Política

Iceta assegura que “plegarà” si el PSOE no obre una reforma constitucional

El candidat socialista es mostra convençut que ni el PSC ni Unió estaran en un “front pel no”

Considera que caldria tancar algunes “ambaixades” catalanes, com la de Viena o el Vaticà, però aprofundir els relacions amb Brussel·les

El candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, Miquel Iceta, ha volgut deixar clar aquest dimarts que plegarà si el PSOE no impulsa una reforma constitucional quan arribi al govern.

Durant el col·loqui posterior a la seva intervenció a la Conferència Barcelona Tribuna, han preguntat a Iceta si el PSC demanaria un grup propi al Congrés en el cas que el PSOE governi i no encapçali la via federal amb “prou energia”.

“Si quan el PSOE governa no obre la perspectiva d'una reforma constitucional, plegaré”, ha respost.

Iceta ha precisat que no demanarà grup propi perquè espera “viure ben aviat en un país on els temes territorials siguin acordats en un Senat federal i, per tant, els grups al Congrés siguin de tipus ideològic”. “Aspiro a viure en un país com la República Federal Alemanya”, ha desitjat.

En la seva opinió, la reforma federal és “plenament factible” i un projecte “més sòlid, més possible, més transversal i més ambiciós que el de la independència unilateral vulnerant la llei”.

“Catalunya pot aspirar a tot mitjançant el diàleg, negociació i acord, i només pot aspirar al desastre si se situa al marge de la llei”, ha defensat.

El cap de llista del PSC ha acusat Junts pel Sí, CUP, PP i Cs de buscar el “xoc de trens” i el “tot o res”.

En aquest sentit, s'ha mostrat convençut que “ni el PSC ni Unió estaran en un front pel no”. “Alguns han volgut dividir entre un sí i un no. No estem per la independència unilateral, però tampoc estem per l'immobilisme”, ha argumentat.

També s'ha referit a les declaracions que va fer dilluns del governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, sobre el risc que la independència de Catalunya pugui derivar en un “corralito”. “Com ho ha dit el governador, he decidit no creure'm-ho perquè total segur que ho fa per indicació del PP i és un home que no ens mereix cap confiança”. Iceta ha apuntat, però, que des del Consell Assessor de la Transició Nacional i “també han dit que hi pot haver un corralito”.

Sobre si el PSC eliminarà les ambaixades de la Generalitat si govern, ha respost que “algunes sí”. Iceta ha justificat que sempre ha pensat que “Catalunya ha de tenir una presència potent i pròpia en l'esfera internacional, però triant molt bé”. Així, ha posat en dubte, la necessitat de tenir delegacions a Viena o al Vaticà. “No la sé veure”, ha reblat.

En canvi, s'ha mostrat a favor d'aprofundir la presència a Brussel·les i a les institucions de la Unió Europea. També ha apostat perquè la representació internacional espanyola vetlli pels interessos de Catalunya.Amb tot, ha dit que no té “un plantejament dogmàtic i apriorístic” sobre aquesta qüestió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Recorren contra la suspensió cautelar del decret de règim lingüístic a l’escola

barcelona
estat francès

El govern dimiteix en espera d’un acord per proposar primer ministre

barcelona
Estat espanyol

El Constitucional anul·la les condemnes a Chaves i Griñán pel cas dels ERO

Barcelona

Amnistia per a sis acusats d’aldarulls a Barcelona l’octubre del 2019

barcelona

Gemma Geis pren possessió del càrrec de diputada a la Diputació

GIRONA
Política

L’Audiència de Madrid no ajudarà Andorra a investigar Rajoy per l’Operació Catalunya

barcelona
política

Aragonès: “Aquesta és la legislatura que ha posat fi a la repressió”

barcelona
Unió Europea

Roberta Metsola és reelegida presidenta del Parlament Europeu

Barcelona
Política

El Parlament acorda tres senadors per a PSC i Junts i un per ERC i PP

barcelona