits per decidir, entre tots, com hem d'invertir el pressupost social que tenim. En aquest moment, Vilafranca és una de les ciutats de la demarcació de Barcelona que més diners destina —127 euros per habitant— a iniciatives socials. Anirem allà amb la ment oberta, i assumirem les propostes que surtin d'aquest debat, si són propostes fermes i possibles. Aquesta Taula Social ha de servir per marcar una primera línia del pressupost municipal de 2016. Però hi ha més temes que són importants al llarg del mandat, com ara la promoció de Vilafranca, la consolidació d'una bona oferta comercial, la via del tren...
Quan parla de promoció es refereix al turisme?
Em refereixo a la promoció de la cultura com a element que també genera moviments econòmics importants... Vilafranca, capital de la Cultura Catalana té una repercussió econòmica, però hem de trobar la manera que es facin coses que interessin. Però evidentment, també em refereixo a la promoció turística com a capital del vi, i al manteniment de la ciutat per garantir que el paisatge i l'entorn ens acompanyin.
I la promoció econòmica?
Va tot junt... però aquest mandat hem d'intentar aprofitar, si hi ha indicis de recuperació, per vendre terrenys que tenim en polígons industrials i atraure activitats que generin llocs de treball.
Indústria productiva?
També hi ha algunes indústries logístiques que generen bastants llocs de treball... No tenim un sector definit, ho anirem fent a mesura que es presentin les noves oportunitats.
Creu, de veritat, que la situació econòmica millorarà els pròxims anys?
Sé que hem d'estar preparats per atraure les inversions privades quan arribi aquest moment. Per exemple, si sabem millorar l'entorn, tard o d'hora es desenvoluparà un projecte comercial a la Girada i això serà beneficiós per a Vilafranca perquè generarà llocs de treball i moviments econòmics que necessitem.
El projecte del centre comercial a la Girada va enfrontar l'anterior govern i els comerciants del centre. Com estan ara les relacions?
Tothom ha d'entendre que, amb l'actual legislació, en qualsevol moment es pot muntar un centre comercial a Vilafranca. El que hem de fer és buscar l'impuls privat que necessitem perquè el projecte sigui el més adequat a les necessitats de la vila i no abandonar el centre històric: continuar invertint perquè el comerç és la garantia d'un nucli històric viu i amb personalitat.
Vostè és partidari de mantenir alguns serveis comarcals al centre, com ara la biblioteca. Per què?
Perquè els serveis als extrems estan predestinats al fracàs. La biblioteca al centre històric ens ajuda a donar vida a un dels barris amb menys població de Vilafranca, fa vibrar el comerç que hi ha a la zona i ens ajuda a conservar la part on hi ha la història de la nostra vila.
Tenen l'ambulatori fet i a punt per estrenar, però falta el mobiliari...
Ho tenim tot a punt per instal·lar el mobiliari, però l'última escanyada del govern Espanyol provoca dificultats serioses a la Generalitat. Jo estic segur que tan aviat com Salut disposi dels diners necessaris obrirem, però també vull recordar que l'Ajuntament té els terrenys des del 2005, quan no hi havia problemes per accedir als pressupostos de la Generalitat.
Com estan les negociacions amb Adif?
(Somriu). Pel que fa a la urbanització de la tapa de la via del tren, ja hi ha bona part de la primera fase acabada. Pel que fa al cobriment fins al pont de Moja, Adif no ens ha donat resposta encara. I pel que fa al tema de l'estació de regionals, confio que finalment la interconnexió es farà a Vilafranca.
Podria ser que finalment s'acabés fent a l'Arboç?
Si fos així, no dubtaríem a prendre les mesures que fossin necessàries, perquè considerem que hem de lluitar perquè hi hagi una bona connexió amb tren entre Vilafranca i Barcelona, però també entre Tarragona i Barcelona. Tenim el suport del rector de la Universitat Rovira i Virgili, tenim el suport de l'alcalde de Tarragona i sembla que tenim el suport de la Generalitat.
La majoria d'ajuntaments s'han apuntat ara a la moda dels processos participatius i a la transparència...
Això és fruit de la gran quantitat de casos de corrupció que hi ha hagut. Vivim en una societat malalta en aquest sentit. Crec que necessitem garantir sistemes per fiscalitzar l'acció dels polítics, però crec que tampoc no cal fer escarni públic del patrimoni dels regidors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona