Política
ELVIRA DURAN
COORDINADORA DE SÚMATE A CIUTAT VELLA
“Molts s'adonen del greuge econòmic en tornar al seu poble”
“No conec cap castellanoparlant que s'hagi convertit en independentista i que després se'n penedeixi
”
Elvira Duran fa pocs anys que resideix a Catalunya i fa campanya per la independència en barris de l'àrea metropolitana de Barcelona. Pertany a Súmate.
Per què es va crear Súmate?
Arran de la campanya pel dret a decidir del 2013, força gent que va participar en la consulta es va adonar que el discurs de l'ANC costava d'arribar, o no arribava, a molts castellanoparlants.
Reben subvencions?
No. Ens autofinancem.
I ara, després del dret a decidir, ja es difon la independència?
Sí. Primer l'objectiu era introduir el concepte del dret a decidir en uns barris poc avesats a debatre'l. Però, arran del 9-N, el debat i el discurs ja l'hem derivat cap al sí i sí, i cap a la independència. Abans ens era difícil parlar obertament d'independència als nostres actes, i ara es percep i se'n parla amb molta més naturalitat. Aquests col·lectius no se sentien cridats per aquest debat polític, i ara hi participen perquè forma part d'aquesta societat.
Quin públic assisteix als seus actes?
Catalans castellanoparlants i d'una certa edat, provinents de l'onada migratòria dels anys 60 i 70. Són també el col·lectiu més reticent al canvi, perquè els trenca esquemes de tota una vida.
Què els preocupa més?
El greuge econòmic i el dèficit fiscal que patim, perquè gairebé tots van de vacances al seu poble d'origen i s'adonen de les millors condicions i serveis de què disposen els seus familiars no emigrats. O les infraestructures gratuïtes de què disposen. També preocupa la negativa de l'Estat a deixar-nos votar. Creix la idea que, a Catalunya, una altra democràcia és possible.
Predica entre un públic que se sent més espanyol que català.
Sí. La gent no vol perdre el seu origen espanyol, però alhora se senten catalans. Dubten. I els que prefereixen crear aquí un nou estat valoren molt que els garantim que serà més just i democràtic. Ara que dubtem o valorem fins on arriba el suport a la independència... he de dir que cada cop hi ha més gent castellanoparlant que fa el pas, difícil per alguns, però no conec ningú que se n'hagi penedit.
On ens juguem el 27-S?
Hi ha comarques on no caldria ni fer campanya. Ens ho juguem a l'àrea metropolitana de Barcelona i el Tarragonès, on és fàcil viure en un món exclusivament castellanoparlant.
Què pensa quan es diu que l'independentisme no té vessant social?
Súmate defensa que és una oportunitat per tenir una societat millor, més justa socialment i sense corrupció, i amb una gran radicalitat democràtica. Catalunya podrà tenir millors lleis per controlar millor la corrupció, garantir una millor educació i una sanitat més igualitàries... perquè la societat està activa i mobilitzada. Aquesta oportunitat de fer un nou estat enganxa força entre els castellanoparlants que dubten de fer el pas.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.