Política

Romeva defensa que Mas presideixi la Generalitat si Junts pel Sí guanya el 27-S

El cap de llista de la candidatura sobiranista subratlla que l'actual president “ha estat sempre a l'alçada de les demandes ciutadanes” pel que fa a la qüestió nacional

Assegura que un eventual govern sobiranista tindrà el mandat d'iniciar un procés constituent en el que hi pugui participar tothom

El cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, ha esvaït aquest dilluns la incògnita sobre qui presidirà el govern de la Generalitat si la candidatura sobiranista unitària aconsegueix la majoria a les eleccions del proper 27 de setembre.

“Sí el 27-s la majoria així ho estableix, hi haurà un govern plural, de concentració. Un govern amb un mandat clar, i tant curt com sigui possible, per poder fer el que reclami la majoria. Un govern presidit per Artur Mas, Sí, el qual fins ara ha estat sempre a l'alçada de les demandes ciutadanes en aquesta qüestió [el dret a decidir]”, ha defensat l'exdiputat d'ICV al Parlament Europeu en una sèrie de missatges a les xarxes socials .

Romeva ha afegit que aquest executiu estarà composat per “sensibilitats molt diverses” que representin “la pluralitat del Sí”.

Així mateix, ha garantit que l'eventual govern sobiranista tindrà el mandat d'“obrir les portes a un Procés Constituent en el que ha de poder participar-hi tothom”. “Un Procés Constituent del qual ha de sortir un nou país, de i per a tots, sense exclusions. Per això estem on estem, per això fem el que fem i per això ho fem com ho fem”, ha sentenciat.

“I en aquest context, s'entenen els nervis del PP d'Albiol, que és el mateix PP que el de Rajoy, Aznar i Rodrigo Rato”, ha reblat.

Romeva no havia volgut aclarir fins ara qui seria el candidat de la llista unitària a presidir la Generalitat. De fet, aquest mateix dilluns el diari El País ha publicat una entrevista al cap de llista de Junts pel Sí en la qual aquest afirma que “no importa qui serà el president” i assegura que aquesta qüestió és “irrellevant”.

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, tampoc ha volgut concretar aquest matí si Mas, que ocupa el quart lloc de la llista, seria el presidenciable de Junts pel Sí.

Crítiques per la indefinició de Junts pel Sí sobre el president

Abans que Romeva hagi aclarit que Mas serà el president del govern si guanya la seva candidatura, el candidat de la llista d'esquerres Catalunya Sí que es pot, Lluís Rabell, ha criticat aquesta tarda que tant el primer com Junqueras hagin tret importància al nom del presidenciable. Rabell ha lamentat que membres de la llista Junts pel Sí no diguin clarament que el “veritable” candidat a la Generalitat és Artur Mas.

“La situació és entre còmica i trista, perquè ningú no es fa responsable a la llista de Junts pel Sí que el veritable candidat a la presidència de la Generalitat és Mas”, ha afirmat.

De la seva banda, el candidat del PP a les eleccions del 27-S, Xavier Garcia Albiol, ha criticat aquest matí en una entrevista a la COPE la candidatura encapçalada per Raül Romeva. Segons ell Junts pel Sí està convertint la política en un “esperpent” amb declaracions “greus i irresponsables” com les que resten importància al futur president del país.

“El president dirigeix l'acció del govern. És qui decidirà si s'ha de prioritzar en polítiques socials i de seguretat ciutadana o en la construcció d'ambaixades a l'estranger”, ha recordat.

“Afirmar que no és important qui sigui el president és un insult a tots els catalans”, ha etzibat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.