Política

27-S: una campanya d'un mes

Les candidatures pentinen el territori i intenten mobilitzar l'electorat quan falten 31 dies per al 27-S

Treballen amb agendes pròpies de campanya electoral, salvant les cotilles de la llei, mentre ultimen els programes

Queda un mes per al plebiscit però la campanya electoral, més enllà dels formalismes legals de la quinzena prèvia, fa dies que ha començat. Les candidatures pentinen el territori, ultimen les presentacions dels programes, promouen consignes i adhesions a les xarxes i pugnen per convèncer l'electorat fronterer, indecís o abstencionista, resident al Principat o fronteres enllà. Junts pel Sí va difondre ahir un argumentari als seus candidats, reunits en una primera jornada de treball al recinte modernista de Sant Pau, per unificar el discurs i els objectius atenent a la seva pluralitat interna.

Catalunya Sí que es Pot, que demà presentarà el seu programa electoral, va desplaçar a Tortosa Lluís Rabell, que està immers en una intensa cursa territorial. El PSC intentava reforçar el seu projecte federal estrenyent llaços i discurs amb el president valencià, Ximo Puig, i Unió, entre altres, trepitjava el Berguedà. Finalment són 43 les candidatures que concorren als comicis, 36 menys que en les anteriors eleccions, segons va publicar ahir el DOGC.

Junts: l'argumentari

Junts pel Sí fa múltiples actes cada dia arreu del país. Per primer cop, però, va reunir els candidats de les quatre circumscripcions per unificar l'argumentari amb què volen aglutinar la diversitat interna. Tenen Francesc Homs, Lluís Salvadó i Oriol Solé al comandament de la sala de màquines estratègica, i els equips de CDC, ERC i les entitats treballen conjuntament a la seu de l'avinguda Madrid. En espera de la presentació del programa electoral, entre les principals tesis que difondrà la llista de Raül Romeva, Artur Mas i Oriol Junqueras hi ha la d'erigir-se en representants de la “transversalitat catalana”, fent gala de la pròpia heterogeneïtat, i l'avís que “tot el que no sigui un vot al sí serà comptat com a vot al no”, amb la clara intenció de restar suports a la llista de Lluís Rabell.

Junts pel Sí prioritza l'activitat a les xarxes, combina els actes territorials clàssics de petit format amb els unitaris i mediàtics, com el d'ahir al recinte modernista de Sant Pau o el de demà al passeig Lluís Companys. La candidatura ultima una campanya coral que reforci la idea de l'excepcionalitat de la cita a les urnes. 50.000 catalans s'han adherit simbòlicament a la llista com a candidats.

Rabell, al cinturó

El cap de cartell de Catalunya Sí que es Pot ha emprès una gira de presentació de candidats locals arreu del país i intensificarà ara la presència a l'àrea metropolitana, amb Granollers i Sabadell com a primeres destinacions. La previsió de la llista de confluència d'esquerres, de fet, és fer una doble pentinada territorial. Rabell serà avui a Vic. El seu equip de campanya preveu, a més, que la gira territorial es repeteixi en el que queda fins al 27-S, conscient que el calendari apressa. Demà difondran el programa electoral, segons fonts de la coalició. Catalunya Sí que es Pot també s'ha revelat contra la suposada hegemonia independentista del vot exterior i va iniciar una campanya a les xarxes per acostar-s'hi.

Precisament ahir la Junta Electoral va denegar la petició del govern d'allargar el termini per a la sol·licitud de vot dels catalans a l'estranger. L'executiu de Mas va lamentar que la “burocràcia” s'ha “imposat” a la “democràcia”.

Aliats federalistes

Miquel Iceta, que ja es va reunir la setmana passada amb la presidenta de les Illes, Francina Armengol, es va trobar ahir amb el president valencià, el també socialista Ximo Puig. El candidat del PSC intenta reforçar el seu projecte federal exhibint la diversitat de la gran família del PSOE. “No volem fronts, necessitem col·laboració, complicitats i treball conjunt”, subratllava Iceta. També el PSC es va endur un revés de la Junta Electoral, que els va instar a retirar les pancartes amb el lema “Ni Mas ni Rajoy. Sortim d'aquest embolic” penjades en alguns municipis metropolitans. La junta recordava als socialistes que la campanya no comença fins a l'11-S. D'aquí a la Diada, però, hi haurà molta campanya i les candidatures, més heterodoxes que mai, afinen l'activitat electoral per arribar als votants salvant les limitacions de la llei.

LES XIFRES

43
candidatures
concorreran a les eleccions del 27-S. El Diari Oficial de la Generalitat en va publicar ahir la llista.
36
menys
hi haurà respecte als darrers comicis, els del 2012. Llavors se'n van pre-sentar un total de 79.

Junts pel Sí agita l'espantall de l'Espanya d'Aznar

“Si guanya el no, l'Espanya d'Aznar se sentirà més forta que mai.” Aquesta és una de les consignes de l'argumentari de campanya de Junts pel Sí, al qual ha tingut accés aquest diari. El document, que el comitè electoral de la coalició va difondre ahir als seus candidats, pretén unificar els discursos davant de la diversitat de la candidatura. L'argumentari intenta reforçar el caràcter plebiscitari dels comicis i aglutinar el vot independentista amb l'advertència que totes les paperetes que no es decantin pel sí seran comptades com a vots del no, cosa que implica “menys polítiques socials, menys inversions, menys autogovern i més maltractaments a la cultura catalana”. I li posa cara: la de l'expresident espanyol José María Aznar. “
El no representa el PP més retrògrad”, adverteix.

El text també situa el cap de cartell, Raül Romeva, i les “moltes personalitats del país que hi donen suport”, com a exemple de “transversalitat de la societat catalana”, i lloa la figura del president de la Generalitat, de qui assegura que està “preparat per al lideratge d'aquesta etapa”. “Gaudeix de prestigi internacional, ha escoltat el clam del poble i ha assumit tots els riscos necessaris
per arribar fins aquí.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

COREA DEL NORD

El règim de Kim Jong-un efectua noves proves d’armes al mar Groc

BARCELONA
REGNE UNIT

Londres rebutja la proposta de Brussel·les per a la mobilitat dels joves

BARCELONA

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya es tanca amb el PNB i EH Bildu disputant-se l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona