JxSí acapara vots a Lleida, on C's creix i el PSC i el PP cauen
Els populars, que havien estat segons a la capital el 2012, encaixen una pèrdua de més de sis punts, i els socialistes, del 3%
Avenç de Ciutadans, que puja un 12% i amb més vots que en les municipals
Junts pel Sí va acaparar els vots a les urnes dels col·legis electorals de la capital de Ponent. La coalició es va endur prop del 40% dels sufragis emesos a la ciutat, un percentatge que s'acosta moltíssim a la suma dels vots que CiU i ERC van obtenir el 2012. L'important augment de la participació que es va registrar ahir se'l va emportar en gran part Ciutadans, mentre que el PP i el PSC cauen una vegada més. La CUP també s'emporta part del creixement electoral i part dels vots de les persones que fa tres anys es van quedar a casa.
Les eleccions a la capital de Ponent van coincidir amb les Festes de Tardor i la Fira de Sant Miquel, però l'ambient festiu i el bon temps no van despistar els lleidatans, que van anar a votar massivament: gairebé tres de cada quatre ciutadans van exercir el seu dret. Poques vegades s'havia registrat una participació tan alta com aquesta.
Lleida, un dels tradicionals feus socialistes, tot i que en les eleccions al Parlament sempre baixa, ha tornat a registrar un daltabaix per al PSC d'Àngel Ros. Aquesta formació perd tres punts en aquestes eleccions i queda gairebé a la meitat respecte als que va obtenir en les eleccions municipals, tot i que no es poden comparar uns comicis amb els altres.
Junts pel Sí acapara la majoria també a la ciutat de Lleida i supera el 40% dels vots emesos, una dada que la situa al capdavant de les preferències dels lleidatans i a molta distància de la segona força, que és Ciutadans. Aquest partit és una de les sorpreses de la nit electoral i també a la capital de Ponent, ja que, amb el 18,5% dels sufragis va sumar 11.700 vots, gairebé el doble respecte als que va assolir en les últimes eleccions municipals, quan es van traduir en quatre regidors. El seu creixement, de moment, no s'atura, i es converteix en la segona força a Ponent i a Lleida. S'emporta, com es deia, bona part del vot nou que s'ha aconseguit mobilitzar en aquestes eleccions. Igual que la CUP. La formació independentista triplica vots i percentatge d'adhesions a la ciutat respecte a les eleccions anteriors del 2012. Però, en canvi, no creix en relació amb les municipals del mes de maig passat. Tot indica que la CUP ha tingut un creixement més fort fora de la capital.
El PP és el gran damnificat en aquest recompte, igual que Unió. Els populars, tot i haver dedicat molts i molts esforços, i haver aprofitat anuncis de nous projectes del govern espanyol, no han aconseguit motivar l'electorat lleidatà, que, una vegada més a la ciutat, s'ha decantat per Ciutadans. El PP queda sis punts per sota respecte a fa tres anys i perd més de 3.000 vots.
Unió, com es deia, també ha patit i ha quedat en poc més de 2.000 vots i un escàs 3,78% dels sufragis, percentatge que no els permet tenir representació. La separació de CDC i el fet de quedar fora del moviment sobiranista han pesat més que el candidat Josep Maria Pelegrí.
Finalment, els que s'emporten la palma són els d'ICV i la formació Catalunya Sí que es Pot, que han obtingut menys vots a Lleida que ICV en les eleccions del 2012, amb prop d'un miler menys i un punt menys. El presumpte efecte per la influència de Podem, igual que a tot Ponent, no ha existit.
LES XIFRES
Sense èxit tot i les visites dels pesos pesants
Els partits clàssics han dedicat recursos i esforços a aconseguir apaivagar un impacte que es veia venir. El PSC i el PP han fet venir a la ciutat de Lleida els pesos pesants dels seus partits per tal de mantenir la seva bossa electoral, però aquesta estratègia no els ha funcionat i no ha estat el revulsiu que pretenien aconseguir per aturar el cop que es preveia: gran part dels vots anirien cap a Junts pel Sí i cap a Ciutadans.
Mariano Rajoy, Pedro Sánchez, María Dolores de Cospedal, Cristina Cifuentes i Alícia Sánchez-Camacho, a més de les reiterades aparicions de Xavier García Albiol, han estat algunes d'aquestes visites de polítics que no han tingut cap efecte.
Junts pel Sí tampoc ha fet una gran campanya a Lleida, al marge de l'acte central, ja que s'ha centrat més en una gran multitud d'actes a comarques en petit o gran format. A la capital, hi han dedicat poc temps, al marge de les parades i petites carpes i les tradicionals visites als mercats. Una campanya, per tant, que no hauria influït en el vot final de la gent.