L'Estat no concreta diners per als Jocs
El cap del Consell Superior d'Esports diu que fixarà l'aportació econòmica quan conegui “detalladament” el projecte de Tarragona 2017
Tarragona i el CSD acorden treballar plegats per trobar fórmules de finançament
Quan només falten 22 mesos per a la celebració dels Jocs del Mediterrani del 2017 a Tarragona, el Consell Superior d'Esports (CSD) vol conèixer “detalladament” el projecte actual de l'esdeveniment, “per estudiar després quines possibilitats de finançament existeixen”. Així ho va dir ahir el president del CSD i secretari d'estat per a l'Esport, Miguel Cardenal, després de reunir-se amb l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i la resta de representants municipals de les setze seus dels Jocs.
Cardenal no va concretar cap aportació econòmica de l'Estat. Sobre els 15 milions que demana el comitè organitzador dels Jocs des de fa temps, Cardenal va explicar que “mai no hi ha hagut cap compromís en ferm que l'Estat hagi d'aportar una quantitat determinada”. Segons ell, un cop avaluat el projecte de Tarragona 2017, es buscaran fórmules de finançament: “Volem que se'ns permeti conèixer el disseny actual del projecte, per veure quins requeriments tindran totes les competicions, quines necessitats de finançament, i a partir d'aquí buscarem fórmules que permetin, si és possible, un estalvi addicional”, segons Cardenal. L'aportació de l'Estat, doncs, podria ser inferior als 15 milions reclamats.
El màxim responsable de l'esport espanyol i el comitè organitzador de Tarragona 2017 van acordar treballar plegats per analitzar el planejament actual de la cita esportiva, “en el marge de temps més curt possible”.
En dues setmanes
L'alcalde Ballesteros va assenyalar que la intenció és que aquesta avaluació del projecte estigui feta “en menys de dues setmanes”, un temps a partir del qual l'Estat podrà concretar quina és la seva aportació i quines altres vies de finançament es poden obrir. Aquest període curt de temps també hauria de permetre concretar una partida en el tràmit d'esmenes al pressupost general de l'Estat. “Venim a agafar el tren abans que es tanqui el pressupost”, va admetre Cardenal, que hi va afegir que el govern de l'Estat no aportarà tots els diners que facin falta per a l'organització, però sí que es compromet a “aconseguir que arribi el finançament”.
Tot i la poca concreció, l'alcalde de Tarragona va qualificar la trobada de “positiva”. Sobretot perquè “els Jocs no estan en dubte per part de ningú: ni de les seus, ni de les institucions. Els Jocs es faran”, va sentenciar. Ballesteros es va reunir al matí en privat amb Cardenal, i posteriorment, a la Subdelegació del Govern a Tarragona, es van trobar amb la resta de representants de les seus. “L'Estat està disposat a assumir la seva part”, va dir Ballesteros després de la reunió. També va confirmar que, quan s'hagi analitzat el projecte entre les dues parts, hi haurà un compromís signat de suport econòmic del CSD.
Malentesos
La trobada també va servir per “aclarir molts malentesos” entre el batlle i el responsable del CSD. En les últimes setmanes s'havia posat sobre la taula la mala relació entre l'un i l'altre, que es va agreujar quan Ballesteros va decidir marxar d'una reunió –convocada a Madrid– amb Cardenal perquè va considerar que aquest l'havia fet esperar massa estona. Ahir, però, l'alcalde va dir que no volia “parlar del passat”. En aquest sentit, Cardenal va negar que tingués una mala relació personal amb l'alcalde, tot i que sí que va reconèixer que en els últims mesos “no hi ha hagut un diàleg fluid, per les raons que siguin; les coses no van venir rodades”. Per què? Segons va explicar, perquè “en els dos anys anteriors el CSD no tenia la capacitat financera i l'Ajuntament devia entendre que, si el CSD no el podia ajudar, tampoc no hi havia motiu per anar a explicar els problemes”.
El responsable del Consell Superior d'Esports va reconèixer que l'aportació del CSD a l'esdeveniment ha estat “de zero euros” en els pressupostos del 2013, el 2014 i el 2015. Ho va atribuir a la situació de crisi econòmica i “a les restriccions” en el seu pressupost, tot i que va explicar que ara les perspectives “són diferents”. A més, va destacar que el seu compromís vers els Jocs del Mediterrani és indubtable: “Aquests Jocs són molt importants per a Tarragona i per a totes les subseus. I jo els sento tan meus com els senten els alcaldes”, va dir. I hi va afegir: “M'agradaria poder treballar per trobar la fórmula que permeti que siguin un èxit; nosaltres seguim amb la major disposició per ajudar.” Cardenal va voler “dissipar qualsevol escenari d'inquietud” que hi pugui haver al territori i va destacar: “Mai no he tingut cap dubte que els Jocs es farien, i amb la situació actual poden ser uns grans jocs.”
Beneficis fiscals als patrocinadors
El president del Consell Superior d'Esports va destacar ahir que, tot i que fins ara l'Estat no ha fet cap aportació econòmica directa als Jocs del Mediterrani, sí que hi ha aportacions indirectes, gràcies a l'aplicació de beneficis fiscals que atorga el govern espanyol a les empreses que vulguin fer donacions per a l'esdeveniment. Segons Miguel Cardenal, ja s'han recaptat uns 11 milions d'euros amb aquesta fórmula, uns diners que deixa d'ingressar l'Estat i que són fruit del seu compromís, va dir. “Els Jocs són l'únic esdeveniment en el qual s'ha avançat el període d'aplicació d'aquestes desgravacions de fins al 90%”, va destacar. D'altra banda, Cardenal va qualificar de “ridícul” l'argument que la falta de suport del govern espanyol a Tarragona 2017 es deu al procés sobiranista català.