CiU i ERC denuncien la baixa execució del pressupost

CiU i ERC van coincidir a denunciar ahir la baixa execució de les inversions compromeses per l'Estat, un «mal endèmic» que s'arrossega des de fa anys i que es repetirà en el pressupost del 2009, amb partides «inflades que només acaben maquillant el resultat final», avisa el senador republicà Pere Muñoz. «Ens enganyen amb les xifres, ja que ens prometen inversions que després no es fan», diu el convergent Jordi Jané. La mateixa autovia A-27, amb 157 milions que ja s'hi haurien d'haver gastat des del 2006 sumant les partides del Ministeri de Foment i de la Societat Estatal d'Infraestructures de Transport Terrestre, suposa un exemple ben clar, que fa que no es refiïn dels 66 milions en teoria assignats pel 2010.

Però no és l'únic cas: «Entre el 2008 i el 2009 s'han pressupostat 108,8 milions per netejar la contaminació de l'embassament de Flix, però l'Estat admet que se n'han facturat només 7, i a mi ni tan sols em consta que s'hi hagi gastat encara ni un euro», rebla Jané. I CiU encara hi posa un darrer exemple: els 200.000 euros que va esgarrapar en el pressupost del 2009, per a un total de 400.000, en teoria per preparar el trasllat de la biblioteca pública de l'Estat de Tarragona a l'edifici del Banc d'Espanya, però que a l'hora de la veritat es gastaran –i només la meitat– en una part de les obres del celobert de l'actual edifici.

Menys inversió al Camp i l'Ebre

Tots dos grups van denunciar també que el nivell d'inversió a les comarques de Tarragona ha baixat respecte a pressupostos anteriors, al contrari del que diu el PSC. «Per primer cop des que governa Zapatero la demarcació rebrà menys inversió que l'any anterior», lamenta el president d'ERC al Camp, Adam Manyé, en una tònica semblant a la del conjunt de Catalunya, on la davallada del capítol de ministeris és del 3,15%. Els republicans lamenten que, a la demarcació, la tendència encara és més accentuada en els comptes de les societats estatals, que baixen «de 275 milions a 222, un 19,22% menys». Per això el partit anuncia la presentació d'esmenes perquè augmenti la inversió, s'executi realment i es faci amb criteris d'equitat territorial. CiU, en la mateixa línia, quantifica la davallada global en la inversió al Camp i l'Ebre en el 2,7% respecte de l'any passat (de 454 a 441 milions d'euros), si bé arribaria a ser del 22% si es compara amb el 2008, quan la xifra va ser de 570 milions. Jané també va criticar l'augment d'impostos com l'IVA i el de despeses financeres de l'Estat, que «no serviran per arreglar el greu augment de l'atur, que a Tarragona és 10 punts superior a l'estatal, amb quatre desocupats nous de mitjana cada hora al setembre».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.