Política

La CUP vol respecte pels drets polítics dels reclusos

La formació volia exposar el seu programa al Puig de les Basses i se li ha negat

Benet Salellas diu que no es respecta el dret a vot dels presos

La CUP tanca la campanya gironina a Figueres

“És inadmissible que la població reclusa, que té dret a vot, no pugui gaudir en plenitud dels seus drets polítics”, diu Benet Salellas. Pel cap de llista gironí de la CUP, garantir aquests drets significa que els presos han de poder gaudir de debats polítics, participar en taules rodones i poder transmetre les seves reclamacions als candidats com fan la resta de ciutadans del país.

Salellas va denunciar ahir que en el model penitenciari vigent a Catalunya les coses no són així, i va fer-ho davant del centre del Puig de les Basses de Figueres, on va explicar que la CUP volia fer un acte polític dins el centre però que la direcció penitenciària li ho va denegar. La formació ha presentat un recurs a la junta electoral, que tampoc no li ho ha permès. “No pararem fins a aconseguir poder explicar la nostra proposta als reclusos”, hi va afegir Salellas, que va denunciar la negativa de l'administració.

Dret a vot

El cap de llista gironí també va afirmar ahir a Figueres que al centre penitenciari del Puig de les Basses no es tramita el dret a vot dels presos que ho sol·liciten. Salellas –advocat de professió– va remarcar que els presos, si bé no poden ser candidats, no tenen suspès el dret a vot, i han de poder exercir aquest dret per correu. “Tenim constància que en aquest centre als presos que ho han sol·licitat se'ls ha contestat que no tenien dret a vot perquè havien estat condemnats. És fals; demanem i exigim que puguin votar per correu com la resta de ciutadans, i al centre de Figueres això no s'està respectant”, va insistir Salellas.

El candidat també va voler deixar constància que tot plegat respon a una visió “que entén la població reclusa com una població sense drets i de tercera categoria”.

En termes més generals, Salellas va subratllar que la CUP considera que hi ha una clara relació entre desigualtats econòmiques i ingrés als centres penitenciaris: la majoria de la població reclusa de Catalunya ho és per delictes contra el patrimoni; per això demanem polítiques per trencar les desigualtats, i pensem que així aconseguirem que hi hagi menys interns als centres”, va concloure.

Acte final a Figueres

A banda d'aquesta intervenció al Puig de les Basses, ahir al vespre la CUP va tancar la campanya a la demarcació de Girona amb un acte també a Figueres, a La Cate. A més dels candidats gironins Benet Salellas i Marta Ball-llosera, hi participaven el diputat Quim Arrufat i Anna Gabriel, i hi havia una part musical amb intervencions d'Enric Casasses, Núria Castelló, Txarango i la rumba de la formació Els Delai. L'afluència de gent va superar l'aforament de la Cate i es va instal·lar una pantalla a l'exterior per permetre a la gent que s'havia quedat fora de seguir l'acte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia