Política

12 llistes a Girona pel 27-S

És la demarcació amb més candidatures, tot i que n'hi ha sis menys que el 2012

Només repeteixen tres caps de llista i un ho fa amb una coalició diferent

Només 7 de les 12 llistes tenen les mateixes sigles que el 2012

Falten 31 dies pel 27-S i ja estan totes les cartes sobre la taula. El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) va publicar ahir totes les candidatures que concorreran als comicis. Són encara provisionals, perquè els partits poden corregir-hi errors o irregularitats i les llistes definitives es tornaran a publicar l'1 de setembre. En tot cas, ja se sap que a la circumscripció de Girona hi haurà 12 llistes, sis menys que en els últims comicis catalans, celebrats el 25 de novembre del 2012. És la demarcació catalana on n'hi haurà més. I és que hi ha deu candidatures que es presenten a les quatre circumscripcions –Junts pel Sí, la CUP, el PSC, Catalunya Sí que es Pot, Unió, el PP, Ciutadans, el PACMA, Guanyem Catalunya i Recortes Cero-Els Verds–, però també una que només es presenta a Lleida i Girona –Els Pirates– i una només a Girona –Escons en Blanc–. Entre les candidatures que hi havia el 2012 i que ja no hi seran aquest cop –a més dels partits que s'han afegit en noves coalicions–, destaquen Plataforma per Catalunya i UPyD.

Més enllà del número de llistes, el primer que es constata és les poques similituds amb fa només tres anys. Alguns dels principals partits es pressenten en noves coalicions i això fa que només set de les dotze llistes tinguin les mateixes sigles que al 2012, i d'aquestes només dues tenen actualment representació a Girona (el PSC i el PP). Les altres candidatures que repeteixen respecte el 2012 són la CUP, Ciutadans, el PACMA, Pirates i Escons en blanc.

I encara repeteixen menys caps de llista. Només el del PP (Enric Millo) i el deCiutadans (Juan Maria Castel) tornen a encapçalar la mateixa llista que fa tres anys. A més, hi ha el cas de Marc Vidal, cap de cartell d'ICV-EUiA al 2012 que ara va el capdavant de la coalició Catalunya Sí que es Pot.

Entre les novetats, destaca sobretot la llista de Junts pel Sí, amb noms de CDC i ERC i encapçalada per dos independents de renom: el cantautor Lluís Llach i l'entrenadora de bàsquet Anna Caula. També sobresurt el nom de l'advocat Benet Salellas com a cap de llista de la CUP, en substitució precisament del seu germà, Lluc Salellas, que va ser-ho el 2012. Al PSC, el senador Rafel Bruguera relleva el màxim responsable del partit a Girona, Juli Fernández, al capdavant de la llista. I Unió es presenta per primer cop en solitari al Parlament des de 1934 amb el diputat Xavier Dilmé com a cap de cartell.

I 17 diputats en disputa

L.A

Les 12 candidatures que s'han presentat a Girona per les eleccions catalanes del 27-S es disputaran els 17 escons del Parlament que hi ha en joc a la demarcació. La previsió és que la candidatura unitària independentista Junts pel Sí s'endugui la gran majoria dels diputats si tenim en compte que en els últims comicis, fa encara no tres anys, CiU i ERC van ser les dues llistes més votades. Concretament, el 25 de novembre del 2012 CiU va repetir els 9 diputats que ja havia obtingut el 2010 i ERC va recuperar-se del daltabaix del 2010 –després del tripartit– i va aconseguir 3 diputats. Entre les dues formacions van sumar més de 205.000 vots, el 60,6% del total de vots emesos.

També és previsible que la CUP pugui obtenir aquest cop representació, després que el 2012 es va quedar a les portes d'entrar, amb el 4,2% dels vots. Fa tres anys, a més, també es va presentar Solidaritat, que va rebre l'1,7% dels vots. Ara dóna suport a Junts pel Sí. En total, les quatre formacions sobiranistes van acaparar el 2012 el 66,5% dels sufragis gironins; és a dir, dos de cada tres paperetes van ser per a aquestes llistes.

Després de CiU i ERC, la tercera candidatura que va tenir més vots el 2012 va ser el PSC, amb el 10,1%. Van perdre més de quatre punts respecte el 2010 i això va fer que passés de tres diputats a només dos. Aquest cop la situació al PSC es planteja més complicada encara, després de la marxa de pesos del partit cap a noves formacions com MES i Avancem, que també donen suport a Junts pel Sí.

També dos diputats va tenir el PP a la circumscripció de Girona el 2012, en rebre el 9,6% dels vots. Com el PSC, el PP ho té difícil ara de repetir el resultat. A les crítiques a la gestió que han fet en el govern espanyol i als escàndols de corrupció del partit, s'hi suma la competència emergent de Ciutadans, que el 2012 va tenir el 3,6% dels vots a Girona.

L'altre diputat gironí el 2012 va ser per a ICV-EUiA, que va tenir el 5,9% dels sufragis. Ara la formació ecosocialista es presenta dins la coalició Catalunya Sí que es Pot, però amb el mateix cap de llista.

Per últim, destacar que una de les incògnites d'aquests comicis és quin resultat obtindrà Unió, que es presenta per primer cop al Parlament en solitari des del 1934.

Els caps de cartell de les llistes més minoritàries

Escons en Blanc (EB) només es presenta aquest cop a Girona i potser per això el cap de llista no és gironí sinó el coordinador general de la formació, el professor de ioga barceloní Sebastià Llorach. El segon lloc és per Sylvia Torras, que al 2012 també anava de dos, però a Barcelona.

Pirates de Catalunya-Per decidir-ho tot (PIRATA.CAT/XDT) només es presenta a Lleida i Girona. El cap de llista serà Enric Pineda, que fa tres anys era el número dos i que es defineix al seu compte a Twitter com a independentista. Pineda és bibliotecari de formació i dissenyador web de professió.

Pel que fa al Partit Animalista Contra el Maltractament Animal (PACMA), ha aconseguit avals per presentar-se a les quatre demarcacions però curiosament a Girona encapçalarà la candidatura Miguel Ángel Rodríguez Tapia, veí de Sabadell que al maig va presentar-se a les municipals al seu municipi.

També cal destacar dues noves llistes que es presenten arreu. D'una banda, Guanyem Catalunya (Ganemos), una escissió de Podem. A Girona tenen com a número u a Ayax Perrella, un activista de Blanes. De l'altra, Recortes cero-Els verds, que a Girona presenta com a cap de llista Francesc Ibáñez Laffort,provinent d'Unificación Comunista de España (UCE). Ibañez va ser el número 2 de l'UCE a Girona en les catalanes del 2012, però al 2011 s'havia presentat a les municipals a Cerdanyola del Vallès i al Senat per Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera