Política

La CUP sosté a Blanes que ja no existeixen terceres vies

Benet Salellas demana el vot de la ruptura per “enfonsar el règim” del 1978

Adverteix que ja no es pot esperar res de la legalitat espanyola

El moment de la ruptura per “enfonsar el règim” oligàrquic que s'ha perpetuat després del franquisme i, a la vegada, trencar amb l'Estat espanyol ja ha arribat, tenint clar que ja “no hi ha terceres vies”. Aquest és el missatge clar, contundent i diàfan que va voler transmetre la CUP-Crida Constituent en l'acte central de campanya a Girona, ahir al matí a Blanes, a la plaça d'Espanya –també coneguda com de la Gent Gran.

Benet Salellas, cap de cartell a Girona, ben secundat per Antonio Baños i Gabriela Serra, el cap de llista i la número 4 per la circumscripció de Barcelona, respectivament, va voler deixar clar davant de més de 400 persones que havia arribat el moment de la revolta per construir un país nou, més just i solidari. Però que la construcció d'aquest país s'havia de fer trencant les dinàmiques que s'han perpetuat des de la transició. “Estem en un moment en el qual pensem que ha arribat ja el moment d'enfonsar l'antic règim i no d'ajudar-lo”, va destacar Salellas, advertint, a més, que en aquest context històric en què alguns partits estan a punt de desaparèixer, CDC “s'ha hagut de reinventar”, en al·lusió a Junts pel Sí.

Salellas també va dir que “aquesta aposta per la ruptura” seria també necessària que es produís en altres territoris de l'Estat, però que això que passa a Catalunya “no existeix a Espanya”. En aquest sentit, i en clara al·lusió a Catalunya Sí que es Pot –que ahir també va fer el seu acte central a Blanes– o UDC, Salellas va voler deixar clar que per a la seva formació ja “no existeixen terceres vies” perquè “no podem esperar res de la legalitat espanyola”.

Proclamar la DUI

Antonio Baños, per la seva banda, va dir que havia arribat l'hora de prémer l'accelerador cap a la creació d'un nou estat amb una declaració unilateral d'independència (DUI), íntimament lligada a un pla de xoc de rescat per a la ciutadania per retornar-li la dignitat que s'ha perdut en un període de retallades, i, finalment, l'inici d'un procés constituent.

Aquests són els tres eixos principals que s'han d'impulsar en un moment clau, segons Baños, perquè ja no es tracta ni tan sols de la independència, com a debat de fons, sinó d'un moment històric en què s'ha de “triar entre els Borbons i la república”. Un moment en què el paper de la dona és clau, “com en tots els processos”, i en què, finalment, cal anar directament a la desobediència contra les oligarquies que s'han perpetuat.

Antonio Baños, com ja ha dit en altres ocasions, va deixar clar que, tot i que en cap cas farà descarrilar el procés, si depèn d'ells, Artur Mas no serà president.

LA FRASE

Ara s'ha d'escollir entre enfonsar el règim que perviu des del 78 o, per contra, enfonsar-lo
Benet Salellas
cap de llista de la cup per girona

LA XIFRA

400
persones
van assistir a l'acte central de campanya de la CUP que va tenir lloc a la plaça d'Espanya de Blanes.

Un gat xinès i una mecànica que ja són un símbol

Abans de començar l'acte hi havia una animada conversa entre militants i simpatitzants que es lamentaven divertidament de no haver pogut posar a la tarima una furgoneta com la simbòlica i, de fet, ja gran protagonista del seu vídeo de campanya. Es van haver de conformar amb el gat daurat xinès. Antonio Baños va dedicar-li unes paraules dient que era un símbol, si es vol una metàfora, d'allò que no s'atura, la feina constant de la CUP, i que, a més, va amb el puny ben alt. “De fet, si en l'anterior campanya van ser les formiguetes, ara toca el gat”, va dir per complementar la metàfora.

Abans Gabriela Serra havia dit: “Sí, jo sóc la de la roda”, referint-se també al vídeo, aprofitant per advertir: “Venim rodant des que ens van encolomar una ‘transacció' en comptes d'una transició i no una ruptura.” Serra va destacar que es
neguen als catalans drets com ara el manteniment de la vida, la dignitat i la llibertat, en un moment en què “la por ha canviat de bàndol”, segons Baños.

Un dels moments emotius, quant a intensitat i també reflexió intel·lectual, el va protagonitzar el militant blanenc Anastasio Pulido, que va voler deixar clar que aquesta ruptura que es demana és “una assignatura pendent
de les classes populars”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona