Política

XAVIER GODÀS

ALCALDE DE VILASSAR DE DALT

“No esperàvem obtenir la majoria absoluta”

L'actual alcalde de Vilassar de Dalt explica que afronta el seu darrer mandat amb la voluntat d'aconseguir els reptes que s'ha proposat

Una de les seves prioritats és lluitar contra l'anomenat ‘austericidi' i assegura que no vol condicionar els serveis públics per poder fer front a l'endeutament que arrossega el consistori vilassarenc

Un alcalde d'aparença tranquil·la
L'alcalde de Vilassar de Dalt, Xavier Godàs, va néixer a Badalona al 1969. Aquest doctor en sociologia està compromès i amb cinc fills al seu càrrec. De tracte afable, sembla a primer cop d'ull una persona tranquil·la però ell declara que no ho és. Aficionat a la lectura, confessa que quan pot li agrada desconnectar. Va militar fa temps a les files d'ERC i des del 2011 ostenta el càrrec de batlle.
No posarem en escac i mat els serveis públics per poder pagar el deute de l'Ajuntament
No volem un municipi de residents sinó de persones que hi visquin i que hi treballin

Xavier Godàs enceta el seu segon mandat consecutiu com a alcalde de Vilassar de Dalt. Per a aquests propers quatre anys gaudirà de majoria absoluta gràcies al grup Ara Vilassar que ell encapçala.

Com prova renovar l'alcaldia?
Prova perfectament perquè jo mateix m'havia posat com a objectiu personal completar un cicle de vuit anys. Ara, el mandat que tot just obrim implica que aquests quatre anys podrem oferir un govern sòlid i completar un procés de govern que haurà estat complicat en aquests vuit anys però que entenc que al 2019 ens permetrà traspassar les claus a qui vingui en les millors condicions possibles.
Deu ser dels pocs alcaldes de la comarca que gaudeixen de majoria absoluta. Com se li posa?
Bé, en el sentit que la confiança que se'ns va donar en les eleccions va ser contrastada i incontestable en un moment complicat. Va ser un darrer any –el de l'anterior mandat– amb molta pressió. Realment no l'esperàvem i vam obtenir la majoria absoluta. Però com es va dir des del primer moment, la voluntat no és exercir-la i volem arribar als consensos més amplis possibles tant a pel que fa al ple com als ciutadans, que permetin governar.
Com valora la formació que vostè encapçala i que engloba diferents partits polítics?
Hem estat capaços de deixar de banda l'hortet que té cadascú per intentar fer un pas endavant i fer una nova formació, que és Ara Vilassar. Està composta per tres grups polítics: el Grup d'Esquerres, Opció per Vilassar i ERC, i un conjunt molt important de persones independents de la societat civil de Vilassar que ha estat capaç de fer un pas en un moment també complicat. No és una coalició ni en sentit estricte ni jurídicament parlant. És una nova formació independent de Vilassar però també de progrés i nacional, compromesa amb el país en un moment tan crucial com el que tenim. Fora de Vilassar de Dalt sumem per ERC.
Quins són els grans reptes per a aquests pròxims quatre anys?
Fer un desenvolupament del municipi en el terreny econòmic que garanteixi una reactivació, que ja s'està notant pas a pas i que ha de ser plena durant aquests quatre anys. Nosaltres ho basculem en dues variables fonamentals. La primera és desenvolupar el pla estratègic de turisme per esdevenir la capital del turisme de qualitat del Baix Maresme. L'altra és desbloquejar els elements que encara frenen el desenvolupament industrial de Vilassar perquè impliqui el que ha estat històricament: una vila amb capacitat econòmica i implantació industrial que genera treball i que s'allunya dels elements de residencialisme que han estat tan característics al Maresme. No volem una vila de residents sinó de persones que hi visquin i que hi treballin guanyant-se la vida.
Com estan les finances municipals?
Millor. En plena època d'austericidi, quan es deia que calia prioritzar la reducció del deute sobre la prestació de serveis públics, vam combinar una cosa amb l'altra. D'una banda, hem de garantir la provisió de serveis públics i de l'altra reduir el deute, però poquet a poquet. L'objectiu serà reduir el deute amb fórmules com la dació en pagament d'actius immobiliaris. Això sí, mantindrem la mateixa política des del punt de vista de progrés. No posarem en escac i mat els serveis públics per pagar el deute de l'Ajuntament.
Vilassar de Dalt té un gran pol cultural com és el teatre de La Massa.
Sí, el teatre de La Massa i la seva gent. El teatre perquè és un referent arquitectònic comparable a qualsevol dels bons teatres que tenim en aquest país, tot i que encara convé que sigui un referent més enllà del que és territori vilassarenc. Però vull insistir que l'activitat cívica i cultural vilassarenca és d'una magnitud important. Genera esdeveniments que situen el municipi en el mapa i esperem que així continuï.
Com van les obres del futur museu tèxtil de Can Manyé?
Ara ja s'iniciaran els treballs per restaurar la nau Guastavino. Això implicarà que, des del punt de vista d'espai públic, aquesta peça acabarà de dignificar-se. Ara, pas a pas, s'ha de fer que es generi un centre d'interpretació del tèxtil.
Activitats com el Vilazari serveix per posar el municipi en el mapa?
Sí, i el Revela't també. Són esdeveniments que cal fer evolucionar. En el cas del Revela't ha estat la tercera edició i ha gaudit d'un èxit important. Situa Vilassar de Dalt al mapa del món amb un element singular que és la fotografia analògica. Per la seva banda, el Vilazari permet posar en solfa tot allò que tenim des del punt de vista patrimonial. En aquest cas no és només l'element d'atracció medieval. Ha de permetre arribar a un estadi on doni a conèixer arreu què és Vilassar, què té Vilassar i per què val la pena conèixer el poble.
Creu que s'hauria de crear sinergies amb municipis propers?
Sí, i de fet a vegades ho intentem, però segurament ho hauríem d'intentar més. Probablement també hi ha sinergies diferenciades. Els pobles de muntanya tenen una similitud pel que fa al nombre d'habitants. Però el futur dels municipis passa sobretot per garantir la sinergia en serveis, també aquells que no agraden però que en algun lloc s'han de posar.
No es tornarà a presentar?
Al 2019 no. Ja em vaig presentar en aquestes eleccions amb la voluntat de complir un cicle.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.