Política

JOAN MORA

ALCALDE DE SANT ANDREU DE LLAVANERES

“Volíem un govern fort per evitar els errors del passat”

El nou alcalde de Sant Andreu de Llavaneres defensa la necessitat que hi havia de tirar-la endavant per aconseguir pacificar la vida política municipal

El republicà manté que el pacte amb Acord per Llavaneres ha estat “fàcil” per la coincidència en les prioritats i per l'experiència d'haver governat junts

Pagès i polític
Joan Mora té 52 anys i tothom el coneix com en Nani. És botiguer i pagès, però té una llarga trajectòria de vint anys a la política municipal. Diu que el fet d'arribar a l'alcaldia no li ha canviat la vida i que continua sent el mateix de sempre. De tracte proper i amb un discurs clar, confia que aquest mandat, liderat ara per un govern ampli i majoritari, es rebaixi la tensió política al municipi.
La moció no va ser traumàtica perquè sinó no hauríem tingut els bons resultats electorals
Estem pendents de rebre una subvenció per iniciar les obres del nou pavelló municipal

Després d'una polèmica moció de censura per fer fora l'alcalde de CiU, Bernat Graupera, el republicà Joan Mora ha aconseguit l'alcaldia de Llavaneres amb una àmplia victòria electoral.

Accedeix a l'alcaldia després d'una moció de censura. Creu que el mandat passat va ser catastròfic?
Si es va decidir presentar-la és perquè no es podia continuar amb el tarannà que hi havia amb l'alcalde Bernat Graupera. Era una persona que va maltractar l'oposició i crec que se la va guanyar a pols. Un cop feta, la situació va canviar, es van tranquil·litzar els ànims de tots i es va relaxar la manera de fer política. Vam tenir molt clar que el pacte que fèiem era de governabilitat per un any. Va ser un mandat amb moltes dificultats però al final ho vam resoldre bé.
La moció de censura ha estat traumàtica?
A àmbit polític sí, però a àmbit de poble no, i s'ha demostrat en els resultats electorals perquè ens han donat la confiança. Si hagués estat un trencament traumàtic, potser no haguéssim aconseguit aquests bons resultats i CiU hagués sortit més reforçada.
És la cinquena vegada que aspirava a l'alcaldia. Arribar-hi era una qüestió personal?
L'objectiu quan ets cap de llista és aconseguir l'alcaldia. Llavaneres és un poble conservador i votar aquest cop ERC no deixa de confirmar-ho, perquè després de cinc mandats la gent et coneix i, en canvi, la resta de candidats eren gairebé tots nous.
Ha estat regidor al govern i a l'oposició, però com es viu el poble des de l'alcaldia?
La responsabilitat política l'he tinguda sempre i ara des de l'alcaldia en tinc molta més. És una feina que faig encantat tot i que em porta moltes hores.
De fet, no té dedicació exclusiva. Com s'ho farà?
Tots els regidors tenim el compromís de venir i passar unes hores de feina a l'ajuntament i hem estructurat l'organigrama polític en tres grans àrees de treball per agilitzar la feina i perquè no tot recaigui sobre l'alcalde. Personalment m'he marcat dos matins i una tarda de despatx per rebre visites, però cada dia hi vinc dues o tres hores.
I és possible compaginar-ho amb la seva feina?
Vol dir llevar-me més aviat i anar a dormir més tard, però ho faig amb moltes ganes.
Ha pactat amb alguns dels socis que van propiciar la moció de censura. Era l'única opció?
Hi ha qui diu que el pacte ja estava fet abans de les eleccions i s'equivoca. Vam parlar amb tots els grups i teníem diferents opcions. Governar sols perquè els resultats ens havien donat prou força era una possibilitat, però a l'hora de la veritat una de les coses més clares que tenia era la necessitat d'aconseguir un govern fort i estable per evitar els errors del mandat passat, en el qual els enfrontaments constants i el desgast polític van portar a no tirar endavant els projectes. El grup més proper que ens donava aquesta majoria era Acord per Llavaneres.
En la victòria d'ERC, hi ha pesat més la sigla?
És cert que ERC viu un moment dolç, però també un dels encerts va ser la llista que vam confeccionar. Vam buscar-los un per un i vam trobar gent de diferents sectors que s'han compromès amb un projecte tant de poble com de país.
Quins projectes prioritzarà durant aquest mandat?
A curt termini, la fusió de les dues escoles. Hi estem treballant amb les AMPA perquè sigui al menys traumàtica possible. Un altre dels projectes serà el nou pavelló municipal. Estem pendents que ens donin la subvenció per iniciar les obres de forma immediata.
Aquesta és una obra llargament reivindicada i polèmica.
Sí, d'una banda perquè estem ocupant un pavelló i una piscina que no és nostre. La fallida de Proinosa ens va portar a aquesta situació, però tampoc ens poden fer fora fins que no tinguem feta la nova construcció. El problema és que aquest pavelló l'hem de pagar nosaltres quan l'acord inicial preveia que les obres les pagaria Proinosa a canvi d'uns terrenys. Durant la bombolla immobiliària, aquests projectes es veien molt fàcils.
Llavaneres encara està marcada per l'escàndol del cas Pretòria?
Encara hi ha serrells, perquè cada cop que se'n parla surt esquitxat el poble. De moment, els pisos de Can Rivière que es van construir a través d'un d'aquests convenis continuen buits.
En quina situació econòmica es troba l'Ajuntament?
S'ha fet una tasca important per controlar la despesa i, si tot va bé, el 2016 l'Ajuntament quedarà totalment sanejat i podrem treballar amb normalitat.
Llavaneres té un polígon desert. Què hi faran?
El polígon industrial de Llavaneres és privat i l'Ajuntament només hi té cinc parcel·les. Hi volem canviar el pla d'usos per reactivar-lo perquè amb l'actual sistema es restringeix molt el tipus d'activitat.
L'aposta pel turisme continua sent l'assignatura pendent?
Primer hem de cobrir les necessitats del poble. Ens falta un auditori o un centre cívic. Els objectius a llarg termini són la millora de la promoció econòmica i situar Llavaneres allà on li pertoca. No tenim cap hotel i estem treballant per aconseguir-ne. Se'ns coneix per la coca i pel pèsol, però a àmbit empresarial, tenim un sector emergent molt potent que és el de la flor i volem ajudar-los a créixer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ÀSIA

Seül i els EUA faran maniobres militars conjuntes del 19 al 29 d’agost

BARCELONA
OCEANIA

Mor un pilot en xocar el seu helicòpter contra la teulada d’un hotel a Austràlia

BARCELONA
guerra a gaza

Els EUA envien un submarí a l’Orient Mitjà entre crides al diàleg per a un alto el foc

barcelona
GUERRA A EUROPA

Putin promet una resposta ferma a la incursió ucraïnesa, que s'estén

BARCELONA
política

Junts convoca un congrés per afermar-se com alternativa al PSC i refermar l’independentisme

barcelona

Pere Deulofeu, nou regidor del PSC a l'Ajuntament de Palamós

palamós
política

La CUP critica el “gir a la dreta” i el “retorn de la sociovergència”

barcelona
política

Més preocupats pel nou finançament que pel nou govern

barcelona
GUERRA A EUROPA

La incursió ucraïnesa s’estén a una altra regió de Rússia

BARCELONA