Política

Amb els motors en marxa

període S'obre el termini per registrar les candidatures i Unió, Catalunya Sí que es Pot, el PSC i Junts pel Sí són els més matiners pactes La CUP s'obre a entendre's amb els sobiranistes si es garanteix una ruptura amb l'Estat

Quan falta poc més d'un mes per al 27-S, la maquinària oficial per a les eleccions es posa en marxa. El calendari electoral va començar ahir amb l'obertura del període per presentar, davant les juntes electorals provincials, les candidatures amb què les formacions concorreran als comicis. El període s'allargarà fins dilluns vinent però alguns a primera hora del matí ja el van voler esprémer. És el cas d'Unió, que quan obrien els jutjats ja es va presentar amb les candidatures fetes. El president del consell nacional, Josep M. Pelegrí, ho va fer a la demarcació de Lleida i el director de campanya, Josep Sánchez Llibre, manifestava satisfacció, ja que ser els primers suposa “que tot el partit està molt involucrat en la precampanya i campanya de les eleccions”. Exactament el mateix va fer la coalició encapçalada per Lluís Rabell. Catalunya Sí que es Pot també va formalitzar el registre a primera hora i després ho va fer el PSC. Igualment, la candidatura sobiranista Junts pel Sí va registrar les llistes, que va publicar a la nit. En les noves incorporacions –vegeu el gràfic– hi ha el bateria d'Els Pets, Joan Reig, que amb l'exrector de la URV Francesc Xavier Grau tanca la llista per Tarragona.

Precampanya en voga

Mentre es comencen a complir terminis, ja fa dies que, tot i la canícula estival, la precampanya està plenament operativa. Ahir el cap de llista de la CUP, Antonio Baños, va assegurar que la seva formació s'asseurà a negociar amb Junts pel Sí després del 27-S però només per forçar la “ruptura immediata”, encetar un procés constituent i aplicar i posar en marxa un pla de xoc social. Va reiterar que a la CUP no li fa por ser “imprescindible” i no defugirà la seva responsabilitat, que el que volen és que els seus vots serveixin per “forçar aquest escenari de ruptura immediata i de creació d'un govern que faci polítiques de xoc per rescatar la població”. Quant a la presidència de la Generalitat, va condicionar-ho tot al fet “política és negociació”, i que les condicions es posaran quan sàpiguen quina força tenen per negociar. El dia abans, Baños va dir que no farien president Mas amb els seus vots. A Junts pel Sí es va valorar positivament l'actitud de la CUP. Carme Forcadell, número 2 de la candidatura, es va declarar convençuda que la CUP “donarà suport d'acord amb el programa i no amb qui l'encapçali”. Hi va afegir que el més important “és el què farem i no qui acabarà sent president”.

L'escenari postelectoral, quan encara no se'n saben resultats, fa anar de corcoll els partits. La candidata de C's Inés Arrimadas ahir fa fer notar que la seva formació és guanyadora i va avançar que l'endemà de les eleccions trucarà els caps de llista del PSC i el PP per formar un govern presidit per ella. Això sí, com que tot just estem en precampanya no va estalviar crítiques a Xavier Albiol (PP), a qui deia veure molt espantat.

El candidat del PSC, Miquel Iceta, continuava amb el seu habitual atac a Mas i l'acusava de jugar amb la data del 27-S buscant la mobilització independentista i que no voti l'àrea metropolitana.

A la CUP no li fa por ser imprescindible, poder decidir. No som un partit amb vocació de porucs
Antonio Baños
cap de llista de la cup
El tarannà de la CUP ha estat treballar sempre segons els programes i esperem que també sigui així
Carme Forcadell
número 2 de junts pel sí

Mas ha d'anar a la Via Lliure?

Un dels debats que els últims estius pren cos és si és convenien la presència del president de la Generalitat, Artur Mas, a les vies que se celebren per la Diada. Els últims dos anys no hi ha assistit escudant-se en el fet que, institucionalment, ha de tenir un altre paper, però enguany, l'11-S serà president en funcions.

El president de l'ANC, Jordi Sànchez, es va manifestar favorable a la presència de Mas en l'acte, però la portaveu del govern, Neus Munté, va reiterar que Mas sempre ha volgut mantenir un paper institucional i aquest plantejament, “coherent des de fa anys”, creu que l'empara per decidir si hi va o no. També va defensar que, malgrat la coincidència amb el període electoral, l'acte a la Meridiana no ho és. Ella mateixa va confirmar la seva participació a la Via Lliure, com també ho va fer el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. El cap de llista, Raül Romeva, mantenia que “no hi ha hagut dubtes ni contradiccions” sobre si Mas ha de ser el presidenciable de Junts pel Sí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.