Política

Mas acusa l'Estat de no estar “a l'alçada del repte democràtic”

Critica Catalunya Sí que es Pot per alinear-se amb el PP en l'argument “barroer” d'identificar la manifestació amb Junts pel Sí

El president del govern alerta que queden 13 dies “per reblar el clau”

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha acusat l'Estat de no estar “a l'alçada del repte democràtic” que planteja Catalunya amb mobilitzacions com la Via Lliure. “És decebedor, és d'una miopia política total. És una reacció que està poc a l'alçada del repte democràtic que està plantejant la societat catalana”, ha dit després de les declaracions de diferents dirigents del govern espanyol i de partits contraris a la independència.

També ha carregat contra Catalunya Sí que es Pot per alinear-se amb el PP en l'argument “barroer” d'identificar la manifestació amb Junts pel Sí. Alhora, Mas ha avisat als sobiranistes que “no està guanyat” només amb la Via Lliure, sinó que cal “reblar el clau” el 27-S.

Mas ha participat en un acte sota al títol Un nou país per viure millor al Centre Especial de Treball i Centre Ocupacional de Sant Andreu. Ha estat acompanyat pel pare Manel, sacerdot de Granada conegut per la seva labor social a zones de Barcelona com Nou Barri, per la monja benedictina Viqui Molins, que treballa al barri del Raval, i per Josep Maria Forné, cap de llista per Lleida. Els dos religiosos també són candidats de Junts pel Sí.

Tot i el caràcter social de l'acte, les referències a la Via Lliure han estat múltiples. El president ha remarcat que no hi ha cap altre país d'Europa ni probablement del món que tingui la capacitat de mobilització que ha demostrat Catalunya els darrers quatre anys, “i això els que vulguin entendre una mica haurien d'obrir els ulls a la realitat”

Mas ha volgut advertir del perill que alguns pensin que després de la Meridiana “això ja està fet”, i ha avisat que això seria un “error monumental”. “Queden 13 dies per reblar el clau”, ha subratllat. Llençat aquest missatge al votant independentista, el president ha carregat contra la reacció de Madrid a la Via Lliure, que tot i que no li sorprèn, ha dit, sí que el decep. “És donar l'esquena a la realitat, mirar cap a un altre costat i intentar-ho desmuntar per tots els camins que poden”, ha resumit.

Ha assenyalat que la societat catalana “no és gent emprenyada o molesta”, sinó que el que està plantejant, ha continuat, és “un repte democràtic amb majúscules, i davant d'això s'ha de respondre amb alçada de mires”. La reacció de Madrid, segons Mas, contrasta amb la que tenen altres capitals europees, que “no entenen l'immobilisme total del govern espanyol”.

També ha ironitzat sobre els que parlen de la “majoria silenciosa” que es va quedar a casa. “Quan hi ha un gran partit de futbol hi ha més gent al camp que mirant-lo per la televisió? Que no ens tractin de babaus”, ha exclamat.

“No era la manifestació d'una persona”

Mas ha aprofitat per carregar contra aquells que diuen que la de la Diada era una manifestació “d'una candidatura o d'una persona”. “Jo no tinc tantes habilitats”, ha bromejat. Al seu parer, defensar aquesta tesis és “barroer i està fora de lloc”, perquè a ningú se li demanava el carnet polític quan arribava a la Meridiana, i hi haurà gent que hi va participar que no votarà Junts pel Sí, ha dit.

En aquest punt, ha subratllat que aquest argument l'ha sentit “a dreta i a esquerra”, i ha criticat Catalunya Sí que es Pot per alinear-se amb el PP. “No hi ha dret. Que ho digui el PP, deixem-ho a banda, però que ho digui gent que després diu que està a favor del dret a decidir, això ja no val”, ha opinat Mas, que ha trobat “trampós” que la candidatura de Lluís Rabell ho presenti d'aquesta manera.

Sense instruments d'Estat, “despullats” quan arriba una crisi

Mas ha defensat que la independència i les necessitats socials no són dues realitats diferents, sinó que la sobirania, l'autogovern i l'estat independent “miren de cara i miren als ulls de la realitat social del país”. De fet, ha argumentat que la independència és “l'única manera” de tenir més recursos i competències per afrontar les necessitats del país. Ha constatat que Catalunya ha quedat “despullada” quan ha arribat la crisi, ha constatat que l'Estat li havia pres autogovern i el que li havia deixat era “de pitjor qualitat”. “Ens hem adonat com mai de la debilitat del nostre autogovern en quantia i en qualitat. Si superem aquesta crisi i un altre dia ve una altra, tornarem a quedar despullats”, ha advertit.

Al seu parer, és un “engany” voler confrontar el projecte sobiranista amb l'eix social, perquè “no són dues vies amb dos trens, sinó un sol tren i una sola via”. I als que volen canviar el govern perquè creuen que així es faran més polítiques socials els ha demanat que tinguin “l'honestedat” d'admetre que mentre els instruments i la capacitat de decisió que té Catalunya sigui l'actual, no s'arribarà massa més lluny en l'àmbit de la protecció social.

El pare Manel parla d'un procés “irreversible”

El Pare Manel ha reconegut que la gent dels seus barris té “molta por” quan se li parla d'independència, i per això ha demanat ser “transmissors del respecte” a tots les opinions. Ha dit que no sap com acabarà aquest procés, però en tot cas ha opinat que és “irreversible”. També ha demanat disculpes als que no poden entendre i censuren que un capellà es defineixi políticament. “Sé que és un punt conflictiu, que no tothom pot estar d'acord, però jo em considero ciutadà del món. Si jo sóc de l'Europa (el club de futbol), que em deixin triar a mi les meves opcions polítiques, i trobo que és absurd que me n'amagui”, ha explicat.

El religiós ha apuntat que ell és “obert” a tothom, que sempre ha procurat estar amb la gent “sense mirar el color ni el carnet del partit”, i que ara participa en la candidatura de Junts pel Sí “d'acompanyament”, perquè a ell no li agrada “governar ni manar”.

La monja Viqui Molins també ha volgut proclamar el seu “gran amor” per Catalunya. De fet, ha indicat que “l'amor al proïsme té com a primer amor” el lloc on un ha viscut, i ha recordat que a Jesús no li deien “el romà”, sinó que el coneixien com a Jesús de Natzaret. “Jo sóc Viqui la catalana”, ha conclòs. Ara bé, alhora també ha avisat que hi ha “dues Catalunyes”, i ha explicat una anècdota que li va passar justament divendres, quan una persona la va trucar per preguntar-li on era i quan ella li va respondre que estava a la Via Lliure, la seva interlocutora ni tan sols sabia de què li parlava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia