Política

ARCADI OLIVERES

ECONOMISTA, PROMOTOR DE PROCÉS CONSTITUENT

“Procés Constituent serà present en el que passi després del 27-S”

“Hem d'anar cap a la independència, però una Catalunya independent sols té sentit si és socialment justa”

Arcadi Oliveres (1945) és un dels promotors de Procés Constituent, una plataforma que de moment es mira la cursa cap al 27-S des de fora, ja que finalment va decidir no integrar-se a Catalunya Sí que es Pot ni presentar-se en solitari. Defensor de la independència, no descarta participar en campanya en qüestions puntuals.

Li sap greu haver-se quedat al marge de la cursa cap al 27-S?
No. Estic ben tranquil. Era la millor posició que podíem adoptar vist que no vam aconseguir la unitat de l'esquerra rupturista (Procés Constituent, ICV, EUiA, Podem i les CUP, Equo i els Pirates). Aviat va quedar clar que les CUP no podien ser-hi i la candidatura quedava coixa perquè volíem mantenir l'equilibri nacional i social. Però, de les negociacions, n'hem d'estar contents, perquè van sortir asseveracions que en un altre context mai s'haurien aconseguit.
Però tampoc van tirar endavant amb Catalunya Sí que es Pot?
L'handicap va venir derivat de la negociació mateixa: d'una banda, volíem primàries per definir els llocs electorals i, de l'altra, ICV va deixar molt clar que el portaveu parlamentari seria Joan Coscubiela. A més, un cop al Parlament, calia obediència de vot i això ja va trencar la negociació.
Vostè s'ha mostrat partidari de la independència més d'un cop. No li agradaria ser a dins ara?
Estic segur que Procés Constituent i jo serem presents en el que passi després del 27-S. I en la campanya també, indirectament. Ho vam fer en les municipals, donant suport en cada lloc al que ens semblava més coherent. A les europees, no hi vam anar, però vam reunir 800 persones durant dotze hores per parlar del futur d'Europa.
L'han temptat per ser en alguna llista?
Vaig dir que no a Catalunya Sí que es Pot. Com a Procés Constituent, havíem designat una cap de llista, Teresa Forcades, i no era políticament correcte que jo acceptés una proposta externa per encapçalar-ne una altra. A més, estic a punt de fer 70 anys. Vaig treure el nas en la política quan en tenia 14, però no he militat en cap partit.
S'ha mogut sempre en moviments socials. Anem cap a la justícia social?
No. Anem en direcció contrària!
I no es veu obligat, doncs, a intervenir?
Ja ho faig. Fa quatre anys que estic implicat en la ILP de la renda garantida de ciutadania, per exemple.
Què li sembla el debat entre la via sobiranista i la via social?
Han d'anar indissolublement unides. No pot ser això de “primer fem Catalunya independent i després ja ho arreglarem tot”, perquè segons qui la faci independent no arreglarà res. Hem d'anar cap a la independència, però una Catalunya independent només té sentit si és socialment justa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia