Política

ANDREU FRANCISCO

ALCALDE D'ALELLA

“La vall de Rials seguirà sent verge molts anys”

Aquesta és la quarta vegada consecutiva que és escollit alcalde del municipi

La construcció del nou espai cultural i trobar una solució que doni viabilitat a la Torre del Governador seran dos dels grans reptes

Entusiasta del bàsquet i del seu poble
L'alcalde d'Alella, Andreu Francisco, va néixer a Badalona el 1971. Aquest llicenciat en direcció i administració d'empreses és alcalde del municipi maresmenc des del 2003. Per tant, aquest és el seu quart mandat seguit com a alcalde del poble. Divorciat i pare de dues criatures, es confessa un apassionat del bàsquet i, sobretot, del municipi del qual és batlle. Durant uns anys va ser president comarcal d'ERC, partit del qual forma part.
La possibilitat de millorar el poble i els serveis
als ciutadans
és una cosa
que m'omple
Tenim el repte d'incorporar els deu municipis que han entrat
a formar part
de la DO Alella
L'Ajuntament d'Alella continua estant sanejat
tal com ha estat aquests darrers dotze anys

El republicà Andreu Francisco encara el seu quart mandat consecutiu com a alcalde d'Alella des que hi va arribar el 2003.

Afronta el quart mandat consecutiu com a alcalde d'Alella. Déu n'hi do.
Sí, aquest és el quart mandat consecutiu en què tinc el privilegi de ser l'alcalde d'Alella. Ho afronto amb tantes o més ganes que el primer dia perquè la feina és apassionant. La possibilitat de transformar i millorar el poble i els serveis que s'ofereixen als ciutadans és una cosa que m'omple personalment.
Quins reptes li queden encara com a batlle?
Aquest mandat entomem segurament els dos darrers reptes que ens vam trobar quan vam començar a l'Ajuntament l'any 2003. L'un és la consecució d'un nou espai cultural que substitueixi el que era el local del Casal d'Alella i que haurà de ser una realitat cap a la meitat de mandat. Després l'altre gran repte pendent és trobar una solució que doni viabilitat als escolapis, a la Torre del Governador. Aquest tema sembla que comença a estar encarrilat cap a la possibilitat que s'acabi convertint en un hotel i segurament abans de finals d'any se'n tindrà més novetats.
Com valora el pacte amb els socialistes d'Alella Primer?
L'acord amb la regidora socialista va molt bé, perquè no deixa de ser la reedició dels acords que tenim a l'Ajuntament d'Alella des de l'any 2004. Hem estat col·laborant bé fins al moment i enteníem que aquesta col·laboració en aquest nou mandat havia de ser una realitat.
Quins seran els projectes més immediats per a aquests pròxims quatre anys?
Volem fer especial incidència en l'ampliació tant del que és la participació ciutadana com en la transparència. A banda de dotar de més recursos aquest àmbit, el que ens estem plantejant és una reformulació del que fins ara era l'àrea de Serveis Socials per reconvertir-la en una àrea que pugui donar uns serveis més transversals a les persones.
I la nova biblioteca?
En aquest sentit tenim també el repte de deixar-ho tot a punt perquè la nova biblioteca i l'arxiu municipal puguin trobar-se en condicions a finals d'aquest mandat o a principis del següent. També hi ha un repte important pel que fa al manteniment de l'espai públic amb la voluntat de tenir un pla director de via pública per poder desenvolupar-lo i invertir-hi prop d'un milió d'euros al llarg d'aquests quatre anys.
Com estan les finances municipals actualment?
L'Ajuntament d'Alella continua estant sanejat tal com ha estat aquests darrers dotze anys, tant el que és la liquidació del pressupost de l'any 2014 com el romanent de tresoreria, que va ser positiu. Estem pagant als proveïdors a trenta dies, tenim un endeutament que està a l'entorn del 30% i que és totalment sostenible. Els darrers tres anys hem anat baixant la pressió fiscal o l'IBI. Hi ha un marge de maniobra important per poder fer avançar el poble d'Alella tant en serveis com en
espai públic i equipaments.
Com a municipi mancomunat amb Teià i el Masnou, quins reptes tindran ara que els tres alcaldes són d'ERC?
Amb diferents intensitats al llarg d'aquests darrers anys, hi ha hagut una bona entesa i voluntat de col·laboració entre els tres ajuntaments. Ara des de la mancomunitat es gestiona el Centre d'Acollida Turística (CAT) i la deixalleria, que són les tasques que assumim de manera compartida. Segurament ara encara és massa d'hora per saber en quins àmbits podrem aprofundir. En el que sí que ja hem treballat és en tot el tema d'emprenedoria. Per tant, la promoció econòmica i la deixalleria són, de moment, les vies de col·laboració.
Què més es farà per impulsar la denominació d'origen del vi d'Alella?
El 2010 vam ser capaços de constituir un consorci de promoció enoturística que agrupava quinze ajuntaments i el consell regulador. Des d'aquell moment fins ara la notorietat del nostre territori i dels seus vins ha anat creixent. Ara el que tenim pendent és un mandat de creixement. Si aquests darrers quatre anys han servit per posar els fonaments, ara el que cal és fer créixer l'edifici de la promoció enoturística. A més tenim el repte d'incorporar els deu municipis que han entrat a la DO Alella, entre els quals hi ha Badalona, Mataró i Granollers. Aquest és un repte molt important i caldrà aprofundir en la col·laboració pública i privada per tal que en aquest mandat sigui una realitat el que fins ara era més aviat una voluntat d'uns quants.
De bracet amb Teià i el Masnou es vol tornar a posar fil a l'agulla al CAT de la Cella Vinària?
Tenim la clara determinació que el CAT sigui un dels punts de referència del territori. Si al llarg d'aquest mandat anterior s'ha pogut qüestionar la seva continuïtat o no, el que sí que és la clara voluntat dels tres alcaldes és que el CAT ha de funcionar, i ha de ser una de les potes d'entrada al territori. Amb aquesta voluntat ja estem posant fil a l'agulla perquè el 2016 pugui assumir un paper important en aquesta promoció enoturística.
La Generalitat ha publicat recentment un estudi que situa Alella com el sisè poble més ric de Catalunya. Vostè copsa aquesta sensació entre els habitants del municipi?
Que Alella és un dels municipis on la renda familiar disponible és superior és una realitat de fa molts anys. Aquest fet, però, no exclou que hi ha molta gent que no ho està passant gens bé. Per això hem anat incrementant la dotació de recursos
per tal de poder estar al costat d'aquestes persones.
La vall de Rials encara perilla?
La vall de Rials ja no perilla. Si l'any 2003 va ser un dels principals cavalls de batalla que vam afrontar, al llarg d'aquests anys s'hi ha anat treballant intensament per tal de poder-la dotar de diferents proteccions. A data d'avui ja en tenim diverses, com ara que el planejament municipal ja en vigor classifica tota la vall com a no urbanitzable. També vam aconseguir que l'espai d'interès natural baixés fins al límit de l'autopista. De moment podem afirmar que la vall de Rials continuarà verge durant molts i molts anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia