Política

La contracampanya de Rajoy rep un suport tebi de Merkel

La cancellera s'agafa a la legalitat internacional i a l'estatal, però deixa oberta la porta a altres interpretacions

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va fer ahir una de les seves exhibicions de com donar suport sense prendre partit al 100% ni tan sols amb un aliat tan devot com Mariano Rajoy. Va ser a la conferència de premsa conjunta, després d'una cimera informal de marcat caire electoralista –per part del líder del PP espanyol–, quan se li va preguntar com veia “el desafiament sobiranista” i si Catalunya quedaria fora de la UE en cas d'una declaració unilateral d'independència.

Merkel va posar primer cara de circumstàncies, davant d'una pregunta que incloïa massa qüestions de política interna d'un país aliè; va deixar la segona part a l'aire i va remetre's al que sempre ha dit: cal respectar la legalitat, estatal i internacional, com a garantia de la sobirania i integritat territorial de cada país.

Una resposta curta, a una pregunta llarga i enrevessada, al seu parer, que no s'aparta del que fins ara ha sostingut Merkel cada cop que se li ha demanat pel “desafiament català”. Per Rajoy és un clar suport de la “jefa” a la contracampanya que ha emprès davant el 27-S. Pel sobiranisme català, una resposta amb un toc d'ambigüitat que deixa obert el “què passarà”, en cas de proclamació unilateral.

Queda clar que Merkel no vol maldecaps dins la zona euro, i encara menys crispacions a l'Estat espanyol, com les que comportaria una ruptura sobiranista. Però tampoc no vol entrar en electoralismes al 100%, per molt que, com va recordar, el PP és un partit agermanat amb la Unió Cristianodemòcrata (CDU) que presideix.

Merkel es va desfer en elogis cap a la línia política de Rajoy, sobretot en el terreny econòmic, mentre que el president espanyol desplegava a Berlín tot l'arsenal de guanys aconseguits, segons ell, des que va arribar al poder.

La posició de Berlín i la de Madrid sobre l'independentisme “són molt semblants”, va dir Merkel, per insistir en els termes de la “legalitat”, mentre Rajoy posava l'accent en la “sobirania” i la “integritat nacional”.

Tot i l'eufòria amb què el govern espanyol va rebre les paraules de la cancellera alemanya, el diari americà The New York Times les considerava “una vaguetat”.

LA FRASE

És molt important que la legalitat estatal i la internacional es respectin
Angela Merkel
cancellera alemanya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont lamenta que Elena s’apunti a “l’onada repressora” quan l’acusa de conducta “impròpia

barcelona
guerra a europa

Rússia fa quatre dies que no pot expulsar a les forces ucraïneses invasores

barcelona
Ucraïna

Operació contra una presumpta trama de frau en pressupostos de defensa

barcelona
europa

La UE, els EUA, el Regne Unit i el Canadà volen més sancions a Bielorússia

barcelona

Tercer agent detingut per ajudar Puigdemont

GRANOLLERS
japó

Nagasaki commemora la bomba nuclear amb absències notables

barcelona
política

L’ANC reclama una investigació sobre l’operació policial “desproporcionada”

barcelona
judicial

El TSJC demana informació a Mossos abans d’admetre les querelles per no detenir Puigdemont

barcelona
política

Forn critica l’operació gàbia: “és per casos molt extrems”

barcelona