Front comú independentista de les entitats de Lleida
Sortirà del Roser la vigília de la Diada i llegirà el manifest la poeta Rosa Fabregat
Després de l'11-S, s'escenificarà la unió d'associacions culturals i socials contra el pacte de Ros amb Ciutadans a la Paeria
El programa d'actes no variarà gaire respecte als altres anys, però, com reconeix el president d'Òmnium Lleida, Xavier Eritja, tot serà diferent. La ja tradicional Marxa de Torxes que el vespre del 10 de setembre sortirà del Roser “no es farà pel dret a decidir: això ja està superat”. “Som a les portes d'unes eleccions plebiscitàries i ens havíem de mullar. Per això hem elaborat un manifest clarament independentista”, va anunciar. Un text que llegirà la poeta Rosa Fabregat i que s'està acabant de retocar “perquè s'hi pugui sentir còmoda tanta gent com sigui possible”.
En aquest sentit, Eritja va explicar que Iniciativa-Verds havia demanat fer-hi uns “petits canvis” i que tant Òmnium com l'Assemblea estaven disposats a incorporar-los. “A Lleida hi ha molta gent d'ICV
independentista, començant per la cap de llista de Catalunya Sí que es Pot, Sara Vilà, i ens agradaria molt aconseguir que es poguessin adherir al manifest.” “Sí que hi serem”, va confirmar Vilà.
Unió, per contra, se n'ha desmarcat, com els grans sindicats, que sí que havien signat pel dret a decidir. Quant a les entitats socials i culturals de Lleida, l'única de les grans que ha decidit no participar en els actes de la Diada és Amics de la Seu Vella. El seu president, Joan Ramon González, explica que no hi ha hagut consens: “Vam fer una assemblea i la majoria dels socis van votar en contra de donar suport a manifestacions independentistes.”
L'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium no han volgut renunciar a seguir fent l'acte central de la Diada a Lleida al Roser, malgrat que des que es va tancar per reconvertir-lo en parador nacional l'Ajuntament de Lleida va traslladar a la Seu Vella els actes oficials de l'11-S. “Reivindiquem fer aquí l'ofrena floral pel seu simbolisme.” I és que quan les tropes de Felip V van entrar a Lleida el 1707 van massacrar en aquest convent la població civil que s'hi havia refugiat.
Cop d'efecte
Però el plat fort se servirà després de la Diada. Com java avançar aquest diari, les entitats de Lleida favorables a la independència es constituiran en plataforma durant aquest mes per fer front comú contra les “limitacions que suposarà l'aplicació del pacte entre el PSC i C's a la Paeria pel que fa a l'exhibició d'estelades a la via pública i a l'ús preferent del català a l'Ajuntament de Lleida”.
Liderades per l'Orfeó Lleidatà, que, amb més de 150 anys d'història, és l'entitat degana del territori, les associacions que al seu dia van signar el Manifest de les Terres de Lleida pel Dret a Decidir, embrió del que després es va convertir en el Pacte pel Dret a Decidir en l'àmbit nacional, tenen previst constituir-se en plataforma abans que se celebri el pròxim ple de la Paeria, el 25 de setembre, últim dia de campanya electoral. Les entitats volen fer una exhibició de força perquè no es traspassin línies vermelles.
LA FRASE
LA DATA
Tàrrega matina per la Via Lliure
L'Ajuntament de Tàrrega ha avançat a les deu del matí l'acte institucional amb què el municipi commemorarà la Diada Nacional de Catalunya. Amb aquest canvi d'hora es vol fer compatible l'assistència de la ciutadania a la celebració que es fa a la capital de l'Urgell amb la presència de targarins a la Via Lliure que es convoca unes hores després a l'avinguda Meridiana de Barcelona. De fet, l'Ajuntament de la capital de l'Urgell, que forma part de l'Associació de Municipis per la Independència, ja ha dut a terme aquesta iniciativa els dos últims anys “amb força èxit” de participació. L'acte protocol·lari de la Diada a Tàrrega tindrà lloc a la plaça de Rafael Casanova, davant del monument als màrtirs de l'Onze de Setembre del 1714. En aquest indret es preveu que facin les ofrenes florals el consistori i les entitats locals, les quals també tindran el micròfon obert per fer sentir els seus missatges i lemes. Aquest any, la coral Bona Nova, a més d'interpretar Els segadors, també entonarà la peça Encisadora, d'Ortega Monasterio, en memòria del traspassat Jaume Oliveres, antic director de la formació targarina. A Lleida, l'acte institucional de la Diada tindrà lloc a la Seu Vella, si bé encara no s'ha facilitat el programa.