Política

El PSOE avisa que la independència de Catalunya no és possible ni legal, “ni amb un 51% ni amb un 80%” 

El portaveu del partit Óscar López creu que Artur Mas és “el gran culpable”, però també Rajoy per donar “gasolina” per al “victimisme” nacionalista

El dirigent socialista insisteix: “Els espanyols vivim junts, decidim junts, i una part no pot decidir sobre tots”

El portaveu del PSOE al Senat, Óscar López, sosté que la independència de Catalunya no és “ni legal ni possible, ni amb un 51% ni amb un 80%” de suport a les eleccions del 27 de setembre. I, segons la seva opinió, el “gran culpable” d'aquesta situació” és el president de la Generalitat, Artur Mas, però també el president Mariano Rajoy per haver alimentat la “catalanofòbia”, que és “gasolina” per al “victimisme” dels nacionalistes.

El dirigent socialista assegura així que Artur Mas ha mostrat un “populisme irresponsable” i ha fet “coses fora del sentit comú i de la lògica política”, i que amb el 27-S “s'ha posat en un carreró sense sortida” i ha traslladat “el problema” a la resta de forces polítiques.

“La política i el lideratge són per resoldre problemes, però Artur Mas ha fet el contrari: primer es crea un problema i després ens el crea a tots”, resumeix. Segons ha recordat, Artur Mas va començar a governar amb el suport de Rajoy, que al seu torn rebia els vots de CiU a Madrid, i “juntets” retallaven amb el suport de l'altre partit, però després de la “famosa” Diada “va passar el que va passar” i va convocar les seves primeres eleccions anticipades (tres en cinc anys), en què va obtenir “un pèssim resultat electoral”.

El portaveu del PSOE explica que durant aquests anys, el líder de Convergència (CDC) va ocultar la paraula independència darrere la fórmula “meravellosa” del dret a decidir, que és un concepte que té suport però que “és fals i trampós” perquè, com que “els espanyols vivim junts, decidim junts, i una part no pot decidir sobre tots”.

“I ara, sabent que no pot fer el que fa, intenta traslladar el seu problema als altres, però la política serveix per donar la cara i no per a fer surf damunt l'onada -ha afegit-. Mas ha fet com Alexis Tsipras a Grècia: ha pujat a l'onada amb unes àmplies dosis de populisme en comptes de dir la veritat i buscar com resoldre-ho”.

Al seu entendre, això “genera frustració” perquè la independència de Catalunya no és legal, “ni amb un 15%, ni amb un 51%, ni amb un 80%” de suport el 27-S, perquè aquest dia no es vota un referèndum d'autodeterminació, que també seria legal, sinó que els catalans decidiran qui governa Catalunya.  

Però si Artur Mas és “el gran culpable” d'aquesta situació, Óscar López també culpa Mariano Rajoy per haver estat “absolutament irresponsable”, ja que va donar suport a CiU al principi i “va alimentar la catalanofòbia per intentar esgarrapar un grapat de vots en altres comunitats”.  

“I això és gasolina per als que volen fer el discurs del victimisme”, que és una eina que sempre ha utilitzat el nacionalisme, una vella malaltia que espero que algun dia es pugui curar”, ha apuntat.  

En qualsevol cas, l'exsecretari d'Organització del PSOE no preveu l'aplicació de l'article 155 de la Constitució que permet a l'Estat assumir competències autonòmiques, i espera que no hi hagi riscos pel fet que el nou Parlament català comenci a caminar amb les Corts Generals dissoltes.

Així, confia que s'imposi “el sentit comú” i que, “per molt que s'entesti Mas o Rajoy”, al final s'arribi a una solució pactada i dialogada, “perquè no hi ha una altra manera”.  “Com més s'acosti el xoc de trens, més gent apostarà per la tercera via”, sosté.  

Óscar López espera i desitja que les eleccions autonòmiques del 27 de setembre “propiciïn un canvi de govern a Catalunya”, que segons la seva opinió “és el més important”, i ha defensat les opcions del PSC, que és “qui millor sintonitza amb el catalanisme dins de la Constitució”. “Espero que tingui un excel·lent resultat”, ha dit.

El senador ha recordat que “fa més d'un any” que el PSC ja va signar l'acord de Granada que advoca per una reforma de la Constitució que votin tots els espanyols, “no uns quants”.

Pel que fa a la possibilitat d'oferir pacte fiscal específic per a Catalunya com a via de sortida al conflicte, Óscar López deixa clar que un model com el del País Basc i Navarra “no és viable a dia d'avui”. Una altra cosa és que, segons recorda, està pendent la revisió del sistema de finançament autonòmic general, amb Catalunya i amb la resta d'Espanya.  

“El meló del finançament autonòmic s'ha d'obrir, perquè així ho diu la llei, ja que es fa cada cinc anys i cal revisar-lo després dels pitjors anys de la crisi i la brutal retallada que va fer el PP el 2012”, suggereix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.