Política

El Bundestag dóna llum verd al tercer rescat grec

Una àmplia majoria del Parlament avala la participació d'Alemanya en el paquet d'ajudes, al que haurà de contribuir amb 23.200 milions d'euros

L'Esquerra i alguns diputats conservadors rebutgen la proposta

El Parlament alemany (Bundestag) ha donat llum verd aquest dimecres al tercer paquet d'assistència financera a Grècia per 454 vots a favor, 113 en contra i 18 abstencions. L'aval al rescat grec ha rebut el suport d'una amplia majoria de la coalició de la cancellera Angela Merkel, malgrat la rebel·lió d'alguns diputats del seu propi partit.

En la votació d'avui s'ha repetit el que va passar el 17 de juliol, quan el Bundestag va donar el vistiplau a l'obertura de negociacions amb grècia amb l'oposició de 60 parlamentaris del grup conservador de Merkel, que té un total de 331 escons. En aquesta ocasió, però, el nombre de vots en contra ha estat lleugerament inferior, ja que aleshores van ser 119 els diputats que ho van fer en contra.

Tant aleshores com avui la proposta ha obtingut un ampli suport, ja que la gran coalició de Merkel controla el 80% de la cambra. Per part de l'oposició, Els Verds també s'han sumat a la iniciativa i els diputats de L'Esquerra han votat en contra o s'han abstingut.

El ministre de Finances, Wolfgang Schäuble, ha obert el debat previ demanant el sí al paquet d'ajudes, amb l'argument que és la millor via per mantenir la moneda única i l'única perquè l'economia grega torni a créixer.

Segons ell, si Grècia compleix les condicions acordades en el Memoràndum, la seva economia pot tornar al camí del creixement, reduir els seus deutes progressivament i crear ocupació.

Schäuble, màxim representant del sector més dur davant Atenes dins l'Eurogrup, ha advertit que els ajustaments són “irrenunciables, sobretot dins la unió monetària”.

El responsable de finances del govern alemany ha reconegut que la decisió de participar en un tercer rescat a Grècia no és fàcil, especialment “després de l'experiència dels últims anys i mesos”, en referència a les diferències amb l'executiu d'Alexis Tsipras. “No hi ha cap garantia que tot funcioni i és tolerable tenir dubtes”, ha admès. “No és fàcil, però està en joc la construcció i l'estructura de la unió monetària”, ha subratllat.

La contribució d'Alemanya al tercer paquet d'ajudes, que preveu un volum màxim de 86.000 milions d'euros, és de 23.200 milions d'euros.

El titular de Finances ha recordat que des de l'esclat de la crisi s'han creat els “mecanismes necessaris” per enfortir l'euro i ha incidit en què aquests han donat fruits a Irlanda i a l'Estat espanyol.

A més, ha apuntat que percep un “canvi fonamental” a Grècia, fruit de les intenses negociacions, i de l'evolució dels esdeveniments en els últims mesos. Això no obstant, ha reconegut que hi ha “bones raons” per desconfiar i votar encontra.

“En vista del fet que el Parlament grec ja ha aprovat una bona part de les mesures, seria irresponsable no aprofitar l'oportunitat per a un nou començament a Grècia”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.