Política

Exigeixen ara que es treguin o es tapin els rètols de l'AMI

La junta electoral d'Arenys de Mar envia un requeriment a tots els ajuntaments perquè n'impedeixin la visibilitat

L'escrit també els reclama informació exhaustiva sobre els símbols independentistes de l'espai públic

La junta electoral de zona d'Arenys de Mar va enviar dimarts a quarts de tres de la tarda un correu electrònic a tots els ajuntaments que en depenen reclamant que en el termini d'un dia “retiressin els rètols que indiquen la pertinença del municipi a l'AMI o en el cas que fossin fixes els tapessin impedint-ne la visibilitat”. El requeriment, a instàncies d'una denúncia feta per Societat Civil Catalana (SCC) a un determinat consistori, es va fer extensiu a la resta encara que no constaven en la denúncia. L'escrit, a més, reclama altre cop que es retirin de tots els edificis públics i col·legis electorals les banderes “estelades”, així com altres rètols, pancartes, banderes o qualsevol símbol que “expressi o promogui l'adhesió al moviment independentista”. Finalment, el document incorpora una demanda que, segons els ajuntaments consultats, no se'ls havia fet fins ara. Se'ls demana informació exhaustiva de les banderes i altres símbols independentistes que es troben en l'espai públic. En concret, la junta vol saber qui els va col·locar, qui els va pagar, “en virtut de quin títol s'han ubicat” i si se'ls va donar permís municipal.

La resposta dels consistoris afectats ha estat igual de ràpida. Entre aquests, Sant Pol de Mar i Calella, que van instal·lar fa mesos els rètols de l'AMI a les entrades dels dos municipis. L'alcaldessa de Sant Pol, Montserrat Garrido (CiU), explica que han informat del cas tant a l'AMI com a l'Associació Catalana de Municipis (ACM): “Hem presentat un recurs que fonamentem en el fet que l'AMI no és un partit polític i que per tant la presència dels rètols no hauria d'afectar la normativa electoral.” I, pel que fa a la informació reclamada sobre les estelades penjades en espais públics, hi afegeix: “Els responem que no tenim coneixement de la identitat concreta de la persona que les va penjar i que no les hem pagat nosaltres.”

De la seva banda, el tercer tinent d'alcalde de Calella, Jordi Sitjà (CiU), defensa les mateixes tesis que l'alcaldessa de Sant Pol sobre que el zel de la junta electoral en el tema de la simbologia independentista “és excessiu”. “Els rètols ja hi eren en les eleccions municipals i ningú no es va queixar de res”, recorda.

LA FRASE

L'AMI no és un partit polític i un rètol que diu que en som part no hauria d'afectar la normativa electoral
Montserrat Garrido (CiU)
alcaldessa de sant pol

Canet de Mar s'emmiralla en Altafulla

El requeriment de la junta electoral d'Arenys de Mar que s'ha fet arribar a Canet va tenir ahir conseqüències immediates i l'única estelada que penjava en un edifici públic va ser retirada. “Però després de les eleccions tornarà al seu lloc”, va matisar Ivan Aranda (ERC), quart tinent d'alcalde del govern que els republicans comparteixen amb CiU. Aranda, però, va assenyalar que en el cas de les estelades que pengen del mobiliari urbà i que es troben en espais públics, l'argument que transmetran a la junta electoral és el mateix que ha fet servir l'Ajuntament d'Altafulla. “Les estelades, les han penjat partits polítics que les utilitzen com a propaganda electoral en comptes dels tradicionals cartells i que ho fan en els espais reservats per a aquesta finalitat”, diu. A Altafulla la Junta Electoral Central va acabar donant la raó a l'Ajuntament quan aquest va informar que les estelades eren propaganda electoral d'un partit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
AMÈRICA LLATINA

Els EUA reconeixen el rival de Maduro com a guanyador a Veneçuela

BARCELONA
política

Les bases d’ERC decideixen si canvia el cicle

barcelona
estats units

Trump Media cau a la borsa des que l’expresident s’enfronta amb Harris

barcelona
unió europea

La llei d’intel·ligència artificial de la UE entra en vigor

barcelona
regne unit

Starmer anuncia una nova unitat policial contra les protestes violentes

barcelona
política

Interior torna 2.600 euros a set persones multades arran de l’amnistia

barcelona
Polònia

El periodista Pablo González, alliberat en un intercanvi de presos

barcelona
TURQUIA

Rússia i Occident fan l'intercanvi de presoners més gran des de la Guerra Freda

barcelona
tribunals

Marchena, Lamela i tres jutges més eviten decidir l’amnistia per a Serret i Simó

barcelona