Política

27-S, eleccions decisives

El vot per correu augmenta un 62,5% respecte de les eleccions de fa tres anys

Hi ha acreditats uns 600 periodistes de 128 mitjans, 80 dels quals són de l'estranger

Són 5,5 milions de votants

“El vot de la teva vida” per “governar-nos” i construir “la Catalunya de la seva gent”, “nova per a tots” i “millor en una Espanya diferent”, “units guanyem”. Això és el 27-S. No es tracta d'una frase pronunciada per cap candidat sinó el joc d'ajuntar cadascun dels lemes que han fet servir els set partits polítics que avui es presenten a les eleccions al Parlament i que serviran per triar un nou president de la Generalitat.

Uns comicis que, ara sí, converteixen el dia d'avui en un esdeveniment històric, ja que podria produir una inflexió en el desenvolupament de la història recent de Catalunya si les formacions que aposten per la ruptura amb l'Estat espanyol aconsegueixen imposar-se en les urnes. Les enquestes donen una victòria i majoria absoluta en escons a la suma de les forces sobiranistes Junts pel Sí i la CUP. La victòria en vots es veu més difícil.

Sigui com sigui, la correlació de forces entre escons i vots decidiran un camí que a hores d'ara ja ve marcat per una participació alta en el vot per correu i que fa augurar una mobilització major que la de fa tres anys, quan ja es va assolir una xifra important, un 67,76%.

L'increment en el nombre de sol·licituds de vot per correu és d'un 62,5%, la qual cosa representa que uns 200.000 vots provenen de l'exterior. Des de territori estatal s'han rebut 107.421, quan el 2012 van ser 63.142 i, pel que fa a catalans inscrits al cens de residents a l'estranger, s'han rebut 21.771 peticions, quan fa tres anys van ser 17.614.

La consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs, va lamentar ahir la “insensibilitat” per part de la Junta Electoral Central (JEC) per haver denegat la petició del govern de poder allargar el termini de vot a l'estranger quan en altres conteses s'havia acceptat. Xile, els Estats Units o Xangai han estat alguns dels indrets afectats, segons Borràs, perquè no han rebut a temps les paperetes.

Expectació mediàtica

La importància d'aquestes eleccions ho constata també el nombre de mitjans de comunicació que s'han acreditat per seguir-ne el resultat. Prova d'això són els prop de 600 professionals de 128 mitjans acreditats fins ara al Parlament per seguir el 27-S. D'aquests, prop de 200, que treballen en una vuitantena de mitjans, són de l'estranger. “Demà els ulls del món estaran posats sobre Catalunya i els catalans i catalanes”, va remarcar la consellera, que va fer una crida perquè “donem una lliçó de civisme i de respecte i votem amb normalitat i democràticament”, va reclamar.

Que no es tracta d'unes eleccions normals ja és un fet que comparteixen les set forces polítiques. Però també ho demostra la quantitat de xifres que es barregen en una jornada com aquesta i que també afectarà la seguretat, ciutadana i informàtica. Així, i per garantir la plena normalitat d'aquesta jornada del 27-S, s'ha muntat un dispositiu en el qual prendran part 8.186 mossos d'esquadra, la meitat dels quals faran tasques extraordinàries relacionades amb el dispositiu electoral. Cal afegir-hi, a més a més, 1.703 efectius de la policia local i 143 vigilants locals. Pel que fa a la seguretat informàtica, s'han apujat els nivells d'alerta després de l'atac que durant el 9-N va rebre el sistema que recopilava dades de la Generalitat.

Informació al minut

Precisament i per seguir de prop els resultats al llarg de tota la jornada, la Generalitat facilitarà informació sobre participació i resultats al web www.resultats.parlament2015.cat , que estarà operatiu a partir d'avui. També s'ha posat a disposició de la ciutadania una aplicació per a mòbils gratuïta que permetrà consultar des de qualsevol mòbil o tauleta totes les dades i comparar-les amb les de les eleccions del 2012. A més, amb aquesta aplicació, els usuaris podran saber també els noms dels electes de cada partit polític que entraran al Parlament de Catalunya a partir del 27-S a mesura que avanci l'escrutini. El Punt Avui també us oferirà tota la informació a les xarxes socials a través de l'etiqueta #27sEPA i farà un seguiment minut a minut al web www.elpuntavui.cat .

LES XIFRES

200.000
persones
han sol·licitat el vot per correu, un 62,5% més que en les eleccions de fa tres anys
128
mitjans
de comunicació han estat acreditats per seguir la jornada del 27-S

Una jornada per reflexionar

Un any més la jornada de reflexió va propiciar el brogit polític i malgrat que cap candidat demanés explícitament el vot, sí que es van produir escenes que reforcen la demanda de suprimir el caràcter ponderat que ha de tenir aquesta jornada. Tanmateix, ahir van tornar les denúncies per haver vulnerat el dia de reflexió, aquesta vegada de mans del PSC, que va traslladar a la Junta Electoral Provincial tres actes en què es podia interpretar que es reclamava el vot a favor d'opcions polítiques que defensen la independència. Les denúncies socialistes afecten una distribució de fulls volants signades per l'ANC en bústies de Sabadell (Vallès Occidental); una assemblea celebrada a la plaça de l'Alguer de Barcelona, on s'apel·lava, pel que sembla, al vot a favor de la independència; i una piulada de Junts pel Sí. Qui també va trencar de forma explícita la diada de reflexió va ser el candidat de la CUP, Antonio Baños, que va assistir a un acte polític que la candidatura va organitzar a Perpinyà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.