Política

Empreses pel procés

Una trentena de patronals i cambres de comerç de Catalunya, així com els principals sindicats, s'han declarat partidàries del dret a decidir i obertes al procés

Les grans empreses i els bancs, integrats en Foment del Treball i la CECA, alimenten el discurs de la por i neguen el caràcter plebiscitari de les eleccions d'aquest diumenge

El Manifest del Far,subscrit per una trentena d'entitats empresarials, dóna ple suport al procés

Malgrat els interessos que la por faci també campanya aquesta setmana, convindria deixar clara la posició manifestada pels empresaris i el teixit productiu català en relació amb el dret a decidir i el procés iniciat pel poble català en pro de la sobirania. Si bé algunes grans empreses i organitzacions s'hi han mostrat en contra –podem enumerar Freixenet, Almirall, Pronovias i la patronal Foment del Treball–, la gran demostració de força l'han fet les organitzacions que apleguen les companyies de menys dimensions, però també algunes a les files de les quals hi ha grans corporacions i alts directius de multinacionals amb presència a Catalunya.

El Manifest del Far de Sant Sebastià, promogut l'any passat pel Grup Impuls Girona, donava el seu “suport incondicional al procés endegat pel Parlament” i ha estat refermat aquest mateix mes de setembre per uns dos-cents empresaris en representació d'una trentena de patronals i cambres de comerç. El document, segons va explicar Josep González, president de la patronal Pimec, no anava “més enllà del dret a decidir” per la “pluralitat” dels empresaris, tot i que, a títol personal, el mateix González assegurava que no podia entendre “tantes pors, temors i ingerències”.

En el mateix acte, celebrat el dia 3 de setembre a la Pedrera, el president de la Cecot, Antoni Abad, expressava en canvi “tensió i màxima preocupació” empresarial pel fet que “a Espanya no es dialogui des de la Transició”, i aquest mateix dilluns, a través d'una nota d'opinió, demanava als partits polítics “el màxim d'acords possible” després dels comicis. Per la Cecot, les propostes “per fer un país altament competitiu i socialment cohesionat” no són incompatibles sinó complementàries.  

De la Cambra de Comerç de Barcelona destaca la transformació de les declaracions del seu president, Miquel Valls, des que és vicepresident de la Cambra de Comerç d'Espanya, malgrat que la institució i les empreses a qui representa donen suport al dret a decidir. També la resta de cambres catalanes, fins a un total de tretze, s'han afegit al clam dels ciutadans de Catalunya per decidir el seu futur.

Entitats com l'associació privada d'empresaris FemCat, que inclou a les seves files destacats empresaris i directius de les principals empreses del país i de multinacionals instal·lades aquí, s'han situat clarament a favor del procés, com també el Cercle Català de Negocis, de perfil marcadament independentista.

Per la seva banda, l'influent Cercle d'Economia també ha demanat respecte pel dret a decidir, i defensa una consulta “específica”, “legal” i “acordada” sobre la independència de Catalunya en el cas que la majoria dels ciutadans donin suport a les formacions independentistes en les eleccions de diumenge. 

Pe la seva banda, els sindicats CCOO i UGT s'han desmarcat dels seus secretaris generals a l'Estat espanyol, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez, i s'han mostrat reiterades vegades partidaris del dret a decidir. “Catalunya serà el que els catalans decideixin ser”, hem sentit a dir fins a l'extenuació a Josep Maria Àlvarez (UGT) i a Joan Carles Gallego (CCOO).

Per contra, ja és ben sabuda la posició de les patronals bancàries, l'AEB i la CECA, que representen els interessos, entre altres, de La Caixa i el BBVA, sobre la “inseguretat jurídica” en cas de ser exclosos de la UE i la possibilitat que les entitats reconsiderin “la seva estratègia d'implantació”. Amb tot, ahir mateix Vilaweb publicava que el BBVA se n'havia desdit al Col·legi de Metges de Barcelona, de la possibilitat de marxar del territori, igual que altres entitats com ara la banca ètica Triodos Bank.

Foment del Treball, la més gran de les patronals catalanes i membre de la CEOE, no reconeix el caràcter plebiscitari de les eleccions de diumenge i ha arribat a assegurar que el procés independentista “genera tensió i preocupació” des de la perspectiva econòmica i empresarial.

La força dels petits
El teixit empresarial català està integrat majoritàriament per petites i mitjanes empreses i estructurat en diverses organitzacions, entre les quals destaquen les cambres de comerç. A Catalunya m'hi ha un total de tretze, totes a favor del procés.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia