Política

Mas: “Catalunya ni es trenca ni es trencarà, està donant una lliçó d'unitat”

El president de la Generalitat i Junts pel Sí augura que Junts pel Sí guanyarà per majoria

Junqueras crida a conjurar-se per aprofitar l'oportunitat “de dignitat, de justícia i d'igualtat d'oportunitats”

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest divendres que “Catalunya no es trenca ni es trencarà, sinó que està donant una lliçó d'unitat”. Mas ha rebatut així les paraules de l'expresident espanyol José María Aznar, que va pronosticar que “abans es trencarà Catalunya que Espanya”.

Ho ha dit davant les desenes de milers que s'han aplegat en l'acte central de la precampanya de la candidatura unitària sobiranista Junts pel Sí al passeig Lluís Companys de Barcelona, on s'han reunit una part significativa dels més de 56.824 ciutadans que s'han inscrit com a “candidats simbòlics”.

De fet, Mas ha posat la candidatura que aplega CDC, ERC i les entitats sobiranistes com a exemple d'unitat i demostració que l'independentisme pot superar qualsevol obstacle. “Ens van dir que no hi hauria urnes. Ens van dir que no ens uniríem. Doncs la nostra resposta és el 27S i Junts pel Sí!”, ha assenyalat.

Fins i tot ha augurat que no només aquesta candidatura guanyarà, sinó que obtindrà la majoria. “Ara ens diuen que és impossible que guanyem i que no tindrem majoria. Doncs es tornaran a equivocar: el 27-S guanyarem i tindrem la majoria. I ho farem bé, molt bé”, ha pronosticat.

També ha aprofitat per animar els catalanistes indecisos que dubten sobre quina opció votar el 27 de setembre a votar pel Sí. “La nit del 27-S es comptaran Sís i Nos [a la independència], i la gent de bona fe és millor que s'apunti a què els comptin com a Sí, perquè així tindrem un futur millor”, ha afirmat.

“Dignitat, justícia i igualtat d'oportunitats”

De la seva banda, el president d'ERC, Oriol Junqueras, número cinc de la llista, ha remarcat que al marge d'on s'hagi nascut, la llengua que es parli o la creença que es practiqui, la independència és l'únic mecanisme per garantir la igualtat d'oportunitats. “És una oportunitat de dignitat, de justícia i d'igualtat d'oportunitats”.

“Ens hem de conjurar, que vol que jurem conjuntament, que ens jurem uns a altres que aprofitarem aquesta oportunitat, que farem la independència i que farem el país que necessitem i que ens mereixem”, ha demanat.

El número 1 de la llista, Raül Romeva, ha contrastat el fet que els governs d'Europa i del món “ens miren i mentrestant el govern espanyol ens amenaça”. “Aquests dies escoltarem crits, sentirem insults i amenaces, però aguantem, perquè creiem en el que estem fent i fem la campanya del diàleg”, ha arengat.

També ha animat a votar aquest 27 de setembre “per decidir que no hi hagi mai més eleccions autonòmiques” i ha erigit Junts pel Sí com la “millor garantia per fer l'únic canvi possible”. “Ara no votem per reformar la Constitució, sinó per decidir que hem de fer una Constitució de Catalunya. Sense sobirania només podem triar qui governa, amb la sobirania podem decidir com es governarà”, ha afegit.

El número 1 per Girona, Lluís Llach, ha reconegut que mai s'havia imaginat arribar a aquesta situació. “Mira que he somiat truites, però com aquesta cap”, ha admès.

El cantautor ha constatat que els catalans estan fent una “insurrecció pacífica i democràtica per deixar de ser súbdits”. “S'ha acabat, nosaltres decidirem. Així com estem avui segur que tenim un futur lluminós i possible”, ha vaticinat. Just després de la seva intervenció i de forma espontània, els assistents han cantat L'estaca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia