Política

El govern explica el procés al Parlament de l'Uruguai

En una sessió a petició de la cambra legislativa, Royo i Albinyana van defensar el caràcter plebiscitari del 27-S

Primer va ser Dinamarca, després Irlanda i, ahir, l'Uruguai. El secretari d'Afers Exteriors i de la Unió Europea del govern, Roger Albinyana,i el secretari general del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), Albert Royo, van comparèixer a la Comissió d'Afers internacionals del Parlament de l'Uruguai per explicar el procés català. Ho van fer a porta tancada i a petició expressa de la cambra legislativa americana, que el volia conèixer de primera mà, així com les seves motivacions i quines seran les etapes posteriors a les eleccions del 27-S. Fonts del govern van subratllar la transcendència d'aquesta demanda d'informació a iniciativa pròpia d'un parlament sobirà.

Durant la compareixença, de més d'una hora de durada i davant de diputats de tot l'arc parlamentari, Albinyana va subratllar el caràcter plebiscitari del 27-M, mentre que Royo va repassar alguns dels fets més destacats dels darrers anys i va posar èmfasi en el caràcter democràtic i pacífic del moviment sobiranista català.

Les intervencions van anar seguides d'un torn de preguntes dels presents i més tard els representants catalans es van reunir amb el president del Parlament de l'Uruguai, Alejandro Sánchez. L'executiu català va valorar de manera molt satisfactòria el desenvolupament de la sessió informativa, i encara més perquè van assegurar que tenien constància que hi havia hagut “maniobres“ del govern espanyol per posar pals a les rodes a la compareixença d'Albinyana i Royo a la cambra legislativa.

El tercer cop

La d'ahir és la tercera vegada que el debat sobiranista s'analitza en un parlament estranger. El danès va aprovar el passat 19 de maig una moció que s'havia debatut una setmana abans a la cambra a petició dels diputats del partit d'esquerres Enhedslisten (Aliança Roja i Verda). En el text, es demanava que la reclamació d'independència de Catalunya fos “un assumpte de diàleg pacífic i democràtic entre Catalunya i el govern espanyol a Madrid”.

Ni dos mesos més tard, el 7 de juliol, Royo i Albinyana explicaven el procés al Parlament d'Irlanda, en una sessió informativa a iniciativa del president de la Comissió d'Afers Europeus, el laborista Dominic Hannigan, i davant una representació de la majoria de partits del Congrés (Dáil) i del Senat (Seanad).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona