Política

Amatents al vot exterior

Govern, partits i entitats pressionen l'Estat perquè no es reprodueixin els problemes que han deixat en xifres irrisòries la participació els últims anys

Fins ara hi ha hagut pocs incidents en el tràmit previ, i s'han resolt bé

Els precedents recents són preocupants, així que l'alerta és màxima per mirar que no es repeteixin. Els problemes que han tingut els catalans a l'estranger –un col·lectiu creixent els últims anys per la crisi– per votar en les últimes convocatòries electorals, arran del procediment que obliga a un doble tràmit, ja que han de reclamar el vot abans, fa que el govern, els partits i les entitats de catalans a l'exterior segueixin ara amb lupa el procés previ per garantir que tots els que ho desitgin puguin exercir el seu dret. Fins ara no s'han denunciat irregularitats greus, i el govern admet que hi ha hagut una resposta positiva als requeriments que els delegats han fet arribar als cònsols per problemes puntuals que han sorgit. Per si de cas, això sí, CDC va demanar dimarts la compareixença urgent al Senat del ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, per explicar “com pensa garantir” el procés, i que no es repeteixin uns problemes que ell mateix admet. El partit també ha registrat una bateria de preguntes per escrit per saber les mesures que s'han pres per al correcte funcionament del servei consular estatal.

Arran de la convocatòria oficial del 27-S, tant el govern i les entitats com la mateixa ANC –que té en marxa la campanya votexterior.cat amb la Federació Internacional d'Entitats Catalanes (FIEC) i Catalans al Món– han redoblat els esforços per informar i per animar a votar els expatriats. El web de la campanya ha atès des del 3 d'agost més de 50 preguntes particulars i més de 8.000 visites diàries de mitjana. L'objectiu és superar l'exigu 6,7% de participació dels comicis del 2012, quan tot just van votar 9.538 catalans de fora. Una xifra que, tot i així, dobla la participació dels comicis autonòmics del maig en diverses comunitats, on tot just van votar un 3,2% dels emigrats.

Tots els que ja figurin en el cens permanent (CERA), uns 195.000 (40.000 més que en les eleccions del 2012) ja poden demanar que els trametin les butlletes de vot a domicili, enviant una sol·licitud per fax, correu o internet si tenen certificat digital, dirigida a l'oficina del cens electoral que els correspongui segons el seu últim veïnatge a Catalunya. En el cas dels residents temporals, es poden inscriure aquests dies en el registre ERTA i sol·licitar les butlletes fins al 29 d'agost, en tràmits que han de fer personalment als consolats.

Proclamació tardana

El problema, tal com explica la coordinadora d'exteriors de l'ANC, Liz Castro, és que fins al 26 d'agost no es proclamaran oficialment les candidatures al DOGC, tràmit que es pot endarrerir fins a l'1 de setembre si hi ha impugnacions, fet que pot complicar molt que la documentació per votar, que no es pot enviar abans, pugui arribar a temps als que ho han sol·licitat. Segons estimen les organitzacions d'emigrats com ara Marea Granate, de fet, prop del 40% de persones que sol·liciten el vot es troben així.

Castro, a més, lamenta que, “un cop enviades les paperetes, el govern espanyol se'n desentén”, malgrat que el català li ha reclamat insistentment que faciliti el procés –li va enviar una carta, com també ho va fer a Correus–, i hi està constantment a sobre. Per vetllar perquè no es perdi cap votant, l'ANC també s'ha proposat fer un “seguiment” dels problemes que es puguin produir en la tramitació, inclòs el recorregut del vot un cop enviat, en col·laboració amb el govern i els partits, per assegurar-se que no se'n perd cap, com va passar el 2010 almenys amb uns 3.300 de l'Argentina, que mai van arribar. “Per ara no hi ha hagut queixes importants, però el problema és que no sabrem si la gent ha pogut votar o no fins que ja sigui massa tard”, constata Castro.

En tot cas, com que molts catalans no se'n refien, els que puguin vindran a votar a Catalunya el 27-S. Per això, per exemple, les ANC de França, Suïssa i Anglaterra s'estan organitzant a través de les xarxes socials per facilitar la logística als que vulguin compartir viatge.

LA XIFRA

195.533
catalans
estan inscrits en el cens de residents absents (CERA), al qual caldrà afegir els del registre temporal.

LA DATA

29.08.15
Últim dia
per poder demanar el vot per correu, tant per als catalans residents a l'estranger com per als de l'interior.

Dificultats per demanar el vot per als lleidatans

El Departament de Governació té l'adreça [email protected] i el telèfon 900 400 012, per comunicar-hi qualsevol dubte o queixa en relació amb el procediment per votar el 27-S. Fins ara, la incidència més greu l'han detectat els expatriats amb l'últim veïnatge civil a Lleida, que han denunciat que no funciona el fax d'aquesta junta central per poder-hi demanar el vot. El problema ha estat requerit i reconegut, però encara no s'ha solucionat. Els catalans a Xile també han denunciat que l'ambaixada els ha desencoratjat anunciant-los que “serà complicat” que puguin votar a temps pel mal funcionament de Correus, un problema generalitzat que afecta molts països. També han lamentat que no han pogut fer la petició de vot en consolats com Chicago i Hong Kong, i una catalana a Londres fins i tot denuncia que el funcionari li va fer repetir “Catalunya és Espanya” per fer el tràmit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.