Política

JOAQUIM ARNÓ

ALCALDE DE CALDES D'ESTRAC

“Governarem allargant la mà als grups de l'oposició”

L'alcalde defensa que han acostat posicions amb el PSC per no repetir errors del passat i evitar la divisió del poble

Diu que farà un referèndum per decidir el futur del centre de Caldes d'Estrac

Vint anys en la política local
Joaquim Arnó té 46 anys, està casat i té dos fills. Regidor de l'Ajuntament de Caldes d'Estrac des del 1995, va aconseguir l'alcaldia el 2007 i tot i que els dos primers mandats els va governar amb majoria absoluta, aquest cop no ha estat així. No ha trobat soci pe r rubricar-hi un pacte estable, però tampoc no el preocupa excessivament. Fill de pescadors, la seva passió pel mar li ve de família. Diu que entre les seves aficions hi ha el cinema i la història. Home de discurs fàcil i tracte afable, diu que una altra de les seves passions era el tir al plat, que va haver de deixar per una lesió.
No repetirem errors del passat en què el govern i l'oposició sempre acabaven a garrotades
Volem posicionar Caldes en el món com a destinació turística i referent del termalisme

El convergent Joaquim Arnó afronta ara el tercer mandat com a alcalde de Caldes d'Estrac. Aquest cop, però, ho fa amb un govern en minoria.

Com afronta el mandat com alcalde per tercer cop?
Sabent quins passes s'han de fer i el que trepitja, i amb ganes de seguir treballant per al municipi.
Però aquest cop en minoria i amb un nou grup a l'Ajuntament, que és ERC.
Les eleccions ens han donat un mapa polític diferent. La nostra voluntat continua sent la d'allargar la mà als grups de l'oposició ja sigui amb intents de coalició de govern o amb pactes puntuals.
I amb un convidat nou, ERC.
És cert que fins ara totes les sensibilitats polítiques les aglutinava CiU. Sigui com sigui està clar que hi són i tenim ganes d'incorporar-los a la vida política municipal. La nostra intenció és no repetir errors del passat en què l'oposició i el govern acabaven a garrotades i teníem el poble dividit entre els uns i els altres.
S'han acostat posicions històriques que hi havia amb el PSC?
La trencadissa política i social es va recompondre el mandat passat i ara el que falta és aconseguir un pacte no tant de govern però sí de bona sintonia i de bon fer tant per part del govern com de l'oposició. El que no podia continuar passant és carregar contra el govern només pel sol fet de ser govern.
Com s'ha aconseguit?
Amb voluntat del govern i, sobretot, amb la substitució de les persones. Les fractures les provoquen els lideratges.
Per tant, se senten còmodes governant en minoria?
Ens agradaria que les decisions importants fossin compartides ja que en el ple necessitarem el suport d'un grup o de l'altre. Al capdavall el que fem és gestió d'un municipi amb un marge de maniobra molt petit, potser del 5%. Per tant, si el govern fos d'un altre color, el 95% dels recursos de l'Ajuntament es destinarien a les mateixes coses. El que farem és discutir amb calma i serenor i arribarem a acords.
No hi ha preferència per un grup en particular?
Amb ERC compartim el fet d'anar junts a les eleccions del Parlament, però a nivell municipal prevaldrà el que tingui més interès públic i el que menys interessos particular i partidistes manifesti.
Es van asseure per negociar un pacte estable?
Sí. Abans de la constitució del plenari hi va haver un acord amb ERC per tal de respectar la llista més votada i, després, per tirar endavant el cartipàs, van negociar-ho amb el PSC. Per tant, tenim acords bilaterals amb els dos grups municipals.
Quins reptes van aconseguir, el mandat passat?
La recuperació econòmica del municipi, ja que des del 2012 hem tancat tots els exercicis pressupostaris amb superàvit i hem aconseguit tenir un municipi sostenible econòmicament. L'altre ha estat posar fi a la rivalitat política i la crispació social amb el PSC.
Però l'Ajuntament manté un deute important amb l'Hotel Colon. Què pensa fer?
L'Ajuntament de Caldes ha de prendre decisions i fer-ho en benefici del poble perquè el deute que s'arrossega amb l'hotel complica la situació financera del consistori. És d'uns 600.000 euros i això representa més de 10% dels pressuposto. Caldes no s'ho pot permetre, però hi trobarem una sortida.
Per al nou mandat, quines són les prioritats?
Primer tirar endavant una sèrie de projectes socials que tenim, com ara el casal de la gent gran i els habitatges socials. Però també, obrir el debat per decidir el futur del centre del poble que tenim pendent d'urbanitzar i que volem fer-ho a través d'un referèndum per al 2017. Finalment, acabar la tramitació del pla general que es va començar el mandat passat i fer-ho amb el consens de tots els grups.
La promoció del municipi continuarà sent cabdal per a un municipi com Caldes?
Sí, volem posar Caldes en el punt de mira i situar-lo en el mapa mundial. Plantejar-se un posicionament comarcal, provincial o de país és estar en el segle passat. Per tant, estem preparar la població perquè sigui capdavantera en termalisme i com a destinació turística de qualitat. Des que hem reformat els banys termals hem aconseguit canviar la dinàmica d'aquest equipament perquè pràcticament els caldencs no hi anaven. Ara els hem multiplicat per quatre i s'han aconseguit nous usuaris. Però encara hi hem de tirar endavant una segona fase per ampliar-ne els serveis.
Ha estat un encert prendre el relleu de Canet com a escenari del festival de música clàssica Castell de Santa Florentina?
Ha estat un èxit molt important que ens ha donat molt bon resultat. Amb una entrada mitjana del 60%, plantegem la continuïtat del certamen perquè a Caldes ens hi ha portat gent d'arreu que no ens coneixia.
A més, ha promès un amfiteatre perquè s'hi facin els concert?
Sí, el volem fer a un espai de propietat pública i a través d'una licitació d'obra i servei. Confiem a trobar l'empresa que vulgui construir-lo i gestionar-lo abans d'acabar l'any i començar les obres ben aviat per tenir-lo fet a la propera edició del festival de Santa Florentina.
No creu que la Fundació Palau no té la projecció que hauria de tenir?
Es un tema que s'ha de discutir amb el patronat. A l'Ajuntament podem potenciar-la, però és aquest organisme autònom el que decideix la projecció que vol tenir. El que és clar és que disposar d'aquest equipament és un luxe per a Caldes i que s'ha de saber administrar.
El projecte de mancomunar serveis amb Llavaneres i Sant Vicenç continua vigent?
Ens trobem en un moment transitori. A nosaltres ens agradaria mancomunar més serveis com la neteja de les platges, carrers i la recollida de la brossa però cal que hi hagi la voluntat de tots i, en alguns casos, no l'hem trobada. Alguns problemes en l'últim mandat han provocat una certa desconfiança per mantenir i crear nous serveis compartits entre les tres viles. Confiem que aquest mandat ens porti noves perspectives.
Quina posició té, l'Ajuntament, respecte al procés cap a la independència?
L'equip de govern hi ha estat sempre. No hi ha cap altre partit a Caldes que s'hi hagi involucrat tant. L'estelada de l'Ajuntament hi és i hi continuarà sent. Si guanya la llista independentista, ens posarem a disposició del Parlament i del president.
Es planteja aquest com l'últim mandat?
No. En tinc les mateixes ganes ara que quan vaig començar. El que passi aquests quatre anys ja es veurà, però la feina no s'acaba mai i sempre hi ha nous reptes. El que sí que tinc clar és que el dia que me'n cansi plegaré.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.