Política

Romeva alerta que cal una majoria “incontestable”

El candidat de Junts pel Sí defensa que la independència és l'única alternativa davant un Estat que “ofega” Catalunya

Espadaler insisteix que la pròxima ha de ser una legislatura sencera

Pocs dies abans que –dijous– el cronòmetre marqui un mes per a la celebració de les eleccions del 27 de setembre, el candidat de Junts pel Sí fa entre aquest cap de setmana i dilluns un tour per Tarragona, Tortosa, Girona i Lleida. L'objectiu és estendre la campanya que promou la llista per sumar adhesions arreu del país, en un moment en què ja ha superat la segona fita que es plantejava, la d'arribar als 40.000 candidats –ahir en sumava més de 41.600–. Això després que, poques hores després de presentar-se, assolís els 13.500. El tour de Romeva s'emmarca en la precampanya electoral i ahir va alertar que els cal tenir el màxim suport en els comicis del 27-S. “Necessitem un mandat democràtic i només ho aconseguirem si aquesta llista té una majoria incontestable”, va avisar el candidat de Junts pel Sí a Tortosa. La victòria, va advertir, és la condició sine qua non per iniciar el camí cap a un país nou. “Hem de guanyar per asseure'ns a negociar amb Espanya i amb Europa. Negociarem sobre el com, perquè el què el tenim molt clar”, va assegurar Romeva. I més tard, a Tarragona, va subratllar el gran èxit de la campanya de Junts pel Sí: “Estem demostrant com aquesta gran onada d'il·lusió s'està aixecant.”

El candidat sobiranista va defensar també en una entrevista a l'agència Efe que la independència és l'única alternativa davant d'un PP i un PSOE que “ofeguen Catalunya en un pou”. “L'Estat –va avisar– no ens en traurà; al contrari, el que vol és posar aigua dins d'aquest pou perquè ens acabem ofegant.” Romeva va insistir que la llista que lidera ha de tenir un ampli suport després dels comicis per poder iniciar, en les millors condicions, la “desconnexió” de Catalunya de l'Estat. “El problema no el tenim a Catalunya sinó en el bloqueig democràtic espanyol, que és el que alguns anomenem demofòbia –fòbia a la democràcia– institucional de l'Estat”, va sentenciar. I va defensar que la que encapçala és una candidatura que uneix molta gent de sensibilitats diferents però que coincideix en la necessitat de “superar el marc actual”. Un cop acabat el procés constituent, va detallar Romeva, seria el moment en què les diferents opcions polítiques integrades a la llista confrontarien els seus models tal com passa “a qualsevol país normal”.

En el tram final de la precampanya, abans que l'11 de setembre comenci la cursa oficial cap al 27-S, Junts pel Sí, com la resta de candidatures, intensifica la seva presència al territori. Romeva va estar acompanyat ahir en els seus actes a Tortosa i Tarragona d'altres candidats de la llista, com ara Germà Bel, Carme Forcadell, Lluís Salvadó, Albert Batet i Meritxell Roigé.

Unió, per l'estabilitat

També intensifiquen els seus actes la resta de caps de llista. El d'Unió, Ramon Espadaler, va insistir a reclamar que la pròxima legislatura sigui de quatre anys. Tal com havia fet en la presentació de la candidatura, va remarcar que cal un mandat “estable” en benefici de la recuperació econòmica i per tal de reduir l'atur del 19,1% actual al 15%. En cas contrari, va avisar que es podria perdre “el tren de la recuperació i l'ocupació”.

Com Romeva i Espadaler, la candidata de Ciutadans, Inés Arrimadas, també va fer ahir campanya. Amb la mirada posada en el president de la Generalitat, Artur Mas, i candidat número quatre de Junts pel Sí. Arrimadas va instar Mas a “donar la cara” i participar en els debats electorals que es facin durant la campanya.
Es tracta d'una petició
que també ha fet Iniciativa.

LES FRASES

Necessitem un mandat democràtic i sols el tindrem si tenim una majoria incontestable
Raül Romeva
Candidat de junts pel sí
Defensem una legislatura estable, de quatre anys. No podem perdre el tren de la recuperació
Ramon Espadaler
Candidat d'unió
A mi m'agradaria debatre amb el senyor Mas en comptes de amb el senyor Romeva
Inés Arrimadas
Candidata de ciutadans

Declarar la independència si hi ha “coacció” de l'Estat

El president de l'ANC, Jordi Sànchez, va aposta ahir per declarar immediatament la independència si l'Estat espanyol “coacciona” els catalans amb mesures com ara retirar el pagament de salaris a funcionaris o pensionistes en cas que guanyin els independentistes el 27-S i s'iniciï un procés constituent a Catalunya. En una entrevista a Europa Press, Sànchez va assegurar que l'Estat té unes obligacions amb els ciutadans a títol individual que no podrà defugir i els tribunals, en un cas extrem, vetllaran perquè les mantingui. Per aquesta raó, més enllà d'enfrontaments dialèctics i institucionals, no preveu que s'arribi a aquest cas extrem. “Això seria tant com trencar els fils amb Catalunya. Si això succeís, seria el moment clarament de prendre el comandament i declarar immediatament la independència”, advertia el líder de l'ANC.

L'obligació de l'Estat de continuar pagant les pensions, segons Sànchez, no acaba en el moment que Catalunya sigui independent perquè hi pot haver persones que visquin fora i hagin cotitzat tota la seva vida a Espanya. Amb tot, va aclarir que en el procés de sobirania hauran de resoldre's totes aquestes qüestions perquè la Generalitat pugui garantir tots els drets de les persones que visquin a Catalunya. “La independència no deixarà orfes de pensions a ningú, al contrari; tampoc cap empresa quedarà òrfena d'una legalitat, legislació o jurisprudència”, va garantir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia