Política

‘Catalonia says yes'

· Una cinquantena de catalans i nord-americans fan la Via Lliure al Jefferson Memorial, un dels llocs més emblemàtics de Washington · Disset ciutats dels Estats Units s'uneixen a la crida de l'Assemblea per la Diada · L'alerta per la tempesta Erika obliga a suspendre la que s'havia de dur a terme a Miami

“És important poderexplicar el procés i
què està passant a Catalunya a la gent d'aquí”

A quarts de d'onze del migdia de diumenge el cel està mig tapat a Washington, però la xafogor és insuportable. A les escales del Jefferson Memorial, un dels monuments més emblemàtics de la capital dels Estats Units, s'esperen asseguts la Carme, l'Antonio i la Marta Camps, que és la responsable de la coordinació de l'Assemblea Nacional Catalana a Washington, Maryland i Virgínia. Són al punt de trobada de la comunitat catalana dels voltants per fer la rèplica a l'exterior de la Via Lliure cap a la Independència que l'ANC ha organitzat per l'Onze de Setembre a l'avinguda Meridiana de Barcelona.

Aquest cap de setmana s'han organitzat trobades com aquesta arreu del país: Nova York, Atlanta, Chicago, Dallas, Houston, Seattle... Un total de disset.

Els grups de corredors, ciclistes i turistes van circulant per davant del Jefferson Memorial mentre els catalans comencen a arribar. Gairebé tothom ha complert la petició de l'organització: samarretes blanques i estelades.

Els coneguts es van trobant i es posen al dia, parlen dels problemes i entrebancs que han tingut per poder registrar-se com a votants i la poca confiança que podran exercir el vot el 27 de setembre. La Carme, 8 anys al país, i l'Antonio, als Estats Units des del 1973, parlen del procés, de com respon Madrid, de quina és la visió des de més de 6.000 kilòmetres de distància de tot el que passa a Catalunya.

A les onze en punt arriba l'Aldo, fill d'un italià nord-americà i de catalana amb una samarreta amb estelada blaugrana, la bandera al coll a manera de capa signada per Iniesta i Rafinha. “Ajuntar-nos aquí no només serveix per donar suport al procés, sinó també perquè tingui més visibilitat,” diu. Per ell, ser a la Via és una “gran responsabilitat,” ja que tot i ser lluny de casa i la complicació de seguir tot el que passa des de l'estranger, actes com aquest “sempre fan il·lusió.”

Uns llatinoamericans que passegen abans d'anar a dinar, miren encuriosits el grup de catalans. El que sembla el patriarca de la família, vestit amb samarreta blaugrana de Messi, veu una bandera i crida “Catalunya.” Una nord-americana, que acaba d'aparcar la bicicleta, segueix com els més petits corren fent voleiar una estelada. Quan es decideix, s'aixeca les ulleres de sol i demana a la més menuda de la colla que corri al seu voltant amb la bandera darrere seu, i ho enregistra tot amb el seu telèfon mòbil.

“És important poder explicar el procés i què està passant a Catalunya a la gent d'aquí”, explica l'Aldo. Pensa que cada vegada hi ha més persones interessades en el fet català i Washington, plena de joves interessats en política, és una bona plaça per augmentar l'interès dels nord-americans sobre el procés.

Toquen quarts de dotze i arriba l'hora d'organitzar-se. La Marta treu d'una bossa de plàstic, una tela triangular de color groc, un punter artesanal fet per la seva mare durant aquest mes d'agost. Entre la cinquantena de catalans l'agafen, l'estiren i després de dubtes per saber on és l'est –i, per tant, Catalunya–, enfoquen directament a l'estàtua de Jefferson. Els més menuts de la colla tenen la responsabilitat d'aguantar el cartell: “#Cataloniasays yes to Independence.” Catalunya diu sí a la independència. Les consignes i crits van per dins: qualsevol xivarri obligaria les autoritats a actuar i desallotjar-los del lloc.

A la foto hi ha gairebé una estelada per cap. També hi apareixen, al fons, les barres i estrelles nord-americanes. “És un gest al país que ens acull”, s'excusa la Marta Camps, la coordinadora de l'ANC a Washington, Maryland i Virgínia.

Acaba l'acte oficial i és moment de la foto de grup, aquest cop amb el monument a Washington de fons. Després tot són petons, abraçades, “arreveures” i “fins a la propera.” “És molt bonic, perquè aquests actes fan comunitat,” diu la Marta. I conclou: “aquest ha estat el primer maó cap a la independència.”

250.000 inscrits a la Via Lliure
La crida que fa uns dies va fer l'ANC perquè la gent s'inscrigui a la Via Lliure que se celebrarà per la Diada a Barcelona continua donant els seus fruits i a hores d'ara ja s'han superat els 250.000 participants. Des de l'organització s'insisteix en la necessitat de formalitzar la inscripció per poder distribuir correctament la gent.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Oriol Lázaro
Alcalde de Campdevànol (Sumem per Camdevànol-Junts)

“Parlo en nom de tots, el govern tripartit té molt bona salut”

estats units

Trump descarta ara un altre debat amb Harris

barcelona

La portaveu de Junts a Ripoll deixa l’acte de regidora

RIPOLL
europa

Stoltenberg serà el nou cap de la Conferència de Seguretat de Munic

barcelona
israel

Dimiteix el cap de la unitat més gran de l’Exèrcit israelià pel fracàs del 7 d’octubre

barcelona
estats units

Harris confia a guanyar vot jove gràcies al suport de Taylor Swift

barcelona
política

El TSJC rebutja definitivament la recusació de Jové a Barrientos per criticar l’amnistia

barcelona
estat espanyol

El ministeri de l’Interior vol rebaixar a 0,2 la taxa màxima d’alcohol en sang

barcelona
estat espanyol

Ayuso anuncia una nova rebaixa fiscal a Madrid

barcelona