Política

Llach diu que té “pressa” per veure la independència

El cantant i cap de llista de Junts pel Sí a les comarques gironines admet que és el moment per determinar-se amb convicció pel país

Romeva defensa la diversitat per a un objectiu col·lectiu

“Tinc 67 anys i tinc pressa, molta pressa, i ens cal anar per feina” per obtenir la llibertat de Catalunya. Així de concloent va iniciar la seva intervenció ahir a Girona el cantant i cap de llista de Junts pel Sí a les comarques gironines, Lluís Llach, en el primer acte públic exercint de cap de cartell i que servia com a presentació de la candidatura. Llach va argumentar els motius “per determinar-se” de manera tan clara com encapçalant la candidatura gironina de Junts pel Sí i va recordar que “he viscut 28 anys de dictadura que van anorrear el país”. Va admetre que la Transició “em va fer imaginar que Espanya era un futur lliure”, però va reconèixer que “socialistes i populars han anorreat les nostres llibertats nacionals”.

Amb uns Jardins de la Infància ben plens de gent malgrat ser un 23 d'agost a la capital gironina, Llach també va subratllar la retallada de l'Estatut “va fer decidir els catalans a convertir-se en ciutadans de ple dret i lluitar pel patrimoni social i polític de la nostra llibertat” i consi-
dera que el moviment iniciat és “una insurrecció col·lectiva inigualable i si ho fem bé és la millor carta de presentació que podrem portar a les cancelleries europees”. Per últim, l'aplaudit Llach va reclamar que l'objectiu final “és l'obtenció de la sobirania perquè el poble pugui escollir després les sobiranies socials que es decideixi en democràcia”. La cloenda del seu discurs va ser amb un missatge que “només és per als ciutadans de Catalunya: visca Catalunya Lliure!”, proclama que va ser resposta pel nombrós públic amb crits d'independència”.

La presentació de la llista gironina de Junts pel Sí va tenir la presència del cap de llista per Barcelona, Raül Romeva, que va respondre els arguments dels que critiquen l'àmplia diversitat que hi ha a la candidatura. “El fet que pensem diferent en temes fonamentals no és el problema, al contrari, és la raó de ser del projecte i
ara anem junts perquè respon a una necessitat i a un compromís col·lectiu”, va afirmar Romeva. En aquest sentit també va advertir que “només ens en sortirem si ho fem junts” i va avançar que quan calgui asseure's a negociar “serà per veure el com, perquè el què el tenim més que clar: fer un país millor i amb la dignitat que ens han volgut treure”.

El número tres de la candidatura, president de l'AMI i alcalde de Girona, Carles Puigdemont, també va incidir en la diversitat de perfils i l'esforç de la llista amb diferents visions que “alguns veuen com a defecte quan és virtut, perquè pensem diferent, però desem les diferències domèstiques perquè la gent visqui millor. Puigdemont va demanar la complicitat dels ciutadans “perquè el 27-S el món miri cap aquí i vegi que Girona és la capital del sí”. El conseller de Territori i Sostenibilitat i últim de la llista a la candidatura, Santi Vila, també va posar l'èmfasi que “som una nació i tenim tot el dret a crear un estat propi, i
això no és discutible”.

La número dos de la candidatura, l'entrenadora de bàsquet Anna Caula, va fer un símil esportiu i conscient que “ningú ens regalarà res” i dels “tripijocs” que alguns intentaran però es va mostrar convençuda de la “força de milers de vots”. El número 4 de la llista, el republicà i alcalde de Sarrià de Ter, Roger Torrent, va defensar el paper clau del municipalisme “en la futura república catalana perquè és una revolució del carrer cap a les institucions”. També van intervenir Marina Geli reivindicant la presència dels socialistes en aquest projecte i Dolors Bassa, número 6 de la candidatura, que reivindica un nou país amb plena justícia social.

LES FRASES

És una insurrecció col·lectiva inigualable i la millor carta per anar a Europa
Lluís Llach
Cap de llista de junts pel sí a les comarques gironines
Pensem diferent i no és el problema; al contrari, és la raó de ser del projecte
Raül Romeva
cap de llista de junts pel sí a barcelona

S'han superat els 42.000 candidats

La candidatura de Junts pel Sí ja ha superat els 42.000 candidats d'arreu del país. Amb l'objectiu de demostrar que es tracta d'un projecte col·lectiu es va llançar l'objectiu d'obtenir cent candidats de suport per cadascun dels 135 escons que té el Parlament català. És a dir, l'objectiu era assolir els 13.500 suports i com va recordar ahir Romeva a Girona es va assolir en menys de 24 hores. Superada la primera fita la proposta era sobrepassar els 40.000 i ahir a primera hora de la tarda ja s'havien superat els 42.000 candidats que hi donen suport. Durant tot l'acte es va insistir perquè els presents que ho vulguin mostressin el seu suport explícit al projecte adherint-se i fent-se candidat simbòlic de Junts pel Sí per mostrar sense pal·liatius la força de la candidatura agrupadora. Malgrat les xifres rècord, el mateix Romeva va animar la ciutadania a continuar engruixint la llista de candidats de suport a la candidatura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Trump descarta ara un altre debat amb Harris

barcelona

La portaveu de Junts a Ripoll deixa l’acte de regidora

RIPOLL
europa

Stoltenberg serà el nou cap de la Conferència de Seguretat de Munic

barcelona
israel

Dimiteix el cap de la unitat més gran de l’Exèrcit israelià pel fracàs del 7 d’octubre

barcelona
estats units

Harris confia a guanyar vot jove gràcies al suport de Taylor Swift

barcelona
política

El TSJC rebutja definitivament la recusació de Jové a Barrientos per criticar l’amnistia

barcelona
estat espanyol

El ministeri de l’Interior vol rebaixar a 0,2 la taxa màxima d’alcohol en sang

barcelona
estat espanyol

Ayuso anuncia una nova rebaixa fiscal a Madrid

barcelona
escòcia

Escòcia tancarà la seva única refineria de petroli en 2025

barcelona