Decidim.cat prioritza la relació amb les entitats locals per coordinar les consultes

Òmnium declina participar en la coordinadora de referèndums per les divergències entre partits i societat civil

Decidim.cat va reforçar la seva posició ahir, després de deixar clar, tal com va avançar aquest diari, que manté el full de ruta alternatiu al de les plataformes sobiranistes i altres associacions de la societat civil per estendre el referèndum d'Arenys de Munt a la resta del territori. En un manifest signat per càrrecs electes de CDC, ERC, Entesa pel Progrés Municipal, Iniciativa, la CUP i el PSC-Progrés Municipal, l'entitat assegura que, després d'haver ofert assessorament i impulsat mocions als ajuntaments, no s'ha assolit l'acord per coordinar els referèndums «amb algunes entitats més representatives de l'àmbit del catalanisme». El text constata que «inicialment hi havia una proposta consensuada entre Decidim.cat i aquestes entitats», que donava el mateix pes als ajuntaments i a les entitats a l'hora d'organitzar les consultes.

La sortida que apunta el manifest no implica les associacions d'àmbit nacional, ja que atorga tot el protagonisme de l'organització de les consultes als ajuntaments i a les entitats cíviques locals, i remarquen l'adjectiu locals. «Ambdues potes són imprescindibles perquè les consultes avancin amb pas segur», afirmen. En el document, Decidim.cat també es reivindica com a actor principal en el procés i «punt de trobada de tots aquells càrrecs electes locals de diferents sensibilitats, i que no és poc en un país on l'espai sobiranista ha estat tradicionalment esquarterat».

La divisió entre partits i societat civil allunya no solament el notari Alfons López Tena de la comissió tècnica nacional d'assessorament sobre les consultes sobre la independència –a qui entitats i partits van oferir la coordinació general– sinó també l'associació Òmnium Cultural, que reclama unitat en l'organització dels referèndums. Mentre no s'assoleixi, l'associació no formarà part de la coordinadora. Òmnium destaca la tasca de Decidim.cat, a la qual considera «part imprescindible» de l'engranatge. «Davant del trencament de l'estructura» organitzativa consensuada i «entenent que la unitat d'acció és l'única via per garantir l'èxit de les consultes», Òmnium només s'implicarà en els processos «amb garanties d'unitat i rigor en el funcionament». Per la seva banda, López Tena assegura que la coordinadora es va tirar endavant «sense comptar amb els alcaldes i regidors de Decidim.cat». Segons quan es produeixi l'acord unitari –si és que s'assoleix–, «potser les consultes resultin inviables per manca de temps per preparar-les», alerta.

«Que hi siguin, suma»

Des de la Plataforma pel Dret a Decidir (PDD) van fer una crida ahir perquè Decidim.cat i Òmnium Cultural «s'incorporin al procés». «Que hi siguin, suma; i que no hi siguin, resta», van indicar fonts de l'entitat. La PDD es reunirà la setmana que ve per abordar la qüestió, però d'entrada dóna importància al paper dels ajuntaments en l'extensió dels referèndums pel país i posa en relleu el paper de l'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra, durant la consulta organitzada per una entitat privada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.