Política

Unió demana l'acta a diputats i consellers comarcals díscols

El president de la intercomarcal del partit, Xavier Dilmé, diu que començaran “a actuar contra els trànsfugues”

Guinó sosté que l'acta de conseller és seva i que “el dia que vulgui” renunciar-hi, ho farà

Dilmé creu que, per “coherència”, les renúncies als càrrecs arribaran

Unió Democràtica de Catalunya (UDC) vol girar full als magres resultats del 27-S i el partit ja ha fixat la vista en els comicis estatals de l'hivern. Però el president de la intercomarcal gironina d'Unió, Xavier Dilmé, ha fixat un objectiu paral·lel: “Començarem a actuar contra els trànsfugues que han deixat Unió però s'han quedat el càrrec públic que ocupaven gràcies al partit.” L'avís, explicava Dilmé ahir, l'adreça sobretot als diputats i consellers comarcals díscols que s'han anat donant de baixa del partit, arran del trencament de la federació amb CDC al juny.

Després d'haver assolit un 2,14% dels sufragis a la circumscripció gironina, el president de la intercomarcal d'UDC va posar el càrrec a disposició de l'executiva, que el va ratificar per unanimitat en una reunió que va encapçalar el secretari general, Ramon Espadaler. Dilmé argumenta que l'elecció dels càrrecs als consells comarcals i la Diputació no depenia directament dels sufragis dels electors, sinó de la tria del partit, i creu que “si la gent és coherent, en el moment que no comparteixen els ideals del partit que t'ha proposat per a un càrrec, deixa de tenir sentit ocupar-lo”.

El repartiment d'escons a la Diputació entre CDC i UDC va afavorir els socialcristians amb quatre diputats d'acord amb la correlació d'un càrrec d'Unió per cada tres de convergents. Els escollits van ser Eva Palau, Josep Antoni Frias, Albert Gómez i Carles Álvarez, però tot indica que només aquest darrer, a hores d'ara, es manté fidel a la disciplina del partit.

Conflictes a la vista

Dilmé explicava ahir que no preveia excessives dificultats perquè les renúncies es vagin materialitzant, ja que en diversos casos fins i tot tenen noms de suplents, com ara l'alcalde de Gualta, Jaume Fontdevila, a punt en el cas dels escons que poguessin quedar lliures a la Diputació. Però diversos representants que recentment han cursat la seva baixa de militància d'Unió, com ara el regidor gironí i vicepresident del Consell Comarcal del Gironès, Eduard Berloso, o l'alcalde de Maçanet i també conseller comarcal de la Selva, Antoni Guinó, avançaven ahir la seva disconformitat.

Berloso va criticar Dilmé amb duresa, ja que entén que “la proposta no deu haver sortit d'ell, sinó que segueix instruccions de la direcció”. A més, Berloso, que havia estat un dels homes forts d'Unió a Girona, afirmava que “decisions com aquestes són les que ens han fet plegar”, a banda de qüestionar que la petició “és molt típica i mostra manca de creativitat”. L'ara militant de Demòcrates de Catalunya recorda que “les credencials són de les persones” i que no té “cap intenció de tornar res”: “Em dec a la ciutadania”, sentenciava.

Per la seva banda, Guinó tampoc no es mossegava la llengua: “A Dilmé el terratrèmol de l'Empordà el deu haver afectat, que demani el que vulgui però l'acta és meva, i el dia que vulgui renunciar ja ho faré si de cas.” Al Ripollès, on l'executiva es va donar de baixa en bloc, el conseller comarcal Miquel Rovira tampoc és partidari de retornar l'acta. I a la Garrotxa, el regidor a les Preses i conseller Josep Maria Cros explicava que manté la militància en espera d'una reunió comarcal per decidir el futur.

Informació elaborada per

Emili Agulló, Jordi Casas, Ramon Esteban, Nuri Forns, Joan Trillas, Mar Vicente i Dani Vilà.

LES FRASES

El càrrec de diputat o conseller es té a proposta del partit i no té sentit mantenir-lo després de la baixa
Xavier Dilmé
PRESIDENT DE LA INTERCOMARCAL GIRONINA D'uNIÓ DEMOCRÀTICA
La proposta no deu haver sortit de Dilmé, sinó que segueix instruccions de la direcció
Eduard Berloso
TINENT D'ALCALDE A GIRONA i VICEPRESIDENT COMARCAL

Cañada i Torramadé, crítics

Dos dels puntals gironins del partit, l'expresident de la Diputació i regidor a Salt, Jaume Torramadé, i l'expresident de la intercomarcal Joan Cañada, mantenen la militància i, alhora, les diferències amb la línia marcada per la direcció dels socialcristians.

Respecte a l'anunci de reclamar el retorn de les actes de diputats i consellers comarcals, Cañada creu que el partit “s'equivoca”, en tractar-se de càrrecs electes, tot i que de designació indirecta. Cañada lamentava ahir els resultats del 27-S, tot i els advertiments del sector crític en els darrers mesos. I argumentava que no s'ha donat de baixa per no interferir en el procés electoral, a més d'anunciar que, si decideix sortir-ne, ho farà “sense fer fressa”, tal com hi va entrar.

Torramadé sosté que no té intenció de deixar la militància, si bé es mostra crític amb la posició del partit. Des de l'oposició, a Salt, remarca que ara és un “militant de base, sense càrrec”, i creu que un partit com UDC és necessari en el procés, en temes com ara la justícia social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

iemen

Els Houthis del Iemen ataquen el nord d’Israel i un vaixell de càrrega en el mar Roig

barcelona
tribunals

Primer recurs d’un agent a una de les primeres amnisties

barcelona
unió europea

Hongria descarta donar suport a Von der Leyen com a presidenta de la Comissió

barcelona
estats units

El Suprem dels EUA bloqueja una norma de Biden per a reduir la contaminació

barcelona
política

La JEC multa el conseller de Salut per visitar hospitals en període electoral

barcelona

Girona prorroga el contracte de llum amb Endesa i Iberdrola

GIRONA
guerra a gaza

Israel no està llest per a evacuar el nord en cas de guerra amb Hezbol·là

barcelona
estats units

El Suprem autoritza avortaments en cas d’emergència a Idaho

barcelona
rússia

Estudien prohibir la propagació entre les dones de la idea de no tenir fills

barcelona