Política

França exigeix a Hongria que elimini la tanca antirefugiats

El ministre d'Afers Estrangers, Laurent Fabius, creu que amb aquesta mesura no es respecten els valors de la Unió Europea

Renzi vol actuacions concretes i més influència a l'Àfrica i l'Orient Mitjà

La crisi migratòria que viu Europa, la més important des de la Segona Guerra Mundial, comença a provocar esquerdes entre els socis comunitaris. Hongria, tal com tenia previst, ha acabat la tanca antirefugiats a la frontera amb Sèrbia. Aquest mur, de 175 quilòmetres, ha d'impedir que les persones que fugen majoritàriament de la guerra de Síria i que han optat per la ruta dels Balcans puguin trepitjar territori Schengen. El govern francès s'ha mostrat en contra d'aquesta mesura i ahir va elevar el to del discurs assegurant que la construcció de la tanca va en contra dels valors de la Unió Europea.

El ministre francès d'Afers Estrangers, Laurent Fabius, qualificava d'“escandalosa” l'actitud de certs països de l'est d'Europa amb la crisi dels refugiats. Fabius ha demanat al govern hongarès que desmantelli la tanca i ha instat els dirigents europeus a mantenir una discussió seriosa i severa amb els mandataris hongaresos. Segons les autoritats, entren a Hongria 1.000 persones cada dia. Es calcula que aquest any han entrat unes 80.000 persones al país, procedents de l'Iraq, Síria i l'Afganistan, però la gran majoria no s'hi queden perquè volen arribar a Alemanya o a Suècia. Els ministres de l'Interior d'Alemanya, França i el Regne Unit van demanar ahir a la presidència luxemburguesa de la Unió Europea la celebració d'una cimera extraordinària, per a la qual a la tarda ja hi havia data: serà el dia 14 de setembre i servirà per abordar l'emergència migratòria i per enfortir la resposta conjunta. Per la seva banda, el primer ministre italià, Mateo Renzi, va instar la Unió Europea a “deixar de commoure's i començar a moure's” per trobar una solució a la qüestió de la immigració, segons va afirmar en una entrevista que publica el diari Corriere della Sera. Renzi va criticar que després de la cimera europea extraordinària que es va celebrar arran de la tragèdia del mes d'abril passat al canal de Sicília –quan centenars d'immigrants van morir ofegats per l'enfonsament de la barcassa on viatjaven– van arribar les primeres mesures, però van ser “poques, sovint miops i fragmentades”. “Les dramàtiques imatges de tots aquests nens asfixiats al camió i assassinats a les bodegues dels vaixells ens diuen que Europa ha de buscar una estratègia”, assegurava el primer ministre italià. Renzi va demanar, com ja ha fet en altres ocasions, “la internacionalització d'aquesta crisi”, perquè considera que no és només un problema d'Itàlia o de Grècia. La proposta és “no només tapar l'emergència, sinó també tenir un paper més important a l'Àfrica i a l'Orient Mitjà”, va declarar Renzi.

Els nens, recuperats

Els tres menors que van ser trobats en estat crític en un altre camió ple de refugiats estan fora de perill. Els pares ja se'ls van emportar de l'hospital i han seguit el seu camí rumb cap a Alemanya. Els altres refugiats –al vehicle se'n van comptabilitzar 26– han estat retornats a Hongria. “Els pares [dues famílies] se'ls van emportar sense que ningú se n'adonés; així han pogut anar a Alemanya, com volien”, va assegurar el portaveu de la policia de l'estat federat d'Alta Àustria, David Futner. “El més important és que tots estan bé de salut”, hi va afegir.

LES FRASES

És escandalós que hi hagi països europeus que rebutgin els refugiats
Laurent Fabius
ministre d'afers estrangers francès
No només s'ha de tapar l'emergència, sinó tenir un paper més destacat a l'Àfrica i a l'Orient Mitjà
Mateo Renzi
primer ministre italià

LA XIFRA

175
quilòmetres
té la tanca que Hongria ha construït a la frontera sèrbia per evitar el pas de refugiats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Oriol Lázaro
Alcalde de Campdevànol (Sumem per Camdevànol-Junts)

“Parlo en nom de tots, el govern tripartit té molt bona salut”

estats units

Trump descarta ara un altre debat amb Harris

barcelona

La portaveu de Junts a Ripoll deixa l’acte de regidora

RIPOLL
europa

Stoltenberg serà el nou cap de la Conferència de Seguretat de Munic

barcelona
israel

Dimiteix el cap de la unitat més gran de l’Exèrcit israelià pel fracàs del 7 d’octubre

barcelona
estats units

Harris confia a guanyar vot jove gràcies al suport de Taylor Swift

barcelona
política

El TSJC rebutja definitivament la recusació de Jové a Barrientos per criticar l’amnistia

barcelona
estat espanyol

El ministeri de l’Interior vol rebaixar a 0,2 la taxa màxima d’alcohol en sang

barcelona
estat espanyol

Ayuso anuncia una nova rebaixa fiscal a Madrid

barcelona