Política

ÖMER ÖNHON

AMBAIXADOR DE TURQUIA A L'ESTAT ESPANYOL

“Posar fi a la guerra és la manera d'ajudar els refugiats”

“És una gran tragèdia humanitària, la gent està morint i està patint”

“En quatre anys Turquia ha rebut dos milions de persones, és evident que necessitem ajut”

“Ha de ser una resposta internacional”

“El procés de pau actualment està congelat, durant anys hi ha hagut una treva però ara hi ha un rebrot de la violència”

Gran coneixedor de Síria
L'actual ambaixador a l'Estat espanyol és un diplomàtic amb una dilatada experiència. Abans d'arribar a Madrid, ara fa un any, va ser el representant d'Ankara a Damasc.

Ömer Önhon és l'ambaixador turc a l'Estat espanyol des de fa un any. Del 2009 al 2012 va ser el representant d'Ankara a Damasc, fins que es va tancar l'ambaixada a causa del conflicte sirià. Convidat pel Cidob, Önhon repassa l'actualitat turca i de la regió.

Turquia iniciarà alguna acció a Síria?
La resposta ha de ser internacional, l'hem de fer conjuntament. És evident que és un problema per a Turquia perquè som a la frontera, però això no ens en fa responsables. Turquia té la seva proposta per crear una zona de seguretat a Síria perquè els refugiats es puguin quedar allà. Ha de ser una resposta internacional, com en el cas de la lluita contra el gihadisme. És un problema de tothom.
Com es gestionen dos milions de refugiats?
És molt difícil! Tenim 1,8 milions de sirians i 200.000 iraquians, la majoria kurds. Tenim 25 camps de refugiats i molts que no estan en aquestes instal·lacions viuen per tot el país. El govern hi ha invertit 6.000 milions de dòlars.
I tenen algun tipus d'assignació?
Alguns sí i d'altres no. Als camps se'ls dóna menjar i educació. Realment és un gran problema que no podem encarar sols, perquè té conseqüències socials, polítiques i econòmiques greus. Molta gent ens ha dit que ho estem fent molt bé a Turquia, però és evident que necessitem ajuda.
Quina és la reacció quan a Europa hi ha baralles per acollir 120.000 refugiats?
Només diré que el que està passant és una gran tragèdia humanitària. La gent està morint, està patint. Hem de trobar una solució per ajudar-los, però la manera real d'ajudar-los és posar fi al conflicte sirià.
El procés de pau amb el PKK està acabat?
No, no està acabat, però està congelat. Durant anys hi ha hagut pau, però ara ens arriben notícies molt tristes des de l'est del país. No negociarem amb els terroristes ni amb ningú que tingui les armes sobre la taula. Si ells volen parlar de política, s'haurà de fer sota la teulada del Parlament, però no quan el terrorisme continua. L'Estat i els terroristes no són el mateix, però nosaltres estem disposats a continuar el procés de pau.
Torna a haver-hi un repunt de la violència del PKK?
Sí. Segurament ells estan espantats perquè l'HDP –partit kurd que va obtenir molt bons resultats en les eleccions del mes de juny passat– va aconseguir molt de suport. Segurament estan espantats de perdre aquest poder. Són gent que viuen a les muntanyes del Kurdistan de l'Iraq, que són terroristes. És la seva manera de viure. No volen una solució política.
Es refereix potser a les posicions més dures del PKK?
Sí. És la seva manera de viure, però això està portant catàstrofes i molta pena a la gent que ells diuen que representen. Nosaltres no estem lluitant contra els kurds, els kurds són ciutadans turcs. Lluitem contra els terroristes.
Al novembre es tornen a celebrar eleccions. Com es presenten?
Al juny els votants no ho van fer com sempre. S'havia de fer una gran coalició, però aquesta opció no va reeixir. Què canviarà? No ho sabem, però algú pagarà la factura política. Turquia realment està funcionant com una democràcia, amb una gran participació de la gent i amb diferents partits.
I el procés per entrar a la Unió Europea continua encallat...
Turquia va començar les converses per entrar-hi el 2005, igual que Croàcia. Croàcia és membre de la UE des del 2011 i Turquia encara està discutint el primer capítol. Aquesta dada vol dir alguna cosa i la culpa no només és nostra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bangladesh

El Suprem bengalí anul·la les quotes de feina pública que han encès el país

Barcelona
Pròxim Orient

Els houthis responen al bombardeig d’Hodeida amb míssils contra Eilat

Barcelona
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de retrobades amb la JERC abans dels dies decisius

barcelona