Política

Junts pel Sí reunirà divendres per primer cop en un acte Romeva, Mas i Junqueras

La candidatura independentista vol arribar als 100.000 candidats simbòlics

El cap de llista defensa que representen “l'única opció de canvi real” i evita polemitzar amb declaracions d'altres membres de la candidatura

Junts pel Sí celebrarà divendres el seu primer gran acte de precampanya reunint per primer cop Artur Mas, Oriol Junqueras i Raül Romeva, que no coincideixen des de la presentació de la llista. La candidatura independentista convocarà tots els seus candidats a les 18 hores al passeig Lluís Companys. De moment superen els 42.000 i tenen com a objectiu arribar als 100.000. En roda de premsa, el cap de llista, Raül Romeva, ha defensat que Junts pel Sí representa “l'única opció de canvi real”, perquè ja no es creuen reformes constitucionals. A preguntes dels periodistes, ha evitat polemitzar amb declaracions d'altres membres de la candidatura com Germà Gordó o Montserrat Carulla.

Romeva ha celebrat que la candidatura hagi superat tots els objectius que de moment s'ha anat marcant. Primer va demanar tenir 13.500 candidats, 100 per cada membre de la llista, i després va fixar la xifra de 40.000, el mateix nombre que voluntaris del 9-N. Superades ja aquestes quantitats, Junts pel Sí es marca ara la fita d'arribar als 100.000 candidats i els convoca a tots a una gran festa divendres vinent, amb la presència de tots els pesos pesants de la llista.

El cap de cartell de Junts pel Sí ha defensat que la candidatura que lidera “és l'única opció de canvi real” a Catalunya, que passa perquè el 27-S hi hagi un mandat democràtic “clar i incontestable”. “Portem molts anys escoltant propostes i portem molt de temps sabent que si hi ha alguna proposta de reforma de la Constitució, en tot cas serà de caràcter regressiu. No veiem recorregut”, ha dit en referència a altres partits que proposen altres sortides a l'actual situació entre Catalunya i Espanya.

El tren de la Constitució “ja ha passat”

De fet, ha opinat que ara mateix “no hi ha ni voluntat ni ganes de fer un debat seriós sobre la Constitució”, perquè ja hi va haver l'oportunitat amb l'Estatut i el TC el va “esmicolar”. “Aquest tren ja ha passat. Tenien l'oportunitat i la van deixar escapar. Ara estem en una altra pantalla”, ha conclòs.

Romeva ha reivindicat la diversitat de la candidatura que lidera i ha evitat valorar les opinions que membres de la llista hagin pogut expressar sobre diferents temes. És el cas de Montserrat Carulla o de Germà Gordó, que va fer una crida a no “oblidar la nació completa” en el camí cap a la independència. “Junts pel Sí es presenta de manera excepcional el 27-S per garantir que la gent que volia votar el 9-N no ho pugui fer. La resta de les qüestions depenen de les opinions que cadascú pugui tenir, representa la diversitat que hi ha a Junts pel Sí”, ha argumentat. El mateix ha dit després que Oriol Junqueras hagi dit que ell se sent més a prop de les polítiques socials de la CUP que de les de CDC. Segons Romeva, el fet que hi hagi “diferències” no és notícia, perquè la llista la formen persones que han estat “adversaris polítics i que ho tornaran a ser en el futur”.

El seu paper als debats electorals

En aquest sentit, en demanar-li sobre els debats electorals, ha indicat que ell es dedicarà a explicar per què s'ha creat Junts pel Sí i posarà de manifest la “manca d'eines” que ara mateix té Catalunya. “El que jo explicaré és per què necessitem tenir eines d'estat, i el model de gestió és un debat que ja arribarà”, ha assenyalat.

Pel que fa al programa electoral, ha indicat que és “instrumental i no és un programa de govern”. Inclourà dos grans eixos: el full de ruta per arribar a la independència amb les estructures d'estat i el corpus jurídic, d'una banda, i 18 mesures socials per gestionar el dia a dia mentrestant.

Tot i que no ha volgut valorar declaracions polèmiques d'alguns membres de la seva candidatura, sí que ha coincidit amb el cap de llista de Girona, Lluís Llach, que amb Catalunya Sí que es Pot caldrà parlar i construir el país a partir del 28-S, ja que també defensa el dret a decidir. L'adversari, ha dit, són “aquells que no permeten que el poble de Catalunya s'expressi democràticament. Els que estan a favor tot i que no comparteixen l'estratègia són visions diferents d'un moment i són respectables”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.