Política

Romeva avisa que l'Estat comptarà el vot a Catalunya Sí que es Pot en el bloc del No

El cap de llista de Junts pel Sí demana una majoria de vots i escons a favor de les opcions que aposten clarament pel Sí perquè no hi hagi dubtes

Estèn la mà a la llista de Rabell per a un govern de concentració i per al procés constituent

El cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, avisa que l'Estat comptabilitzarà els vots recollits per la coalició d'esquerres Catalunya Sí que es Pot en el bloc del No, encara que la candidatura encapçalada per Lluís Rabell hagi apostat pel dret a decidir. Per això, ha demanat que el 27-S hi hagi una majoria clara en nombre d'escons i de vots a favor del Sí perquè “no hi pugui haver cap dubte”. A més, ha defensat que amb una victòria clara del sí “fins i tot el dret a decidir tindrà moltes més oportunitats”. Romeva ha estès la mà a la coalició formada per ICV-EUiA, Podem i Equo per entrar en un govern de concentració després del 27-S.

En una entrevista amb l'ACN, el número 1 de Junts pel Sí ha reconegut que seria “mentir” dir que Catalunya Sí que es Pot forma part del bloc unionista, perquè la seva aposta pel dret a decidir ha estat “claríssima i diàfana”. “Jo tinc molt clar que [Catalunya Sí que es Pot] no està en el bloc del No”. Ha matisat, però, que “una cosa és on jo la situo, i una altra és on la comptaran des de l'Estat”.

En aquest sentit, ha advertit que des de Madrid es comptaran en el bloc del No tots els vots que no vagin a favor de Junts pel Sí o la CUP. “És un fet que per molt que alguns considerin que és injust, és al que l'Estat està jugant”, ha firmat.

Per aquest motiu, ha cridat a concentrar el vot en aquelles llistes nítidament independentistes: “Si el 27-S no hi ha un mandat clar, si no enviem un missatge sense ambigüitats a Espanya, Europa i al món que el poble de Catalunya el que vol és construir un Estat, la gestió del post [27-S] serà molt complicada”.

A més, ha alertat que “la victòria del No és la victòria d'Aznar i de Rajoy”: “Si hi ha ambigüitat, continuarem amb la dinàmica recentralitzadora i hostil del PP. Aquest és el PP, que viu de la filosofia de la qual s'impregna la FAES”.

Romeva ha reconegut que li hagués agradat que la seva candidatura inclogués altres partits com la CUP o Catalunya Sí que es Pot, però com que no hi són, ha apostat ara per “mantenir les portes obertes” l'endemà del 27-S.

Així, ha estès la mà a la candidatura de Rabell i a la d'Antonio Baños. “Indiferentment de si hi ha una majoria de Junts pel Sí, jo confio i aspiro a arribar a acords amb tothom que vulgui avançar en aquesta direcció, es digui CUP, es digui Catalunya Sí que es Pot, es digui el que es digui”, ha assegurat.

Segons ell, “com més ampli sigui l'espectre i de més concentració” sigui el govern que surti del 27-S, més “ràpid” serà el camí cap a la independència i més garanties tindrà. Al seu parer, tothom ha de poder participar en el procés constituent, especialment les forces que el reivindiquen, com la CUP o Catalunya Sí que es Pot.

Descarta una proposta de l'Estat tot i els intents de Duran

El número 1 de Junts pel Sí no ha volgut especular amb una oferta de l'Estat després de les eleccions generals. “Si no hi ha hagut un gest fins ara, no tinc cap esperança ni confiança que aquest gest hi sigui”, ha apuntat. En aquesta línia, ha situat les reunions de Josep Antoni Duran i Lleida amb Mariano Rajoy i amb Pedro Sánchez en la “lògica autonomista de sempre”.

El candidat sobiranista ha admès que és “profundament escèptic” respecte a una hipotètica oferta del govern espanyol i s'ha mostrat “clarament convençuts” que els contactes de Duran “no portaran enlloc”. “I com que ho sabem perquè tenim molta experiència, ja no val enganyar la gent i fer creure que pot haver un canvi on no hi serà”, ha afegit.

Per tot plegat, ha demanat deixar de “marejar la gent” parlant de reformes constitucionals, perquè ni estan obertes ni pretenen tocar coses “fonamentals”, a més de no tenir la majoria necessària de dos terços al Congrés per portar-les a terme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Trump descarta ara un altre debat amb Harris

barcelona

La portaveu de Junts a Ripoll deixa l’acte de regidora

RIPOLL
europa

Stoltenberg serà el nou cap de la Conferència de Seguretat de Munic

barcelona
israel

Dimiteix el cap de la unitat més gran de l’Exèrcit israelià pel fracàs del 7 d’octubre

barcelona
estats units

Harris confia a guanyar vot jove gràcies al suport de Taylor Swift

barcelona
política

El TSJC rebutja definitivament la recusació de Jové a Barrientos per criticar l’amnistia

barcelona
estat espanyol

El ministeri de l’Interior vol rebaixar a 0,2 la taxa màxima d’alcohol en sang

barcelona
estat espanyol

Ayuso anuncia una nova rebaixa fiscal a Madrid

barcelona
escòcia

Escòcia tancarà la seva única refineria de petroli en 2025

barcelona