Política

La CE matisa i ara diu que “no vol influir” en el 27-S

El vicepresident Dombrovskis diu que està “preparat per treballar amb les autoritats que siguin escollides democràticament”

L'endemà d'haver amenaçat amb l'expulsió, Brussel·les reconeix que no s'hi pot posar

“Ara realment està en mans dels votants”, defensa Dombrovskis

Ni vint-i-quatre hores no ha trigat la Comissió Europea a rectificar. El seu vicepresident, Valdis Dombrovskis, va reconèixer ahir que Brussel·les no s'hauria de posar en la campanya del 27-S i que, guanyi qui guanyi, s'hi haurà d'entendre. “No podem fer comentaris” sobre les eleccions “perquè no és la nostra intenció influir en els votants”, va admetre Dombrovskis l'endemà que el portaveu comunitari, Margaritis Schinas, hagués amenaçat una Catalunya independent amb l'expulsió de la UE. L'exprimer ministre letó va assegurar que està preparat “per treballar amb les autoritats que siguin escollides democràticament”.

“Ara realment està en mans dels votants”, va defensar Dombrovskis, en resposta a una pregunta sobre les conseqüències econòmiques de les plebiscitàries catalanes i de les eleccions gregues d'aquest diumenge. “Quin és el vostre missatge per als catalans?”, va demanar un periodista al vicepresident i comissari per a l'Euro i el Diàleg Social, durant un esmorzar organitzat per l'European Policy Centre. Dombrovskis va afirmar: “La Comissió Europea normalment no fa comentaris sobre la política de partits als estats membres o les seves regions, i ara es tracta realment d'una decisió dels votants.” “Certament, no és la nostra intenció influir en el vot als estats membres o regions; per tant, ara realment està en mans dels votants i, com hem dit sempre, estem preparats per treballar amb les autoritats escollides democràticament als estats membres.”

El dia abans, però, el portaveu de l'executiu comunitari havia advertit que un estat català hauria de posar-se a la cua i tornar a “demanar l'ingrés” a la UE. A només deu dies del 27-S, Schinas, grec però molt vinculat al PP espanyol, va recordar que “si una part d'un estat membre deixa de formar-ne part perquè esdevé independent, els tractats ja no s'aplicarien al seu territori i es convertiria en un país tercer”. No és res de nou, és la mateixa resposta de manual que l'executiu comunitari fa onze anys que repeteix, el discurs oficial que va fixar el 2004 l'aleshores president Romano Prodi. Però la diplomàcia espanyola volia fer servir aquesta carta en la seva campanya pel no i va pressionar Brussel·les fins aconseguir-ho. Dombrovskis creu que la Comissió no s'hi hauria de posar.

Però aquest intent de neutralitat no va durar gens, perquè ahir mateix Dombrovskis es va contradir. Tot i que les seves declaracions havien quedat enregistrades, el vicepresident de Juncker va acabar corregint-se i fent a l'agència Efe el mateix discurs que Schinas: “Si una part d'un estat membre s'independitza, els tractats no se li aplicarien més i es convertiria en un tercer país.” Però amb un afegitó: “No obstant això, pot presentar la seva sol·licitud d'ingrés a la UE.” És a dir, que Catalunya podria tornar a entrar a la UE al cap d'un minut d'haver-se independitzat.

LES FRASES

No podem fer comentaris” sobre les eleccions “perquè no és la nostra intenció influir en els votants
Estem preparats per treballar amb les autoritats escollides democràticament als estats membres
Valdis Dombrovskis
vicepresident de la ce


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Girona vol sumar una trentena de pisos al parc públic aquest 2024

GIRONA
PRÒXIM ORIENT

Hamàs anuncia la mort del seu líder Haniyeh en un atac a l’Iran que atribueix a Israel

BARCELONA
Ferran Rodero
Alcalde de Quart (Gent de Quart-Compromís Municipal)

“Compartíem l’objectiu amb el PSC i va ser fàcil trobar-nos”

Quart
política

La sobirania fiscal neix el 2025 però no té data final

barcelona
política

Eufòria de Sánchez i PSOE tot i obviar ‘concert’ i no tenir vots per a la Lofca

madrid
política

Els comuns i el PSC ultimen un pacte per a la investidura d’Illa

barcelona
política

Junts, contra un preacord que “assumeix el marc polític del PSC”

barcelona
PRÒXIM ORIENT

Israel bombardeja objectius a Beirut en resposta a l'atac al Golan

barcelona
EUROPA

Lukaixenko indulta a l’alemany condemnat a pena de mort a Bielorússia

barcelona