Política

C's pren l'electorat del PSC als barris de Mataró

La llista d'Inés Arrimades és primera força en feus socialistes com Cerdanyola però també a Cirera i la Llàntia

Els socialistes queden desplaçats al segon o tercer lloc

L'espectacular creixement que ha experimentat Ciutadans en les eleccions al Parlament a Mataró s'ha aconseguit sobretot als barris. La candidatura que encapçala Inés Arrimadas ha guanyat a Cerdanyola, el veral més poblat de la capital maresmenca, a Cirera i a la Llàntia, desplaçant d'aquesta manera el PSC a la segona o tercera posició, quan fa dos anys lideraven en nombre de vots. Però la sotragada del mapa polític local també s'ha notat en altres zones com ara els barris de Pla d'en Boet, Molins-Torner i Vista Alegre, en què han quedat molt a prop de la llista de Junts pel Sí. Si el 2012 el partit d'Albert Rivera era a la ciutat la sisena força, ara ha aconseguit escalar posicions per situar-se en segon lloc.

Ciutadans, que actualment té tres regidors a l'Ajuntament i és quarta força municipal després del PSC, CiU i ERC, treu els millors resultats a la Llàntia, amb més del 34% dels vots, però també a Cerdanyola, on voregen el 30% dels sufragis. A Cirera aconsegueix una victòria més ajustada, però C's suma 30 vots més que la candidatura de Junts pel Sí. Si a Cerdanyola qui més s'ha ressentit d'aquest canvi és el PSC, on va guanyar de forma còmoda, a la Llàntia, a banda dels socialistes, la patacada també se l'ha endut el PP, ja que en aquest veïnat el 2012 eren segona força a poca distància del PSC.

La victòria de JxSí

La coalició sobiranista va ser la més votada a la resta de barris, però especialment en feus tradicionals dels partits nacionalistes, com són el Centre i l'Eixample, on van aconseguir un 60,3% i un 56,1%, respectivament. A més es van situar a molta distància de la segona força, que en el cas del Centre va ser la CUP, que amb un 12,2% del sufragis, hi obté els millors resultats. En aquest sentit, si la llista d'Antonio Baños va augmentar el nombre de vots a tots els barris, la que va fer tot el contrari va ser la candidatura Catalunya Sí que es Pot, que va acabar quedant cinquena i perdent percentatge de suport a tot arreu si es compara amb els que va tenir ICV-EUiA fa tres anys, excepte a la banda sud de Cerdanyola, on del 8,7% passa al 11,2%.

LES XIFRES

66.750
mataronins
van votar en les eleccions al Parlament de diumenge, un 77,4% del cens.
13
punts
ha crescut el percentatge de vot a C's a Mataró respecte a les eleccions al Parlament del 2012.

Frec a frec al barri de l'alcalde de Pineda de Mar

L'alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor (PSC), ha aconseguit dues majories absolutes i una tercera majoria, la de l'actual mandat, a un sol regidor de l'absoluta. El seu principal feu és el barri obrer del Poblenou, d'on és originari i que va ser escenari del principal acte de campanya de les eleccions al Parlament, amb la presència del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i del candidat Miquel Iceta. Que al Poblenou per les municipals es vota en clau socialista és indiscutible, però quan es tracta d'altres comicis la popularitat de l'alcalde ja no és suficient.Al barri el PSC va aconseguir diumenge 946 vots, però a Ciutadans li van faltar només 56 per atrapar-lo. I la formació no va portar ni Albert Rivera ni Inés Arrimadas. Això sí, va intensificar la campanya al carrer i va posar una parada informativa al mercat setmanal. Xavier Amor defensa que les eleccions del 27-S no tenen res a veure amb les municipals. I té tota la raó. Perquè, en aquella ocasió, el 40% dels vots van ser per al PSC i C's amb prou feines va superar el 5%, un percentatge que li va atorgar un únic regidor i representació a l'Ajuntament per primer cop. Malgrat tot, diumenge a Pineda Ciutadans va quedar en segon lloc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia